7 τρόποι για να πάψουν να σας ταλαιπωρούν οι ημικρανίες

7 τρόποι για να πάψουν να σας ταλαιπωρούν οι ημικρανίες Facebook Twitter
Εκτός από την κληρονομικότητα, οι ημικρανίες πολλές φορές προκαλούνται από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
0

Εάν είχατε ποτέ ημικρανίες, σας είναι γνωστή η αίσθηση του να θέλεις να ανοίξεις το κεφάλι σου με τρυπάνι για να σταματήσεις κάπως τον πόνο. Καταστρέφουν την ημέρα σας και μπορεί να σας αναγκάσουν να μείνετε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο για ώρες. Δυστυχώς, οι ημικρανίες είναι αρκετά διαδεδομένες: γύρω στο 6-9% των ανδρών υποφέρουν από αυτές.


«Ενώ οι ημικρανίες γενικά ξεκινούν σε νεαρές ηλικίες, στο 30-40% των ανδρών εμφανίζεται στην ηλικία μεταξύ 20 και 40» λέει ο νευρολόγος Gary Jay του UNC Health Care.


Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν τρόποι να καλυτερεύσουμε την κατάσταση – και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι τις προκαλεί. Ακολουθεί ένα οδηγός για να καταπραΰνετε αυτήν την κόλαση.

«Οι ημικρανίες είναι μια γενετική πάθηση. Σε κάποιους ασθενείς υπάρχουν εκ γενετής. Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν έναν τέλειο τρόπο ζωής, αποφεύγουν διάφορα ερεθίσματα και παίρνουν τα σωστά φάρμακα, εάν έχουν σοβαρό ιστορικό ημικρανίας στην οικογένειά τους και γενετική προδιάθεση, κάποια στιγμή θα νοσήσουν και εκείνοι» λέει ο Δρ. Ahmed.


Τι προκαλεί τις ημικρανίες;

Μια ημικρανία μπορεί να περιγραφεί και ως πονοκέφαλος με στεροειδή. «Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως παλλόμενος. Συνήθως ξεκινάει από τη μία πλευρά του κεφαλιού και γενικά κρατάει από 4 ώρες έως και τρεις ημέρες» λέει ο νευρολόγος Zubair Ahmed του Cleveland Clinic.

Οι ημικρανίες χειροτερεύουν από τη φυσική δραστηριότητα, το φως, τον ήχο, ακόμα και τη μυρωδιά. Μπορεί επίσης να νιώσετε ναυτία ή τάση για εμετό. Είναι πιθανό να συνοδεύονται από «αύρες», οι οποίες επηρεάζουν το 20% των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες.


«Οι αύρες περιλαμβάνουν οπτικές, αισθητικές, γνωστικές και/ή αλλαγές στον λόγο» λέει ο ο Jay. «Οι αύρες διαρκούν από 5 έως 60 λεπτά και προηγούνται της ημικρανίας».

Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί τις ημικρανίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ημικρανίας, εάν κάποιος από τους γονείς σας υποφέρει από αυτές, τότε έχετε 50-75% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσετε κι εσείς.

«Οι ημικρανίες είναι μια γενετική πάθηση. Σε κάποιους ασθενείς υπάρχουν εκ γενετής. Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν έναν τέλειο τρόπο ζωής, αποφεύγουν διάφορα ερεθίσματα και παίρνουν τα σωστά φάρμακα, εάν έχουν σοβαρό ιστορικό ημικρανίας στην οικογένειά τους και γενετική προδιάθεση, κάποια στιγμή θα νοσήσουν και εκείνοι» λέει ο Δρ. Ahmed.


Εκτός από την κληρονομικότητα, οι ημικρανίες πολλές φορές προκαλούνται από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
«Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι θεμελιώδης για τον έλεγχο των ημικρανιών. Κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, κακός ύπνος, επαναλαμβανόμενο τραύμα στο κεφάλι ή στρες μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες» λέει ο Ahmed.


Πώς να ξεφορτωθείτε τις ημικρανίες

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. «Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την ημικρανία, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με τα σωστά φάρμακα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις» λέει ο Ahmed.

Mερικοί τρόποι αντιμετώπισής τους

1

Πάρτε ριβοφλαβίνη ή συμπληρώματα μαγνησίου.

«Κάποια συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και μαγνήσιο φαίνεται ότι λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της ημικρανίας» λέει ο Ahmed. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Headache» δείχνει ότι όσοι έπαιρναν 600 γρ. μαγνησίου είχαν λιγότερες ημικρανίες. Όσοι έπαιρναν 400 γρ. ριβοφλαβίνη τις μείωσαν σε δύο τον μήνα.


2

Μειώστε όσο πιο πολύ μπορείτε το στρες.

Το στρες μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ερέθισμα. «Το στρες απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί είτε να δώσουν το έναυσμα για μια ημικρανία είτε να την χειροτερέψουν. Σε στρεσογόνες περιόδους απελευθερώνονται στο αίμα χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της επινεφρίνης και της κορτιζόλης. Και ενώ το εργασιακό στρες υποχωρεί και οι χημικές ουσίες μειώνονται, μερικοί άνθρωποι παθαίνουν πονοκέφαλο το Σαββατοκύριακο, κάτι που μερικές φορές αναφέρεται ως "υποβαθμισμένη ημικρανία"» λέει ο Ahmed.

3

Πάρτε συνταγογραφημένα φάρμακα.

Τα φάρμακα κατά της ημικρανίας είναι πολλά και χωρίζονται σε δύο τύπους. Σε αυτά που σταματούν την κρίση ημικρανίας (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αγγειοσυσταλτικά) και στα λεγόμενα «βασικά» φάρμακα, που στοχεύουν στην πρόληψη της κρίσης.

Τα φάρμακα που σταματούν την κρίση λαμβάνονται όσο η ημικρανία είναι ακόμα στην αρχή της. Ένα από αυτά που συνταγογραφούνται πιο συχνά είναι οι τριπτάνες, που διεγείρουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, γεγονός που περιστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή και συνεπώς τον πόνο.

Υπάρχουν λίγες επιλογές όσον αφορά τα προληπτικά φάρμακα. «Έχει βρεθεί ότι οι β-αναστολείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση, βοηθούν στην πρόληψη των ημικρανιών και είναι εγκεκριμένοι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων» λέει ο Jay. Έχει, επίσης, βρεθεί ότι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη των ημικρανιών, συμπεριλαμβανομένου του βαλπροϊκού οξέος (Depakote, Depacon) και της τοπιραμάτης (Topamax).

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε την τελευταία εγκεκριμένη θεραπεία, το erenumab (Aimovig®), που μπλοκάρει ένα μόριο που λέγεται CGRP και αποτελεί πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης. Δίνεται σε ασθενείς με ημικρανία με τη μορφή αυτοχορηγούμενης ένεσης μία φορά τον μήνα.


«Αν και οι μακροχρόνιες παρενέργειες δεν είναι γνωστές, έχει βοηθήσει αρκετά κάποιους ασθενείς μας» λέει ο Ahmed.


4

Κάντε σεξ.

Σοβαρολογώ. Μία μελέτη του 2013 βρήκε ότι το 60% των ανθρώπων που έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας ανέφερε ότι είδε βελτίωση και ότι μειώθηκε ο πόνος.


5

Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένες τροφές.

Το junk food που τρώτε ίσως χειροτερεύει τις ημικρανίες σας. «Τα διατροφικά ερεθίσματα είναι διαφορετικά για τον καθένα. Είναι σημαντικό να τα εντοπίζουμε, καταγράφοντας τι τρώμε» λέει ο Jay. Έτσι θα μπορέσετε να δείτε τι είναι αυτό που σας επηρεάζει αρνητικά.


«Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) σε πολλά φαγητά, ειδικά σε σούπες, στην πίτσα, στα πατατάκια και στο κινέζικο, προκαλεί ημικρανίες» λέει ο Ahmed. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται η σόδα, τα ενεργειακά ποτά και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, ειδικά αυτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

6

Αποφύγετε συγκεκριμένους τύπους αλκοόλ.

«Το αλκοόλ που περιέχει ομοειδείς ουσίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ημικρανίες» λέει ο Jay. Οι ομοειδείς ουσίες είναι ένα υποπροϊόν των αλκοολούχων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση και απόσταξη, όπως το κρασί, η μπίρα και το ουίσκι. Τα καθαρά ποτά, όμως, όπως η βότκα, ίσως να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα.


7

Κάντε μπότοξ.

Δεν είναι μόνο για τις ρυτίδες. Από τότε που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του κατά των ημικρανιών, το 2010, το μπότοξ αποτελεί δημοφιλή θεραπεία για τις ημικρανίες. Ενώ απευθύνεται σε ανθρώπους με χρόνιες ημικρανίες (15 μέρες ή περισσότερο), όσοι έκαναν μόνο δύο θεραπείες είδαν μείωση των συμπτωμάτων κατά 50%.

Η βοτουλινική τοξίνη σε ενέσιμη μορφή φτάνει μέσω των νευρικών απολήξεων στον εγκέφαλο, μπλοκάροντας τις χημικές ουσίες που στέλνουν τo σήμα του πόνου. Κάθε θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει 31 ενέσεις στην περιοχή μεταξύ λαιμού και κεφαλιού.

Με στοιχεία από το Men's Health 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ