4 συνταγές για τέλεια smoothies

4 συνταγές για τέλεια smoothies Facebook Twitter
Tα smoothies είναι ιδανικά για ανοιξιάτικη αποτοξίνωση και ενεργειακή επανεκκίνηση του οργανισμού.
0

Όταν η καθημερινότητα σας «τρέχει», έχετε ανάγκη από ένα smooth ξύπνημα κι ένα γρήγορο θρεπτικό πρωινό, για να μη φεύγετε για το γραφείο με άδειο στομάχι.

Η διατροφολόγος και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Δέσποινα-Νέλλη Πλατανίτη εξηγεί ότι τα smoothies είναι βιταμινούχες «βόμβες» για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες. Επιπλέον, είναι ιδανικά για ανοιξιάτικη αποτοξίνωση και ενεργειακή επανεκκίνηση του οργανισμού.

Οι βασικότεροι ηλεκτρολύτες στα smoothies είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο, το ασβέστιο και ο φώσφορος, ενώ επιδρούν ευεργετικά στη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, στη διατήρηση των αποθεμάτων νερού του σώματος, στην πήξη του αίματος, στις νευρικές ώσεις και στις μυϊκές συσπάσεις.

Από την άλλη, η ανεπαρκής πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μυϊκές κράμπες, μειωμένη μυϊκή και σωματική απόδοση, καρδιακή αρρυθμία και απώλεια όρεξης.

Tα smoothies είναι βιταμινούχες «βόμβες» για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες.

Για όσους θέλουν να πειραματιστούν στην κουζίνα με φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα), λαχανικά, γάλα, γιαούρτι και πάγο, η διατροφολόγος προτείνει τέσσερις συνταγές.

Smoothie με ακτινίδιο & σπανάκι

1 φλ. αγγούρι με τη φλούδα του

1 μεγάλη μπανάνα

2 καθαρισμένα ακτινίδια

2 χούφτες φρέσκο σπανάκι

Smoothie με βρώμη, μπανάνα & αμύγδαλα

¼ της κούπας νιφάδες βρώμης

1 ώριμη μπανάνα

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας

¼ φλ. ωμά αμύγδαλα

½ φλ. φρέσκο γάλα ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

Smoothie με καρότο, πορτοκάλι, μπανάνα

½ φλ. του τσαγιού χυμός πορτοκάλι

1 φλ. του τσαγιού μπανάνα σε κομμάτια παγωμένη

1 φλ. του τσαγιού καρότο σε κομμάτια

½ φλ. του τσαγιού γιαούρτι

1 κ.σ. μέλι

Smoothie με kale (λαχανίδα) & μπανάνα

1 παγωμένη μπανάνα

1 φλ. αμυγδαλόγαλα

1 φλ. kale (λαχανίδα)

  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ