Όταν η καθημερινότητα σας «τρέχει», έχετε ανάγκη από ένα smooth ξύπνημα κι ένα γρήγορο θρεπτικό πρωινό, για να μη φεύγετε για το γραφείο με άδειο στομάχι.

 

Η διατροφολόγος και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Δέσποινα-Νέλλη Πλατανίτη εξηγεί ότι τα smoothies είναι βιταμινούχες «βόμβες» για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες. Επιπλέον, είναι ιδανικά για ανοιξιάτικη αποτοξίνωση και ενεργειακή επανεκκίνηση του οργανισμού.

 

Οι βασικότεροι ηλεκτρολύτες στα smoothies είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο, το ασβέστιο και ο φώσφορος, ενώ επιδρούν ευεργετικά στη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, στη διατήρηση των αποθεμάτων νερού του σώματος, στην πήξη του αίματος, στις νευρικές ώσεις και στις μυϊκές συσπάσεις.

 

Από την άλλη, η ανεπαρκής πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μυϊκές κράμπες, μειωμένη μυϊκή και σωματική απόδοση, καρδιακή αρρυθμία και απώλεια όρεξης.

 

Tα smoothies είναι βιταμινούχες «βόμβες» για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες.

 

Για όσους θέλουν να πειραματιστούν στην κουζίνα με φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα), λαχανικά, γάλα, γιαούρτι και πάγο, η διατροφολόγος προτείνει τέσσερις συνταγές.

 

Smoothie με ακτινίδιο & σπανάκι

1 φλ. αγγούρι με τη φλούδα του

1 μεγάλη μπανάνα

2 καθαρισμένα ακτινίδια

2 χούφτες φρέσκο σπανάκι

 

Smoothie με βρώμη, μπανάνα & αμύγδαλα

¼ της κούπας νιφάδες βρώμης

1 ώριμη μπανάνα

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας

¼ φλ. ωμά αμύγδαλα

½ φλ. φρέσκο γάλα ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

 

Smoothie με καρότο, πορτοκάλι, μπανάνα

½ φλ. του τσαγιού χυμός πορτοκάλι

1 φλ. του τσαγιού μπανάνα σε κομμάτια παγωμένη

1 φλ. του τσαγιού καρότο σε κομμάτια

½ φλ. του τσαγιού γιαούρτι

1 κ.σ. μέλι

 

Smoothie με kale (λαχανίδα) & μπανάνα

1 παγωμένη μπανάνα

1 φλ. αμυγδαλόγαλα

1 φλ. kale (λαχανίδα)

  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO