Οι λέξεις έχουν σημασία όταν μιλάμε για τον πόνο με τον γιατρό μας

Οι λέξεις έχουν σημασία όταν μιλάμε για τον πόνο με τον γιατρό μας Facebook Twitter
0

Εάν είσαι στο νοσοκομείο ή σε ένα ιατρείο με ένα επίπονο πρόβλημα, είναι πιθανό να σου ζητηθεί να βαθμολογήσεις τον πόνο σου σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10 – το 0 σημαίνει καθόλου πόνος και το 10 υποδεικνύει τον χειρότερο πόνο που μπορείς να φανταστείς.

Όμως πολλοί γιατροί και νοσοκόμοι λένε ότι αυτό το σύστημα αξιολόγησης του πόνου δεν δουλεύει και δοκιμάζουν μία νέα προσέγγιση.


Η αριθμητική κλίμακα του πόνου ίσως είναι πολύ απλοϊκή, σύμφωνα με τον Δρα John Markman, διευθυντή ενός προγράμματος επεξηγηματικής έρευνας του πόνου στη σχολή υγείας του Πανεπιστημίου του Rochester. Μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς στο να «θεραπεύουν με αριθμούς», όπως λέει, και ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορεί να μη δέχονται την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο τους.

Αν οι γιατροί σου δεν καταλάβουν πόσο ακριβώς πονάς, αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο την ανακούφισή σου – μπορεί να επηρεάσει και τη θεραπεία σου. Ο Markman αναφέρει πως, ειδικά μετά από έναν τραυματισμό, είναι πολύ σημαντική η μείωση του πόνου, έτσι ώστε να μπορείς να ακολουθήσεις τη θεραπεία.


Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του 33χρονου Adam Rosette, ο οποίος πρόσφατα νοσηλεύθηκε λόγω ινώδους δυσπλασίας, μία πάθηση των οστών εξαιτίας της οποίας ήταν αδύνατο να μασήσει ή ακόμα και να μιλήσει. Αφού έκανε μία επέμβαση στον εγκέφαλο για να αφαιρέσει τους καλοήθεις όγκους που σχετίζονταν με την ασθένεια, εξακολουθούσε να πονάει.


Αλλά δίσταζε να βάλει «ετικέτα» στον πόνο βαθμολογώντας τον πολύ υψηλά. «Δεν νομίζω να απάντησα ποτέ πάνω από 7, γιατί ένα 8 στο μυαλό μου σήμαινε ότι έχω χάσει το μισό κορμί μου ή κάποιο άκρο», θυμάται.

Στην κλίμακα του πόνου, πόνος από το 4 έως το 7 θεωρείται μέτριος. Στο 1-3 θεωρείται ήπιος. Πάνω από το 7 θεωρείται σοβαρός.


Σήμερα ο Rosette έχει αναρρώσει και δεν πονάει πια, αλλά αναρωτιέται αν το γεγονός ότι υποβάθμιζε τον πόνο που ένιωθε όταν ήταν στο νοσοκομείο σήμαινε ότι δεν έπαιρνε τα κατάλληλα φάρμακα. «Συνειδητοποιείς ότι παίρνεις λιγότερα φάρμακα κι έχουν περάσει οχτώ ώρες και δεν επιτρέπεται να σου δώσουν άλλα».

 
Αν οι γιατροί σου δεν καταλάβουν πόσο ακριβώς πονάς, αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο την ανακούφισή σου – μπορεί να επηρεάσει και τη θεραπεία σου. Ο Markman αναφέρει πως, ειδικά μετά από έναν τραυματισμό, είναι πολύ σημαντική η μείωση του πόνου, έτσι ώστε να μπορείς να ακολουθήσεις τη θεραπεία.


«Όσον αφορά τον χρόνιο πόνο, το να είμαστε ξεκάθαροι βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να διαλέξουν τον σωστό συνδυασμό θεραπειών ή φαρμάκων που σε κρατάνε όσο πιο ενεργό γίνεται. Και το να είσαι ενεργός μπορεί να βοηθήσει με τους χρόνιους πόνους», λέει ο Δρ William Maixner, καθηγητής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Duke και πρόεδρος της American Pain Society.


«Η άσκηση», αναφέρει, «προκαλεί την απελευθέρωση ενός αριθμού αντιφλεγμονωδών ουσιών από τους μύες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση του πόνου και στη διαχείρισή του και να κάνουν το άτομο πιο ανθεκτικό».


Για να μάθουν περισσότερα για το πώς η αριθμητική κλίμακα του πόνου επηρεάζει μια θεραπεία, ο Markman και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μία μελέτη, την οποία θα παρουσιάσουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Πόνο που θα διεξαχθεί στη Βοστώνη τον Σεπτέμβριο.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από διάφορες μελέτες, οι οποίες ρωτούσαν ασθενείς με χρόνιους πόνους να τους αξιολογήσουν, χρησιμοποιώντας τόσο αριθμούς όσο και λέξεις.

 
Ζητήθηκε από τους ασθενείς να βαθμολογήσουν τον πόνο τους σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10 κι επίσης ερωτήθηκαν: «Είναι o πόνος σου υποφερτός;».


Όλως περιέργως, τα 3/4 των ασθενών που απάντησαν από το 3 έως το 7 στην αριθμητική κλίμακα –ένα εύρος που συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η δόση των φαρμάκων– περιέγραψαν επίσης τον πόνο τους ως «υποφερτό» – περιγραφή που συνήθως σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.


«Αυτό το αποτέλεσμα», λέει ο Markman, «αποδεικνύει τον κίνδυνο που υπάρχει όταν βασίζεσαι μόνο σε έναν αριθμό. Αν θεράπευες με τους αριθμούς ίσως θα έλεγες: "Λοιπόν, κάποιος πονάει σε βαθμό 6 στα 10. Νιώθω υποχρεωμένος να κάνω κάτι γι αυτό... Να διορθώσω αυτό τον αριθμό, όπως ακριβώς θα αντιμετώπιζα την πίεση ή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους"».

Εάν οι κλινικοί ιατροί κοιτούν απλά έναν αριθμό, λέει ο Markman, είναι πιο πιθανό να το παρακάνουν με τη θεραπεία ή να γράψουν παραπάνω φάρμακα, πράγμα ανησυχητικό σε μία εποχή έντονου προβληματισμού για την κατάχρηση οπιοειδών και τον εθισμό.
Άρα αν η σημερινή κλίμακα του πόνου δεν λειτουργεί καλά για ασθενείς και γιατρούς, τότε ποια είναι η εναλλακτική;


Πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να βρουν ένα σύστημα που περιλαμβάνει λέξεις και όχι αριθμούς.
«Ποτέ δεν κοιτώ μόνο την κλίμακα του πόνου» λέει η Δρ Chrystina Jeter, αναισθησιολόγος και ειδικός διαχείρισης πόνου στο ιατρικό τμήμα του UCLA, που ήταν η γιατρός του Rosette.


Η χρήση λέξεων για την περιγραφή του πόνου προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση του πόνου, σύμφωνα με τον Maixner.
«Εάν οι ασθενείς είναι σε θέση να καθορίσουν τον πόνο με ακρίβεια, το ραντεβού τους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης θα είναι πιο εστιασμένο, επιτρέποντας στον γιατρό να πάρει μία απόφαση για τη θεραπεία με πιο γρήγορο και λογικό τρόπο».

Μερικές συμβουλές για το πώς να μιλήσετε στον γιατρό για τον πόνο σας

1.

Γίνετε περιγραφικοί: χρησιμοποιήστε μεταφορές και αναμνήσεις

Μπορείτε να βοηθήσετε τους γιατρούς να καταλάβουν τον πόνο σας με το να είστε πιο περιγραφικοί.
Σύμφωνα με την Jeter, είναι απόλυτα σωστό να είμαστε πολύ περιγραφικοί με τον πόνο μας. «Ο πόνος μου με πληγώνει, με καίει. Πώς τον νιώθετε εσείς; Πού βρίσκεται; Μετακινείται;»


Η Jeter συνήθως ρωτά τους ασθενείς της να συγκρίνουν τον πόνο που νιώθουν τώρα με τον χειρότερο που έχουν νιώσει ποτέ, όπως η γέννα ή η πέτρα στο νεφρό. Αυτό βοηθά στον καθορισμό του και πολλές φορές οι ασθενείς συνειδητοποιούν ότι ο πόνος δεν είναι τόσο σοβαρός.

2.

Περιγράψτε την ημέρα σας

Μπορεί να σας βοηθήσει ο τρόπος με τον οποίο ο πόνος επηρεάζει μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με την Jeter. Για παράδειγμα, σας πονάει περισσότερο όταν τρώτε, περπατάτε ή κάνετε ορισμένες δραστηριότητες; «Ψάχνω για μοτίβα που επαναλαμβάνονται και ερευνώ τη λειτουργία τους».

3.

Μιλήστε για λειτουργία, όχι για αίσθηση

«Να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά το πώς ο πόνος επεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το να σηκώνεστε νωρίς το πρωί, να ντύνεστε, αν νιώθετε κουρασμένοι ή αν δεν διασκεδάζετε όταν είστε έξω με φίλους», επιμένει ο Maixner.


«Το να σκέφτεστε πώς λειτουργείτε είναι το κλειδί», συμφωνεί ο Markman. Αναφέρει ότι η πιο ακριβής μέτρηση του πόνου μπορεί να είναι όσα αποτρέπουν τους ασθενείς από συγκεκριμένες ενέργειες.


Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής δεν μπορεί να μασήσει ή να μιλήσει, να περπατήσει ή να ασκηθεί, αυτό είναι ίσως πιο ανησυχητικό απ' ό,τι ο πόνος.

4.

Μοιραστείτε το ιστορικό της θεραπείας

«Περιγράψτε την ιστορία του πόνου, το μέρος που πονάει και για πόσο καιρό και τους παράγοντες που χειροτερεύουν ή βελτιώνουν τον πόνο», προτείνει ο Maixner.


«Μοιραστείτε άλλες θεραπείες που έχετε ακολουθήσει, όπως ο βελονισμός, το μασάζ, και συγκεκριμένα φάρμακα. Ενημερώστε τον γιατρό σχετικά με το τι έχετε κάνει κι αν αυτό έχει αποτέλεσμα.


»Το οικογενειακό ιστορικό έχει επίσης σημασία, ειδικά αν αναλογιστείτε ότι η ευαισθησία στον πόνο είναι κληρονομική. Εάν οι γονείς σας είναι πολύ ευαίσθητοι στον πόνο, οι πιθανότητες είναι ότι θα είστε και εσείς».

Με στοιχεία από το NPR / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Δρ. Γκόλντσταϊν πιστεύει ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει πολλά φάρμακα

Ελλάδα / Η Δρ. Γκόλντσταϊν πιστεύει ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει πολλά φάρμακα

Παθολόγος παιδίατρος, θεραπεύτρια και πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές της ιατρικής κάνναβης, μιλάει στο LiFO.gr για τις ιαματικές δυνατότητες της φαρμακευτικής κάνναβης, λίγο πριν τη σημερινή της ομιλία στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Balkannabis Expo
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM