Ευάγγελος Φιλόπουλος: «Είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε από τον καρκίνο»

Ευάγγελος Φιλόπουλος: «Είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε από τον καρκίνο» Facebook Twitter
Ευάγγελος Φιλόπουλος, Προέδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
0

— Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πόσο παραμέλησαν την πρόληψη του καρκίνου οι πολίτες στην Ευρώπη και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε κάθε ηλικία;  
Είναι γεγονός πως σε όλες τις χώρες με σωστή καταγραφή των ιατρικών δεδομένων διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των γυναικών που προσήλθαν για προληπτικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση υπολογισμούς, στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμήθηκε πως την επόμενη πενταετία θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 7,9-9,6% στον αριθμό των θανάτων λόγω καρκίνου του μαστού εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διάγνωση αυτή την περίοδο.

— Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια στις νέες γυναίκες. Σε ποιες άλλες αιτίες μπορεί να αποδίδεται το φαινόμενο, πέραν της παραμέλησης των προληπτικών εξετάσεων;  
Ο καρκίνος του μαστού, σε συχνότητα εμφάνισης, βρίσκεται στην πρώτη θέση σε νεαρές ενήλικες, όπως συμβαίνει και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Αποτελεί, δε, τη συχνότερη αιτία θνησιμότητας σε γυναίκες έως 39 ετών. Σε ορισμένες μελέτες καταγράφεται αύξηση, σε άλλες σταθεροποίηση (σε υψηλά, όμως, επίπεδα) στις νέες γυναίκες. Γι’ αυτό οι γυναίκες δεν πρέπει να αμελούν τον προ-ασυμπτωματικό έλεγχο. 

Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, οφείλει να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας λόγω του καρκίνου του μαστού μέσω των τακτικών προληπτικών ελέγχων.

— Ποια προγράμματα προασυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο γενικά σε γυναίκες και άντρες έχουν αποδείξει την αξία τους με την πάροδο των ετών; Τι πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά την έλλειψη οποιουδήποτε προγράμματος για την πρόληψη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων;  
Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, οφείλει να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας λόγω του καρκίνου του μαστού μέσω των τακτικών προληπτικών ελέγχων. Σημαντική υστέρηση υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των νέων γυναικών κατά του ιού HPV. Και αυτό είναι κρίμα, γιατί ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ, είναι σε θέση να εξαλείψει σχεδόν αυτόν τον τύπο του καρκίνου. Επίσης, ο έλεγχος του παχέος εντέρου, μετά τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια προσβάλλει ολοένα και πιο συχνά άτομα ηλικία νεότερης των 50 ετών, έκανε σημαντικές αντικαρκινικές υπηρεσίες και επιστημονικές εταιρείες να προτείνουν την έναρξη της προληπτικής κολονοσκόπησης από την ηλικία των 45 ετών. 

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, η αξονική τομογραφία θώρακος με χαμηλή δόση καθιερώνεται ως προληπτικός έλεγχος για καπνιστές/καπνίστριες που καπνίζουν 20 ή περισσότερα χρόνια. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα καρκίνου στη χώρα μας. Τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του αριθμού των καπνιστριών τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, αναμένουμε αύξηση στις γυναίκες.

—Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσησης από τον καρκίνο του μαστού; Υπάρχουν μικρά καθημερινά μυστικά  σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής μας;
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που μπορούμε οι ίδιοι να τους σταματήσουμε. Πρώτος είναι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Το οινόπνευμα σχετίζεται άμεσα με την καρκινογένεση σε πολλούς τύπους καρκίνου, εντονότερα όμως στον μαστό. Στην Αμερική έχει καταγραφεί αύξηση των καρκίνων μαστού που συνδέονται με τον κρυφό αλκοολισμό της νοικοκυράς, κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. 
 
— Πριν από λίγους μήνες ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά δημιούργησε σε αρκετές γυναίκες την εντύπωση ότι ένας καρκίνος του μαστού επιστρέφει πάντα ως μεταστατικός και ότι τελικά θα χάσουν τη μάχη. Πόσες πιθανότητες έχει μια ασθενής να βρεθεί αντιμέτωπη με μεταστατικό καρκίνο μαστού;  
Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου είναι η επανεμφάνισή του, η οποία στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να συμβεί και μετά από 30 και πλέον χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν θα καταλήξει εξαιτίας της νόσου αυτής. Εκείνο που μας γεμίζει αισιοδοξία είναι η συνεχής βελτίωση των θεραπευτικών αγωγών που επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα και στην περίπτωση μεταστάσεων. Στον καρκίνο του μαστού επιτυγχάνονται σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα στην επιβίωση. Επομένως, το σύνθημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «Τον καρκίνο τον σεβόμαστε - Δεν τον φοβόμαστε» δεν είναι προπαγανδιστικό, είναι η αλήθεια.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά την κύηση στην Ευρωκλινική

Υγεία & Ευεξία / Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά την κύηση στην Ευρωκλινική

Ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του μαστού που καταγράφoνται ετησίως διαγιγνώσκεται κατά την κύηση και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, μια ιατρική πρόκληση, καθώς πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία της εγκύου, χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για τη γυναίκα και το έμβρυο που κυοφορεί η θεραπεία της να γίνεται σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο μαστού με εμπειρία σε τέτοιου είδους ογκολογικά περιστατικά, ώστε όλα να πάνε καλά.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ