Early to bed, early to rise

Early to bed, early to rise Facebook Twitter
0

Σακούλες στα μάτια, θαμπό δέρμα, μαλλιά άτονα και γκρίζα για τους άνω των τριάντα. Φυσιολογικό, λένε οι έρευνες. Λίγες μόνο ημέρες κακού ύπνου μπορεί να σας γεράσουν εμφανώς και αφανώς. Οφείλετε να κάνετε κάτι: πειθαρχείτε, μένετε σπίτι και από νωρίς ξαπλώνετε μπροστά στην τηλεόραση, στο κρεβάτι ή τον καναπέ μήπως σας πάρει ο ύπνος. Πρώτο λάθος! Η οθόνη του κομπιούτερ και της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο και οι θόρυβοι που καταγράφει ο εγκέφαλος από τις 11 το βράδυ και μετά αδρανοποιούν την παράγωγη μελατονίνης στον σύγχρονο άνθρωπο και όσες ώρες κι αν καταφέρει να κοιμηθεί με την υπόκρουση διάφορων ήχων δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για τα κύτταρα, αλλά, αντίθετα κουραστικές.

Έστω ότι κλείνετε φώτα, μουσική και υπολογιστές για να ηρεμήσετε, και επιμένετε να ρυθμίσετε το ρολόι του ύπνου σας, προσκαλώντας τον Μορφέα ως αντίδοτο στην αϋπνία σας με ένα ή περισσότερα ποτά. Δεύτερο λάθος! Τα ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αλλά για τη μελατονίνη, την ορμόνη της ομορφιάς και των νιάτων σας, το αλκοόλ είναι αποθαρρυντικό. Τόσο το αλκοόλ όσο και το τσιγάρο μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και 41%... Αν κατά τύχη το απόγευμα πιείτε τσάι ή καφέ, η καφεΐνη μειώνει στο μισό την παραγωγή της μελατονίνης στον εγκέφαλο για τις έξι ώρες που ακολουθούν.

Διαπιστώνετε ότι όσο ο ανήσυχος ύπνος τις νύχτες συνεχίζεται σάς ξεκουρδίζει την ενέργεια και τη σπιρτάδα της ημέρας και πιστεύετε ότι μετά από κάποια 24ωρα, αναπόφευκτα, η κούραση θα σας οδηγήσει σε κατάσταση RΕΜ, που ο εγκέφαλός σας νοσταλγεί. Την ημέρα ξυπνάτε και για να σταθείτε στα πόδια σας καταφεύγετε στη σωτήρια λύση των energy drinks. Γιατί να μην υπάρχουν και για τη νύχτα, σκέφτεστε, αντίστοιχα relaxation drinks; Τρίτο λάθος! Υπάρχουν, δημιουργήθηκαν και ετοιμάζονται να ξεχυθούν στην αγορά. Ανάμεσά τους και γάλα που αρμέγεται από τις αγελάδες τη νύχτα σε κάποιες από τις φάρμες της Γερμανίας. Διαπιστώθηκε πως τις νυχτερινές ώρες η μελατονίνη βρίσκεται σε εμφανώς υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τα ανύπαρκτα που σημειώνονται, αν το άρμεγμα γίνει το πρωί .

Διαβάζετε συμβουλές και πληροφορίες για τη μελατονίνη. Ανάμεσά τους το να ξυπνάτε, όπως συστήνεται, πολύ νωρίς το πρωί. Αποφασίζετε ότι δεν είναι του στυλ σας [σαν να επρόκειτο να κάνετε εσείς οι ίδιοι το άρμεγμα (!)] και αναρωτιέστε αν υπάρχει πιο μοντέρνα προσέγγιση: ας πούμε, μια κρέμα μελατονίνης για επάλειψη, αμπούλα ή κάψουλα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τόσες και τόσες βιταμίνες στη βιομηχανία της ομορφιάς. Τέταρτο λάθος! Κι αυτό υπάρχει. Δημιουργήθηκε με τη συνδρομή υψηλών εργαστηριακών προδιαγραφών. Η πιο hot πληροφορία, μάλιστα, είναι ότι ίσως επιβεβαιωθεί σύντομα πως η επάλειψη μελατονίνης όχι μόνο αναγεννά την τρίχα, αλλά καθυστερεί και το γκριζάρισμα, που για άλλους είναι γοητεία και γι' άλλους σκέτη φθορά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ