Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο; Facebook Twitter
Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των νεοπλασματικών νοσημάτων και να πετύχουν έγκαιρη διάγνωση και μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης.
0

Ο καρκίνος, ως ιατρικός όρος, αντιστοιχεί σε περισσότερες από 200 διαφορετικές ασθένειες, με τα περιστατικά διαρκώς να αυξάνονται, λόγω του δημογραφικού. Γερνάμε, άρα αρρωσταίνουμε περισσότερο. Έτσι, το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, πλέον, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 7.200 νέες ασθενείς ετησίως.

«Υπολογίζουμε ότι το 27% των Ελληνίδων θα νοσήσει κάποια στιγμή από κάποιο νεοπλασματικό νόσημα» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για τον ανδρικό πληθυσμό, με τους καρκίνους των πνευμόνων, του στοματοφάρυγγα, του προστάτη και του παχέος εντέρου να έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης.

Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η LiFO συντάσσει τον πληρέστερο οδηγό πρόληψης με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των νεοπλασματικών νοσημάτων και να πετύχουν έγκαιρη διάγνωση και μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης.

Unisex εξετάσεις

Ο βασικός ογκολογικός κίνδυνος που απειλεί και τα δύο φύλα εξίσου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, που στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 8.000 ζωές ετησίως λόγω της υψηλής διάδοσης του καπνίσματος. Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με τη βοήθεια μιας σειράς εξετάσεων, όπως η βρογχοσκόπηση και η μαγνητική τομογραφία πνεύμονα, που οφείλουν να κάνουν οι καπνιστές ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, μαζί με μια σπιρομέτρηση για την έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Εννοείται ότι όσοι καπνίζουν συστηματικά από την εφηβεία πρέπει να ξεκινούν το check up νωρίτερα.

Εξίσου ύπουλος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και γι' αυτό άνδρες και γυναίκες οφείλουν, μετά την ηλικία των 50 ετών, να κάνουν προληπτικά την εξέταση της κολονοσκόπησης, η οποία, ανάλογα με τα ευρήματά της, μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά πέντε ή δέκα χρόνια. Υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι πρέπει να εξετάζονται συχνότερα, προκειμένου να μην καθυστερήσει η ανεύρεση κάποιου όγκου.

Για τον καρκίνο του παγκρέατος, που έχει από τις πιο φτωχές προγνώσεις, δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένη συχνότητα, ούτε όμως και ειδικά συμπτώματα που μπορούν να μας βάλουν σε υποψία. Το μοναδικά «καμπανάκια κινδύνου» περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και πόνο ψηλά στην πλάτη, όχι χαμηλά στη μέση, όπως στην περίπτωση της οσφυαλγίας.

Στους unisex ογκολογικούς κινδύνους περιλαμβάνεται και ο καρκίνος του δέρματος, ο μοναδικός που είναι ορατός με το μάτι και συνήθως εμφανίζεται σε προϋπάρχοντα σπίλο (δερματική ελιά). Η συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης των δερματικών ελιών, η κλινική εξέταση από δερματολόγο και η χαρτογράφηση σπίλων, εφόσον απαιτηθεί, βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του δερματικού καρκίνου.

Check up μόνο για γυναίκες

Στον γυναικείο πληθυσμό πιο συχνός με διαφορά είναι ο καρκίνος του μαστού. Οι γυναίκες 40 ετών και άνω οφείλουν να κάνουν ετησίως μία ψηφιακή μαστογραφία, η οποία εντοπίζει τους όγκους σε πολύ πρώιμο στάδιο. Συμπληρωματικά γίνεται και υπέρηχος μαστού, ενώ εναλλακτικά μπορεί να γίνει αντί των δύο εξετάσεων μόνο μία, η μαγνητική μαστογραφία εξπρές ή η τομοσύνθεση.

Σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών (5%) ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών είναι κληρονομικός και οφείλεται στα δύο ογκογονίδια BrCa 1 και BrCa 2 που έγιναν γνωστά διεθνώς μετά την περιπέτεια υγείας της Angelina Jolie. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο νωρίτερα, από την ηλικία των 20 ετών, και να κάνουν γενετική εξέταση για την ανίχνευση των ογκογονιδίων, η οποία γίνεται στο εργαστήρι του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και σε ιδιωτικά εργαστήρια γενετικής.

Δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης στις νέες γυναίκες 20-44 ετών είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Για τον περιορισμό των περιστατικών και τη μελλοντική τους εξάλειψη έχει δημιουργηθεί αντικαρκινικό εμβόλιο, αφού βρέθηκε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και του ορθού και του στοματοφάρυγγα, οφείλεται σε χρόνια λοίμωξη με τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η ανακάλυψη αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ της Ιατρικής και στο οπλοστάσιο υπάρχουν τρία εμβόλια, τα οποία γίνονται δωρεάν στα κορίτσια 12 με 18 ετών, ενώ αρκετά κράτη εμβολιάζουν και τα αγόρια της ίδιας ηλικίας. Στην Αυστραλία τα εμβόλια αυτά γίνονται στο σχολείο σε όλους τους μαθητές, με συνέπεια να έχουν μειωθεί κατά 80% τα περιστατικά των σχετιζόμενων με τον ιό HPV καρκίνων. Στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει πολύ χαμηλή (22%) και επειδή ο ιός HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ετησίως τεστ ΠΑΠ μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ή κάθε τρία-πέντε χρόνια τεστ HPV.

Check up μόνο για άνδρες

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το αρσενικό αντίπαλο δέος του καρκίνου του μαστού και σπάνια γίνεται επιθετικός. Όμως, σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών (5%) δίνει δυστυχώς πολύ επικίνδυνες μεταστάσεις. Γι' αυτό, όλοι oι άντρες μετά την ηλικία των 45 πρέπει να κάνουν ετησίως μια αιματολογική εξέταση για την ανίχνευση του προστατικού αντιγόνου PSA και μια κλινική εξέταση (με δακτυλική εξέταση του προστάτη) από ουρολόγο. Ύποπτες για καρκίνο είναι οι διαδοχικές αυξήσεις του PSA από χρόνο σε χρόνο και όχι οι απότομες εκτινάξεις του, που συνήθως μαρτυρούν μια λοίμωξη (ουρολοίμωξη ή προστατίτιδα) σε έξαρση.

Το καρέ των έξτρα συμβουλών

Οι χρόνιες λοιμώξεις, όπως η ουρολοίμωξη, η προστατίτιδα και η λοίμωξη με τον ιό HPV στον τράχηλο της μήτρας ή στην στοματική κοιλότητα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρκινικές αλλοιώσεις, γι' αυτό δεν πρέπει να τις παραμελούμε.


Η στοματική κοιλότητα μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την οργανική μας υγεία, καθώς υπάρχουν νοσήματα τα οποία δίνουν εκεί τα πρώτα συμπτώματα. Συνεπώς, οφείλουμε να πηγαίνουμε δύο φορές τον χρόνο στον οδοντίατρο και όχι μόνο για να κάνουμε εγκαίρως σφραγίσματα στα τερηδονισμένα δόντια.


Πρέπει να γνωρίζουμε καλά το ιστορικό των συγγενών μας. Πολλοί καρκίνοι έχουν γενετική προδιάθεση, οπότε καλό είναι να είμαστε διαβασμένοι και υποψιασμένοι.


Τέλος, η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φρούτα και λαχανικά, μαζί με την άσκηση και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αποτελούν τους ισχυρότερους συμμάχους μας στην πρόληψη του καρκίνου.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ