5 λόγοι υγείας για να βγείτε από τη καθημερινή ρουτίνα σας

5 λόγοι υγείας για να βγείτε από τη καθημερινή ρουτίνα σας Facebook Twitter
Στις διακοπές κανακέψτε λίγο τον εαυτό σας, του αξίζει, και μην τηρείτε κανόνες, αφενός για να νιώσετε αληθινά πως ξεφεύγετε από τη ρουτίνα και αφετέρου για να κάνετε καλό στην υγεία σας.
0

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν απωθημένο ολόκληρης της χρονιάς και είναι ζωτική ανάγκη του οργανισμού μας να πατήσει delete στα «πρέπει» και στα «μη» και να βγει εκτός προγράμματος, ωραρίου και κανόνων. Άλλωστε, το ουσιαστικό «διακοπές» βγαίνει από το ρήμα «διακόπτω». Διακόψτε ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ και αφεθείτε στην καλοκαιρινή ραστώνη για να ξαναβρείτε τον εαυτό σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Έχετε ουκ ολίγους λόγους υγείας για να το κάνετε.


Όλο τον χρόνο φροντίζετε για τη δουλειά σας και τους άλλους (οικογένεια, παιδιά, συγγενείς, κολλητούς, εργοδότες, συναδέλφους, συμφοιτητές, η λίστα δεν τελειώνει). Στις διακοπές κανακέψτε λίγο τον εαυτό σας, του αξίζει, και μην τηρείτε κανόνες, αφενός για να νιώσετε αληθινά πως ξεφεύγετε από τη ρουτίνα και αφετέρου για να κάνετε καλό στην υγεία σας. Δείτε πώς:

Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί, επειδή μονίμως σας λείπει ύπνος και με το καλοκαιρινό χουζούρι μπορείτε να αναπληρώσετε (μερικώς) την έλλειψή του. Ξενυχτήστε με καλή παρέα διασκεδάζοντας, γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το socializing (η κοινωνικοποίηση) αλλά και το κουτσομπολιό μάς κρατούν εγκεφαλικά δραστήριους, με συνέπεια να προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη μαζί! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Αντί να τρώτε συγκεκριμένα γεύματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μιμηθείτε τους Ισπανούς που χορταίνουν τσιμπολογώντας tapas (ορεκτικά σε μικρές ποσότητες). Γιατί να το «παίξετε» Ισπανοί; Αφενός γιατί είναι της μόδας λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου επειδή έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον οργανισμό σας με ενέργεια, δεν θα μένει άδειο για ώρες το στομάχι και δεν θα σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας

Αντί να τρώτε συγκεκριμένα γεύματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μιμηθείτε τους Ισπανούς που χορταίνουν τσιμπολογώντας tapas (ορεκτικά σε μικρές ποσότητες). Γιατί να το «παίξετε» Ισπανοί; Αφενός γιατί είναι της μόδας λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου επειδή έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον οργανισμό σας με ενέργεια, δεν θα μένει άδειο για ώρες το στομάχι και δεν θα σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας. Επιπλέον, το υγιεινό τσιμπολόγημα, με φειδώ, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην επιχείρηση «αδυνάτισμα». Το φαγητό όμως δεν... κατεβαίνει ξεροσφύρι, ειδικά όταν κάνει ζέστη.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πιει ένα (παραπάνω) ποτηράκι, κατά προτίμηση κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Μια άλλη cool εναλλακτική είναι ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Προσοχή, δεν εννοούμε να πιείτε τον... Βόσπορο, γιατί τα αλκοολούχα ποτά έχουν «κρυφές» θερμίδες. Ειδικά η κατάχρηση μπίρας δημιουργεί κοιλίτσα και «σωσίβιο» γύρω από τη μέση.

Επίσης, αφήστε πίσω τον υπολογιστή και το τάμπλετ και κλείστε το κινητό τηλέφωνο, τουλάχιστον κάποιες ώρες τη ημέρα, γιατί αλλιώς, αντί να κάνετε διακοπές, θα καταλήξετε να δουλεύετε σε ένα εξωτικό μέρος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η κατάχρηση οθονών οδηγεί στην ψηφιακή κόπωση των ματιών, μια νέου τύπου διαταραχή που εντείνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οφθαλμικών διαθλαστικών παθήσεων (μυωπία, πρεσβυωπία κ.λπ).

Επιπλέον, η διαρκής καλωδίωση με τα i-gadgets απορρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό (το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι») και προκαλεί διαταραχές ύπνου. Για να ξαναβρείτε την ηρεμία σας και να κοιμηθείτε σαν πουλάκι, χωρίς φάρμακα, κάντε αποτοξίνωση απ' όλες τις οθόνες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ