Γιατί δεν χάνω βάρος;

Γιατί δεν χάνω βάρος; Facebook Twitter
Γιατί μια διατροφή δεν οδηγεί στο επιθυμητό και αναμενόμενο αποτέλεσμα ενώ την τηρούμε ευλαβικά;
0



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΧΕΔΟΝ
 ερχόμαστε σε επαφή στο ιατρείο με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό παράπονο: ότι δεν μπορούν να χάσουν βάρος, παρά την προσπάθεια και τις συνεχόμενες διατροφές που κάνουν. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Γιατί μια διατροφή δεν οδηγεί στο επιθυμητό και αναμενόμενο αποτέλεσμα ενώ την τηρούμε ευλαβικά;

Προβλήματα με τον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που συντονίζει τη λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας. Όταν όμως δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να παράγει είτε περισσότερη είτε λιγότερη θυροξίνη, την κύρια ορμόνη του.

Στην περίπτωση που η παραγωγή της θυροξίνης είναι χαμηλή, τα κύτταρα λειτουργούν πιο αργά, κάτι που οδηγεί στη μείωση του μεταβολισμού και τη δυσκολία στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, τα ίδια προβλήματα μπορούμε να δούμε όταν ο ασθενής με υποθυρεοειδισμό δεν παίρνει τη σωστή δοσολογία θυροξίνης σε καθημερινή βάση.

Αλλαγή στις καπνιστικές συνήθειες

Πιθανότατα όλοι θα έχουμε ακούσει ή γνωρίσει ανθρώπους, οι οποίοι κόβοντας το κάπνισμα πήραν τουλάχιστον πέντε με δέκα κιλά στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, με πιο σημαντικό τη στέρηση της νικοτίνης.

Η νικοτίνη είναι μια διεγερτική ουσία για τον μεταβολισμό μας, που κάνει τα κύτταρα του οργανισμού μας να λειτουργούν πιο γρήγορα. Με κάθε τσιγάρο καίμε 17 περίπου επιπλέον θερμίδες, το οποίο αν το αναγάγουμε στο σύνηθες πακέτο ανά ημέρα των χρόνιων καπνιστών, σημαίνει ένα μεσαίο γεύμα.

Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί μια αμηχανία στον καπνιστή, ο οποίος συχνά θα αντικαταστήσει το τσιγάρο με το φαγητό και μάλιστα με σνακ έντονα σε γεύση και υφή όπως ξηρούς καρπούς, γλυκά, πατατάκια κ.λπ.

Αλλαγή στην άσκηση και στη δραστηριότητα

Όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από τη σωματική δραστηριότητα, το προφανές που θα φέρουμε στον νου μας είναι η άσκηση και η πιθανή μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασής της.

Ωστόσο, συχνά ξεχνάμε τη σημασία της κίνησης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, πολλές φορές θα ακούσουμε για ανθρώπους που είδαν το βάρος τους να αυξάνεται χωρίς να καταλαβαίνουν τον λόγο, παραβλέποντας πως από μια δουλειά με αρκετή ορθοστασία και κίνηση (π.χ. στην εστίαση, σε κατάστημα κ.λπ.) πήγαν σε μια αμιγώς καθιστική δουλειά, ή πως σταμάτησαν να περπατούν για τη δουλειά τους και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο.

Φαρμακευτικές αγωγές

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που λειτουργούν επιβαρυντικά στον μεταβολισμό μας, όπως και φάρμακα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας με το φαγητό, μειώνοντας τις αντιστάσεις μας και τα όρια που θέτουμε στους εαυτούς μας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τόσο τα κορτιζονούχα φάρμακα, όσο και αρκετά ψυχοφάρμακα, ειδικά αυτά της παλαιότερης γενιάς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως σταματάμε την αγωγή: αντιθέτως προσαρμόζουμε τη διατροφή λαμβάνοντας υπόψη τις αγωγές που παίρνουμε.

Στον αντίποδα, υπάρχουν φάρμακα που ευνοούν την απώλεια βάρους όπως για παράδειγμα η μετφορμίνη, για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, και εδώ θα δούμε αρκετούς ασθενείς να παίρνουν βάρος όταν ολοκληρώνουν τη θεραπεία και διακόπτουν την αγωγή.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο από μόνο του στη διαχείριση του βάρους, αλλά και ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος, άνδρες και γυναίκες. Ο ασθενής έστω και με ήπια αντίσταση στην ινσουλίνη θα συναντήσει μεγαλύτερη δυσκολία στην απώλεια βάρους και θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, ίσως και παράλληλη φαρμακευτική στήριξη για ένα διάστημα.

Υπερβολικό άγχος

Πέρα από τα εμφανή συμπτώματα, το άγχος συνοδεύεται από μια σειρά αλλαγών σε ορμονικό επίπεδο, με βασικότερη την αυξημένη έκκριση της κορτιζόλης, η οποία και αυτή μειώνει τον μεταβολισμό μας. Για να το διαπιστώσουμε αυτό θα χρειαστεί εξέταση πρωινής κορτιζόλης, μια ώρα μετά την έγερση, ή διαφορετικά μέτρηση με συλλογή ούρων 24ώρου.

Υπνική άπνοια

Υπολογίζεται πως τέσσερις στους δέκα ενήλικες με παχυσαρκία πάσχουν από υπνική άπνοια, ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμη και σε ανθρώπους με υπέρβαρο ή φυσιολογικό βάρος.

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνά πολλές φορές μέσα στη νύχτα και να μην το θυμάται καν το πρωί.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από υπνική άπνοια μπορεί να κοιμούνται έξι ή και παραπάνω ώρες αλλά ξυπνούν με έντονο αίσθημα κόπωσης και συχνά θα παρατηρήσουν τον μεταβολισμό τους να μειώνεται και να δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Άλλα προβλήματα ύπνου

Μαζί με την άπνοια, και η αϋπνία εδνέχεται να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέσω διαφόρων μηχανισμών. Για αρχή, ο ασθενής που πάσχει από αϋπνία είναι περισσότερο πιθανό να στραφεί στο φαγητό, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να έχει περισσότερη ενέργεια. Παράλληλα, η αϋπνία οδηγεί σε αυξημένη κορτιζόλη, η οποία όπως είδαμε προηγουμένως οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση

Η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης συνοδεύεται και από μια μεγάλη αλλαγή σε ορμονικό επίπεδο. Μαζί με τα υπόλοιπα συμπτώματα, οι γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους θα παρατηρήσουν μια αύξηση του βάρους ή μια δυσκολία στην απώλεια και τη διατήρησή του.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει λύση ή πως είναι καταδικασμένες να πάρουν βάρος, αλλά σε εκείνη την περίοδο θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή και την άσκησή τους ώστε να αναχαιτίσουν αυτό το φαινόμενο.

Δεν ακολουθούμε τη διατροφή όπως νομίζουμε

Επιλέξαμε να κλείσουμε με αυτό το ζήτημα που είναι ίσως και το πιο σύνηθες πρόβλημα στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Όταν έχουμε περάσει αρκετό καιρό σε μια διατροφή είναι αρκετά λογικό να κουραστούμε, να βαρεθούμε αλλά και να δίνουμε μικρότερη σημασία στις λεπτομέρειες.

Αυτό μπορεί να σημαίνει λίγο μεγαλύτερες ποσότητες, λίγο πιο συχνό φαγητό απ’ έξω, περισσότερο αλκοόλ ή κάποια γλυκίσματα, ή σνακς που δεν καταγράφουμε συνειδητά, αλλά αθροιστικά πάνε πίσω την προσπάθειά μας.

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο εδώ είναι να καταγράψουμε για ένα διάστημα ακριβώς τι τρώμε, πότε και σε τι ποσότητες και να το συζητήσουμε με έναν ειδικό διατροφής για να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM