Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού

Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού Facebook Twitter
0

Προφυλακτικά υπάρχουν από πολύ παλιά. Απεικονίσεις προφυλακτικών εμφανίζονται ακόμα και σε σπηλαιογραφίες ηλικίας 15.000 ετών. Το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο προφυλακτικό εντοπίσθηκε στην αρχαία Αίγυπτο το 3.000 πχ. Ήταν κατασκευασμένο από δέρμα κόμπρας. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη εάν το συγκεκριμένο προφυλακτικό το φορούσαν για τις ερωτικές τους περοπτύξεις, ή ήταν μέρος μιας επίσημης ενδυμασίας.

 

Ως και τον 19ο αιώνα τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από έντερα ζώων, συνήθως προβάτου και μπορούσαν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά. Πιστεύεται ότι στην Κίνα και Ιαπωνία χρησιμοποιούσαν μεταξένιο χαρτί και τα προφυλακτικά κάλυπταν μόνο τη βάλανο. Στην Ευρώπη διαδόθηκαν ευρέως τον 15ο αι. ως προστασία από τη σύφιλη που εκείνη την περίοδο θέριζε. Ο περίφημος Καζανόβας λέγεται ότι χρησιμοποιούσε προφυλακτικά από λινό ύφασμα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Χρονιά σταθμός θεωρείται το 1843, όταν και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή προφυλακτικών. Η τότε πρώτη ύλη όμως, το καουτσούκ, αποδείχθηκε ακριβή και δύσχρηστη. Τα προφυλακτικά από λάτεξ, όπως περίπου τα σημερινά, ξεκίνησαν να παράγονται τη δεκαετία του 1930.

 

 

Ένας άλλος διάσημος πολέμιος του προφυλακτικού ήταν και ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ. Θεωρούσε ότι η χρήση τους μείωνε τόσο πολύ την ευχαρίστηση της σεξουαλικής πράξης, που θα οδηγούσε σε νευρώσεις, προβλήματα στο γάμο κ.ά.

Η σχέση του προφυλακτικού με τη θρησκεία χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως προβληματική από το ξεκίνημα. Σημαιοφόρος κατά της χρήσης του προφυλακτικού υπήρξε η Καθολική Εκκλησία, καθώς σύμφωνα με τα κηρύγματά της η σεξουαλική πράξη γίνεται μόνο για τη διαιώνιση του είδους. Το πρώτο σημάδι χαλάρωσης αυτής της στάσης ήρθε το 2010 από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, ο οποίος δήλωσε ότι η χρήση προφυλακτικού για να μην μεταδίδεται ο ιός του AIDS είναι υπό προϋποθέσεις «ηθικά αποδεκτή».

Ένας άλλος διάσημος πολέμιος του προφυλακτικού ήταν και ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ. Θεωρούσε ότι η χρήση τους μείωνε τόσο πολύ την ευχαρίστηση της σεξουαλικής πράξης, που θα οδηγούσε σε νευρώσεις, προβλήματα στο γάμο κ.ά. Φυσικά η μεγάλη ανάπτυξη –και απομυθοποίησή τους- συντελέστηκε τη δεκαετία του 1980 με την κορύφωση της επιδημίας του AIDS.

 

Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού Facebook Twitter

Τα σύγχρονα προφυλακτικά, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, παρέχουν έως και 98% προστασία κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το ποσοστό της προστασίας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα διαφέρει ανά είδος, αλλά θεωρείται ότι η χρησιμοποίηση προφυλακτικού κάνει το σεξ 10.000 φορές πιο ασφαλές από το σεξ χωρίς προφύλαξη ως προς τη μετάδοση του HIV. Τα τελευταία χρόνια μελέτες σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δείχνουν ότι ο φόβος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχει ατονήσει με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρήση του προφυλακτικού ειδικά στις νέες ηλικίες.

 

Στην Ελλάδα υπήρξαν μάρκες προφυλακτικών, προπολεμικά, με τίτλους «Μπεμπέκα» και «Σκουφίτσα». Μετά τον πόλεμο εμφανίστηκε τα «Άσσος», «Κλειδί» και τα "Stop" το 1956.

H Kίνα κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο προφυλακτικό στην ιστορία. Το 2003 στην επαρχία Guilin κατασκευάστηκε ένα προφυλακτικό μεγέθους 80μ x 100μ. και τοποθετήθηκε στην κορυφή ενός ξενοδοχείου. Ένα προφυλακτικό, σύμφωνα με μετρήσεις, μπορεί να κρατήσει μέχρι και 4 λίτρα υγρού και να «τεντωθεί» 8 φορές άνω του μεγέθους του πριν σπάσει. Οι πιθανότητες να σπάσει, σε μια νορμάλ χρήση, υπολογίζονται σε 0,4-2,3%.

 

Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού Facebook Twitter

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint» προγραμματίζουν σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης. Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα στην οδό Πιττάκη στο Μοναστηράκι θα διανέμονται δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό και θα παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV με τη μέθοδο «rapid test». Θα υπάρχει επίσης μουσική και άλλες δραστηριότητες στον περιβάλλοντα χώρο της δομής «Ath Checkpoint».

 

Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και 12 οργανώσεις και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται τριήμερο εκδηλώσεων από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ειδικά περίπτερα ενημέρωσης, δωρεάν διανομή προφυλακτικών, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας, ποδηλατοδρομία και με ένα ξεχωριστό event στους ρυθμούς των κρουστών της ομάδας «Paranaue».

Τέλος το Σάββατο θα διανεμηθούν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στη Ρόδο, στη Χαλκίδα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Νάουσα, στη Σύρο, στα Γρεβενά και στην Κατερίνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ