Γιατί χασμουριόμαστε

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

                   

Το χασμουρητό κοινωνικά δεν επιτρέπεται. Δηλώνει αβάσταχτη βαρεμάρα. Αδιαφορία επίσης για το αν θα ενοχληθεί ο συνομιλητής. Στην κλινική παρατήρηση το χασμουρητό έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, ως ασυνείδητη, αντανακλαστική κίνηση, του οργανισμού, για να βοηθήσει τους αεραγωγούς. 

Αυτό τουλάχιστον λένε τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα "γιατί χασμουριόμαστε" και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Animal Behavior".

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας ο βασικός λόγος της ύπαρξης του χασμουρήματος είναι να δροσίσει τον εγκέφαλο και να τον επαναφέρει στην κανονική του θερμοκρασία. Αν προσομοιάσουμε το μυαλό μας με ένα laptop διαρκώς ανοιχτό που λειτουργεί ασταμάτητα τότε είναι απλό να φανταστούμε πόσο συχνά μπορεί να μπλοκάρει. Ως restore system, το χασμουρητό επιστρατεύεται για να οξυγονωθεί ο εγκεφαλός μας και να λειτουργήσει καλύτερα.

Πρόκειται για έναν αντίστοιχο μηχανισμό που διαθέτουν θηλαστικά, πτηνά και ερπετά όπου και εκεί ο εγκέφαλος αυθόρμητα ενεργοποιεί την λειτουργία του χασμουρητού όταν διαταράσσεται και αυξάνεται η θερμοκρασία του. Μάλιστα στο ζωικό βασίλειο έχει αποδειχθεί ότι τα αρμόδια για το μηχανισμό-ανεμιστήρα πτερύγια  σώζουν πτηνά και θηλαστικά σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. 

Την θερμοκρασία στον εγκέφαλο δεν την ανεβάζει μόνο η θερμοκρασία δωματίου. Εκτός από τους κλειστούς χώρους την επηρεάζουν η αϋπνία και άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος που έχουν συσχετιστεί με το χασμουρητό όπως οι πολλές ώρες στον υπολογιστή, η ηχορύπανση και η κακή τηλεόραση.

Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να λύνει ορισμένα μυστήρια σχετικά με το χασμουρητό, όπως γιατί συνήθως συμβαίνει λίγο πριν τον ύπνο, γιατί ορισμένες ασθένειες προκαλούν συχνό χασμουρητό ή γιατί η αναπνοή από τη μύτη και το δρόσισμα του μετώπου συχνά το σταματούν.

Από την άλλη, το κολλητικό χασμουρητό, σύμφωνα με τους βιολόγους, έχει εξελιχτεί ως μηχανισμός προειδοποίησης που κρατά τους έμβιους οργανισμούς σε εγρήγορση έναντι πιθανών κινδύνων και για να αυξήσουν την προσοχή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ένα «πλαφόν» θερμοκρασίας πάνω από το οποίο πυροδοτείται ενστικτωδώς το χασμουρητό. Ειδικά το πρωί, οδηγεί σε αυξημένη εγρήγορση του οργανισμού, όπως όταν κάποιος πίνει έναν καφέ για να πάρει ενέργεια.

         

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ