Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά την κύηση στην Ευρωκλινική

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη διάγνωση καρκίνου του μαστού κατά την κύηση στην Ευρωκλινική

Ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του μαστού που καταγράφoνται ετησίως διαγιγνώσκεται κατά την κύηση και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, μια ιατρική πρόκληση, καθώς πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία της εγκύου, χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για τη γυναίκα και το έμβρυο που κυοφορεί η θεραπεία της να γίνεται σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο μαστού με εμπειρία σε τέτοιου είδους ογκολογικά περιστατικά, ώστε όλα να πάνε καλά.

ADVERTORIAL

 

O καρκίνος μαστού που διαπιστώνεται κατά την κύηση ή μετά τον τοκετό ονομάζεται καρκίνος του μαστού της κύησης. Η ιατρική προσπάθεια σήμερα έχει στόχο να διασφαλίσει ταυτόχρονα τόσο την καλύτερη ογκολογική αντιμετώπιση της ασθενούς όσο και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του εμβρύου.

 

Το 2-3% των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη ή στη λοχεία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συστήνονται είναι το υπερηχογράφημα μαστών, το οποίο δεν έχει καμία επίδραση στο έμβρυο, και η μαστογραφία, η οποία δεν αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης, εφόσον καλυφθεί κατάλληλα η κοιλιακή χώρα. Η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται το έμβρυο είναι περίπου 0,4 mrad (το όριο ασφαλείας είναι 5 mrad).Το πρόβλημα είναι η μειωμένη ευαισθησία της μαστογραφίας, λόγω των αλλαγών κατά την κύηση (αυξημένη πυκνότητα και μείωση λιπώδους ιστού).

 

Η διαγνωστική εξέταση εκλογής είναι η διαδερμική βιοψία με ειδική βελόνη (corebiopsy), με την οποία μπορούμε να πάρουμε ένα τμήμα του όγκου και να κάνουμε ταυτοποίησή του. Η περιγενννητική παρακολούθηση του εμβρύου από τον μαιευτήρα είναι πιο τακτική από αυτήν της ανεπίπλεκτης κύησης και προσαρμόζεται στο περιστατικό πριν και μετά από κάθε χημειοθεραπεία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση κ.λπ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πρώιμη διακοπή της κύησης δεν συνδέεται με καλύτερη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.

 

Το 2-3% των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη ή στη λοχεία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συστήνονται είναι το υπερηχογράφημα μαστών, το οποίο δεν έχει καμία επίδραση στο έμβρυο, και η μαστογραφία, η οποία δεν αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης, εφόσον καλυφθεί κατάλληλα η κοιλιακή χώρα.

 

Εφόσον η κύηση συνεχιστεί, συνιστάται τοκετός μετά την πνευμονική ωρίμανση του εμβρύου (περί τις 34 εβδομάδες). Η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική γραμμή θεραπείας και δεν πρέπει να καθυστερεί, ανεξάρτητα από την ηλικία της κύησης. Συνήθως προτιμάται να γίνεται μαστεκτομή, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η προεγχειρητική εκτίμηση της έκτασης ή της πολυεστιακότητας της νόσου. Επεμβάσεις με διατήρηση του μαστού (ογκεκτομές) θα χρειαστεί να συμπληρωθούν με ακτινοθεραπεία και δεν είναι κατάλληλες για ασθενείς σε κύηση 1ου ή αρχών 2ου τριμήνου. Αν γίνει ογκεκτομή στο 2ο ή 3ο τρίμηνο, η ακτινοθεραπεία θα ακολουθήσει κανονικά μετά τον τοκετό. Επιπλέον, απαραίτητος είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, καθώς αφενός έχει διαγνωστικό όφελος, αφετέρου συντελεί και στον έλεγχο της νόσου περιοχικά.

 

Όσον αφορά την άμεση πλαστική αποκατάσταση, δεν συνιστάται, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας. Μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία χωρίς επιπτώσεις στο έμβρυο. Όσον αφορά την ακτινοθεραπεία, γενικά αποφεύγεται στην κύηση λόγω επιπτώσεων στο έμβρυο (αποβολή, διαταραχές ανάπτυξης - διάπλασης, μεταλλάξεις - καρκινογένεση στο έμβρυο). Τέλος, όσον αφορά την ορμονική και βιολογική θεραπεία, γενικά αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης και χορηγείται, όπου χρειάζεται, μετά τον τοκετό. 

 

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του μαστού κατά την κύηση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με καλά αποτελέσματα για τη μητέρα και με ασφάλεια για το παιδί της, αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο. Το υπερσύγχρονο Κέντρο Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο αναφοράς, προσφέροντας ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού. Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Μαστού διαθέτει εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού, πλούσια επιστημονική κατάρτιση και αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα χαίρει της αναγνώρισης του ελληνικού αλλά και τους διεθνούς ιατρικού κόσμου.

 

Διεπιστημονική συνεργασία διεθνούς κύρους

μιχαηλίδηςΗ Χειρουργική Κλινική Μαστού της Ευρωκλινικής, με διευθυντή τον κ. Μιχάλη Μαυρουδή, διατηρεί αποκλειστική επιστημονική συνεργασία με το διεθνούς φήμης Κέντρο Μαστού «Memorial Sloan Kettering» της Νέας Υόρκης, καθώς και με τον αναγνωρισμένο χειρουργό Virgilio Sacchini, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση για κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ