Η ρομποτική χειρουργική έφερε την επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου
H Χειρουργική Ογκολογία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπέστη κοσμογονικές αλλαγές με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη χειρουργική προσέγγιση.

Η ρομποτική χειρουργική έφερε την επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο, αν όμως χρειαστεί κάποια επέμβαση, τότε η χειρουργική, με τον πιο προηγμένο εκφραστή της, τη ρομποτική χειρουργική, μπορεί να δώσει την κατάλληλη και οριστική λύση καταπολέμησής του.

Ο καρκίνος και η ιατρική επιστήμη κινούνται παράλληλα, έχουν όμως διαφορετικό «στόχο»: ο πρώτος βλάπτει τον άνθρωπο και η δεύτερη προάγει το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα του καρκίνου και η κατανομή του σε νεότερες ηλικίες έχουν αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες, από εγγενείς έως και εξωγενείς μεταλλάξεις του DNA εξαιτίας περιβαλλοντικών επιρροών και τρόπου ζωής.

 

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της ποιότητας και διακριτικής ικανότητας των απεικονιστικών (αξονική-μαγνητική τομογραφία, PET κ.ά.) και εργαστηριακών μεθόδων οδήγησε στην ανεύρεση περισσότερων περιστατικών καρκίνου και σε πρωιμότερο στάδιο συγκριτικά με το παρελθόν. Εντυπωσιακή όμως είναι και η ανάπτυξη της γνώσης, των μεθόδων και των τεχνικών που διαθέτει πλέον η ιατρική για την αντιμετώπισή του. Η Παθολογική Ογκολογία και η Ανοσολογία προσφέρουν πλέον σε μεγάλο βαθμό θεραπείες που επιτίθενται στους καρκινικούς όγκους, διατηρώντας ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα.

Η ρομποτική χειρουργική είναι η αιχμή του δόρατος της χειρουργικής και έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, διευκολύνοντας τις χειρουργικές επεμβάσεις δύσκολα προσπελάσιμων όγκων, ελαττώνοντας σημαντικά την παραμονή που ασθενούς στο νοσοκομείο και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Παράλληλα, η Χειρουργική Ογκολογία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπέστη κοσμογονικές αλλαγές με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη χειρουργική προσέγγιση. Η κλασική ανοιχτή χειρουργική εξελίχθηκε σε λαπαροσκοπική στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Οι εφαρμογές της Αεροδιαστημικής και νέων υπολογιστικών συστημάτων υψηλότατης ισχύος βοήθησαν στην ανάπτυξη της τηλεχειρουργικής και, σχετικά σύντομα, στην εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε ρομποτική το 2001.

 

DOC
Παναγιώτης Αθανασόπουλος
MD, PhD, FRCS, FACS
Ρομποτική-Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Χειρουργική Ήπατος - Παγκρέατος - Χοληφόρων, Γενική Χειρουργική - Ογκολογία - Μεταμοσχεύσεις

Τα συντριπτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου προκάλεσαν τη σταδιακά αυξανόμενη εφαρμογή της σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, γεγονός που οδήγησε στην καθολική, διεθνή αποδοχή της. Απόδειξη ότι περίπου κάθε 16 δευτερόλεπτα ξεκινά μια ρομποτική επέμβαση σε κάποιο νοσοκομείο της υφηλίου.

 

Βεβαίως, πρέπει να τονιστεί ότι η επέμβαση δεν πραγματοποιείται από το ρομπότ αλλά από τον εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος βρίσκεται σε ειδική κονσόλα δίπλα στον ασθενή και χρησιμοποιεί τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα. Οι πολυαρθρωτοί βραχίονες του ρομπότ μεταφέρουν εντός της κοιλιάς αυτούσιες τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού και στα τρία επίπεδα του χώρου, με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα, καθιστώντας εφικτές όλες τις δύσκολες επεμβάσεις, χωρίς να χρειάζονται μεγάλες τομές. Δηλαδή η χειρουργική επέμβαση γίνεται με όρους ανοιχτής χειρουργικής, αλλά σε κλειστή κοιλιά, και χωρίς τα μειονεκτήματά της.

 

Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται πλήρως σε οποιοδήποτε ιστό ή όργανο βρίσκεται στην κοιλιά και τον θώρακα. Ειδικότερα, η ισχυρή τεχνολογική υποστήριξη που προσφέρει η ροµποτική χειρουργική βοηθά τα μέγιστα τον χειρουργό να διεκπεραιώσει όλες τις εξ ορισμού πολύπλοκες και δύσκολες επεµβάσεις καρκίνου με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%.

 

Τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση του εσωτερικού χειρουργικού τραύματος και της δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων, την ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, την ταχύτερη ανάρρωση, τη γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκοµείο και την εξάλειψη όλων σχεδόν των µετεγχειρητικών επιπλοκών (αναπνευστικές, διαπύηση τραύµατος, κήλη, χρόνιο άλγος κ.λπ.).

 

Το τελειότερο τελευταίας γενιάς σύστημα που χρησιμοποιείται διεθνώς είναι το Da Vinci Xi. Το ροµποτικό σύστηµα Da Vinci Xi είναι συνδεδεµένο µε ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές υψηλότατης αναλυτικής ικανότητας, προσφέροντας ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων σε πραγµατικό χρόνο (real time), τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση και υψηλή µεγέθυνση. Επίσης, η πλατφόρμα Da Vinci Xi διαθέτει επιπλέον υποστηρικτικά συστήµατα ή προγράμματα (π.χ. ροµποτικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς ΒΚ 5000, σύστηµα ICG και λειτουργία Firefly, σύστηµα 3D Ιmage Reconstruction που συνδυάζεται με το ΒΚ 5000, ώστε να προκύπτει η τεχνική 3D Image-Guided Surgery κ.λπ.) τα οποία μεγιστοποιούν τη λειτουργία του ροµπότ και εξασφαλίζουν την επιτυχία των επεμβάσεων.

 

Εν κατακλείδι, ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο, αν όμως χρειαστεί κάποια επέμβαση, τότε η χειρουργική, με τον πιο προηγμένο εκφραστή της, τη ρομποτική χειρουργική, μπορεί να δώσει την κατάλληλη και οριστική λύση καταπολέμησής του, ακόμη και σε περιστατικά που αρχικά φαίνονται μη εγχειρήσιμα.

 

Ο δρ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, διεθνώς πιστοποιημένος ρομποτικός χειρουργός, χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi και συνεργάζεται με εξειδικευμένο προσωπικό στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Έχει ενεργή συµµετοχή σε περισσότερες από 8.000 επεμβάσεις σε όλα τα πεδία της χειρουργικής, εφαρμόζοντας, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς, και τις τρεις τεχνικές που διενεργούνται παγκοσμίως: την ανοιχτή, την προηγμένη λαπαροσκοπική και τη ροµποτική.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ