Αλεξιθυμία: Όταν δεν μπορείς να βρεις τις λέξεις για να εκφράσεις συναισθήματα σου

Αλεξιθυμία: Όταν δεν μπορείς να βρεις τις λέξεις για να εκφράσεις συναισθήματα σου Facebook Twitter
Οι αλεξιθυμικοί είναι οι άνθρωποι που συνήθως αποκαλούνται «μονότονοι» ή «μη ενδιαφέροντες», διότι δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και αυτή η συναισθηματική απάθεια μπορεί να τους κάνει πληκτικούς για τους άλλους. Εικονογράφηση: Karolis Strautniekas
0

Δεν πρόκειται για συναισθηματική αναπηρία αλλά για χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Η ετυμολογία της λέξης «αλεξιθυμία» προέρχεται από το στερητικό α-(έλλειψη), λέξις (λόγια), θυμός-θυμικό (διάθεση-συναίσθημα).

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό τον όρο ήταν ο σημαντικός ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Πέτρος Σιφναίος σαν αποτέλεσμα της έρευνάς του για τη γνωστική και συναισθηματική στάση των ανθρώπων με σωματικά συμπτώματα.

Οι αλεξιθυμικοί είναι οι άνθρωποι που οι ψυχολόγοι συνήθως αποκαλούν απλά «μονότονους» ή «μη ενδιαφέροντες». Και ο λόγος που οι άνθρωποι με αλεξιθυμία αποκαλούνται έτσι είναι διότι δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και αυτή η συναισθηματική απάθεια μπορεί να τους κάνει πληκτικούς για τους άλλους.

Όσοι πάσχουν από αλεξιθυμία φαίνονται να είναι άτομα απαθή και μοιάζουν να μην συγκινούνται με τίποτα.

Όσοι πάσχουν από αλεξιθυμία φαίνονται να είναι άτομα απαθή και μοιάζουν να μη συγκινούνται με τίποτα. Στην ουσία όμως πρόκειται για αδυναμία αναγνώρισης των συναισθημάτων που νιώθει ένα άτομο και δυσκολία να κατανοήσει τι αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω του.

Τα άτομα που πάσχουν από αλεξιθυμία μπορεί να καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση, ευχάριστη ή δυσάρεστη, αλλά όταν προσπαθούν να εντοπίσουν τι την προκάλεσε, δεν μπορούν να βρουν τις λέξεις για να το περιγράψουν και να το εκφράσουν.

Αντιθέτως ασχολούνται υπερβολικά με τις σωματικές τους αντιδράσεις και βρίσκουν έκφραση μέσα από σωματικά συμπτώματα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η αλεξιθυμία συνδέεται πολύ έντονα με την σωματοποίηση των συμπτωμάτων και τα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Στην αλεξιθυμία, το τμήμα του εγκεφάλου όπου παράγονται τα αισθήματα και το τμήμα που τα επεξεργάζεται, λειτουργούν φυσιολογικά. Όμως, μεταξύ των δύο τμημάτων δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνδέσεις, οπότε τα συναισθήματα είναι ελλειμματικά καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησής τους.


Αυτή η εξήγηση βασίζεται στο γεγονός ότι ασθενείς στους οποίους έγινε σκόπιμη διακοπή αυτής της σύνδεσης για ιατρικούς λόγους, με χειρουργική πράξη, έχασαν την ικανότητα να περιγράψουν με λέξεις τα συναισθήματά τους κι έγιναν συναισθηματικά επίπεδοι.

Έρευνες δείχνουν ότι η αλεξιθυμία πλήττει περισσότερο τους άντρες παρά τις γυναίκες.

Ο τρόπος για να αποκατασταθεί η αλεξιθυμία είναι η εκμάθηση και η εξάσκηση της γλώσσας των συναισθημάτων, η παρατήρηση και η κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία καλλιέργειας της συναισθηματικής μας νοημοσύνης μέσω κυρίως της ψυχοθεραπείας.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να διαγνωστεί αρκετά αξιόπιστα από το τεστ που υπάρχει εδώ.

Με πληροφορίες από το psychologytoday 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ