Αν πιστεύετε στα όνειρα και την ερμηνεία τους, αυτό σας ενδιαφέρει

Αν πιστεύετε στα όνειρα και την ερμηνεία τους, αυτό σας ενδιαφέρει Facebook Twitter
Δοξασίες, λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις και θρύλοι μπλέκονται στην ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων από περιοχή σε περιοχή, από έθνος σε έθνος, από φυλή σε φυλή.
0

Αν υπάρχει ένας παράγοντας που εξισώνει όλους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτός είναι τα όνειρα, αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας, όχι τα άλλα που αφορούν τα κοινωνικά και επαγγελματικά μας σχέδια. Όποιος κι αν είσαι, όταν κοιμάσαι είσαι ελεύθερος από κάθε λογική, από τη λογική που διέπει τις ώρες της ημέρας που είσαι ξυπνητός. Μπορείς να ονειρεύεσαι ότι πετάς, ότι διατηρείς μια παράνομη σχέση χωρίς τις συνέπειες της πραγματικής ζωής ή ότι περνάς υπέροχα σε ένα πάρτι με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο και γνωρίζοντας ότι τα όνειρα έχουν τους δικούς τους κανόνες, μπορείς να βρεθείς γυμνός και τρομαγμένος στη μέση του δρόμου ή να βλέπεις ότι μόλις ξέφυγες -ή μήπως όχι;- από μία δολοφονική επίθεση. Στα όνειρα και στους εφιάλτες όλα μπορούν να συμβούν, έχουν τη δική τους δικαιοσύνη και τις δικές τους ισορροπίες αυτά που "βιώνουμε" εκεί. 

Έχουμε, όμως, απορίες για όσα συμβαίνουν εκεί και δεν είμαστε οι μόνοι. Και ο Chris Ufere, ιδρυτής και CEO της uDreamed, μίας εταιρείας (και σχετικής εφαρμογής στα κινητά) που έχει αναλάβει να «μεταφράζει» τα όνειρα που βλέπουμε, να χαρτογραφήσει όλα τα παράξενα μέρη στα οποία βολτάρει το υποσυνείδητο μας. Και όπως αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό, όνειρα που εμφανίζονται ως κοινός τόπος σε όλους τους ανθρώπους, από κάθε σημείο του πλανήτη, έχουν απολύτως διαφορετική ερμηνεία και δεν εξηγούνται με έναν κοινό παγκόσμιο ονειροκρίτη ή έστω έναν κοινό ψυχαναλυτικό χάρτη. 

Είναι η προαιώνια, πανανθρώπινη απαίτηση για ερμηνεία, εξήγηση και γνώση αυτού που βλέπει κανείς στον ύπνο τους, έχοντας σε πολλούς πολιτισμούς την τάση να το εκλαμβάνει ως προειδοποίηση, ως κάποιου είδους μήνυμα που ζητά την αποκωδικοποίησή του.

«Πάνω κάτω οι άνθρωποι ονειρεύονται τα ίδια πράγματα: ότι πέφτουν, ότι τερματίζουν μία σχέση που τους ταλαιπωρεί, ότι είναι γυμνοί μπροστά σε κόσμο, ότι πετούν, ότι κάποιος τους κυνηγάει, ότι απατούν τον σύντροφό τους, ότι έχουν ανάγκη να πάνε τουαλέτα και κάτι/κάποιος τους εμποδίζει, ότι τσακώνονται με φίλους ή συναδέλφους, ότι τους συμβαίνει κάποιο ατύχημα ή ότι τους επιτίθενται, ότι βρίσκεται η ζωή τους σε κίνδυνο ή ότι πεθαίνουν. Όλα αυτά είναι κοινοί τόποι στα όνειρα και μάλλον αναμενόμενοι», λέει.

Ο στόχος του uDreamed —που επιτρέπει στους χρήστες την καταγραφή, τον συσχετισμό, την ανάλυση και το μοίρασμα των ασυνείδητων εμπειριών τους- δεν είναι καινούριος. Είναι η προαιώνια, πανανθρώπινη απαίτηση για ερμηνεία, εξήγηση και γνώση αυτού που βλέπει κανείς στον ύπνο τους, έχοντας σε πολλούς πολιτισμούς την τάση να το εκλαμβάνει ως προειδοποίηση, ως κάποιου είδους μήνυμα που ζητά την αποκωδικοποίησή του. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εκδοθεί και κυκλοφορήσει με επιτυχία πολλά λεξικά ονείρων, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν απλές, βατές εξηγήσεις σύνθετων και απλών συμβόλων για τα όνειρα μας. Όμως, τα όνειρα, ειδικά τα πιο κοινά από αυτά, συνήθως επηρεάζονται από ένα μείγμα καθημερινότητας, πολιτισμού, ψυχολογίας και περιπτωσιολογίας, δηλαδή ακριβώς όπως και η ερμηνεία τους.  

«Από τη στιγμή που μοιραζόμαστε πολλά σύμβολα και μεταφορές, υπάρχουν κάποια γενικά θέματα που επαναλαμβάνονται στα όνειρα πολλών ανθρώπων», εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Deirdre Barrett, η οποία και συνεχίζει: «Για παράδειγμα ένα όνειρο που σχετίζεται με το άγχος είναι πολύ λογικό να περιέχει εικόνες της καθημερινότητας του ατόμου, συναισθήματα όπως αυτά που δημιουργούνται σε κάποιον όταν κρίνεται ή όταν νιώθει ότι δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει σε προσδοκίες ανωτέρων του». 

Σύμφωνα με την Barrett, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να χρησιμεύσει σαν παγκόσμιος οδηγός ερμηνείας ονείρων. «Αν κάποιος ονειρεύεται έναν σκύλο, υποθέτει κανείς ότι πρόκειται για άνθρωπο που έχει σχέση με σκυλιά στην πραγματική ζωή, κάποιον που μπορεί να σου πει ότι ένας σκύλος είναι πιστός, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μπορεί όμως να το ονειρεύεται και κάποιος που τρέμει τα σκυλιά, που την εικόνα τους την εισπράττει ως ένδειξη κινδύνου. Το ίδιο όνειρο, λοιπόν, πρακτικά μπορεί να συμβολίζει διαφορετικά πράγματα για όποιον το βλέπει».

Επίσης, μια απόπειρα ερμηνείας των ονείρων μας σχετίζεται άμεσα και με τον κοινωνικό και πολιτισμικό περίγυρό μας. Δοξασίες, λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις και θρύλοι μπλέκονται στην ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων από περιοχή σε περιοχή, από έθνος σε έθνος, από φυλή σε φυλή. Για άλλους το αίμα -για παράδειγμα- είναι σύμβολο γρήγορων ειδήσεων, για άλλους ερμηνεύεται ως οιωνός δυστυχίας ή έστω πρόσκαιρων ταλαιπωριών. 

O Ufere επισημαίνει ότι «χρειάζονται ακόμη πολλές πληροφορίες και δεδομένα από διάφορους πολιτισμούς κι απ' όλον τον κόσμο, για να μπορέσει κανείς με ασφάλεια να γενικεύει και να κάνει προβλέψεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής η εφαρμογή διαθέτει καταγραφές από τα όνειρα πολιτών των ΗΠΑ, της Αφρικής, της Ινδίας, αλλά ακόμη και έτσι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα που να αφορά τους πάντες αναφορικά με την ερμηνεία αυτού που ονειρευόμαστε. Σε αυτό το σημείο συμφωνεί και η Barrett, εξηγώντας ότι τα δημογραφικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας ονείρων απ' όλον τον κόσμο, η οποία προσθέτει σε όλη αυτή την κουβέντα και τον παράγοντα της ηλικίας, ότι δηλαδή, άλλα όνειρα βλέπουν τα παιδιά, διαμορφώνοντας "κοινούς τόπους" και άλλου είδους όνειρα οι ενήλικες ή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.  

Το καλύτερο, όμως, μάλλον το κράτησαν για το τέλος και οι δύο. Όπως επισημαίνουν, επειδή ένα όνειρο απαντάται ως κοινός τόπος σε διάφορες εθνότητες, ηλικιακές ομάδες ή φυλές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και εξήγηση. Μπορεί απλώς να πρόκειται για λογικά και αναμενόμενα όνειρα, μπορεί και όχι. Ακριβώς και γι' αυτό στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υλικού και στη σχετική εφαρμογή ο Ufer έχει κατηγοριοποιήσει τα όνειρα σε λογικά και παράλογα. Πρόκειται για έναν πρώτο τρόπο κατηγοριοποίησης που επιτρέπει πιο εύκολα την ανάλυση, όπως λέει. Όσο για την ερμηνεία, μάλλον έχουμε δρόμο ακόμη. 

Με στοιχεία από το TheCut.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM