Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν απωθημένο ολόκληρης της χρονιάς και είναι ζωτική ανάγκη του οργανισμού μας να πατήσει delete στα «πρέπει» και στα «μη» και να βγει εκτός προγράμματος, ωραρίου και κανόνων. Άλλωστε, το ουσιαστικό «διακοπές» βγαίνει από το ρήμα «διακόπτω». Διακόψτε ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ και αφεθείτε στην καλοκαιρινή ραστώνη για να ξαναβρείτε τον εαυτό σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Έχετε ουκ ολίγους λόγους υγείας για να το κάνετε.


Όλο τον χρόνο φροντίζετε για τη δουλειά σας και τους άλλους (οικογένεια, παιδιά, συγγενείς, κολλητούς, εργοδότες, συναδέλφους, συμφοιτητές, η λίστα δεν τελειώνει). Στις διακοπές κανακέψτε λίγο τον εαυτό σας, του αξίζει, και μην τηρείτε κανόνες, αφενός για να νιώσετε αληθινά πως ξεφεύγετε από τη ρουτίνα και αφετέρου για να κάνετε καλό στην υγεία σας. Δείτε πώς:

 

Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί, επειδή μονίμως σας λείπει ύπνος και με το καλοκαιρινό χουζούρι μπορείτε να αναπληρώσετε (μερικώς) την έλλειψή του. Ξενυχτήστε με καλή παρέα διασκεδάζοντας, γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το socializing (η κοινωνικοποίηση) αλλά και το κουτσομπολιό μάς κρατούν εγκεφαλικά δραστήριους, με συνέπεια να προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη μαζί! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

 

Αντί να τρώτε συγκεκριμένα γεύματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μιμηθείτε τους Ισπανούς που χορταίνουν τσιμπολογώντας tapas (ορεκτικά σε μικρές ποσότητες). Γιατί να το «παίξετε» Ισπανοί; Αφενός γιατί είναι της μόδας λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου επειδή έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον οργανισμό σας με ενέργεια, δεν θα μένει άδειο για ώρες το στομάχι και δεν θα σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας

 

Αντί να τρώτε συγκεκριμένα γεύματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μιμηθείτε τους Ισπανούς που χορταίνουν τσιμπολογώντας tapas (ορεκτικά σε μικρές ποσότητες). Γιατί να το «παίξετε» Ισπανοί; Αφενός γιατί είναι της μόδας λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου επειδή έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον οργανισμό σας με ενέργεια, δεν θα μένει άδειο για ώρες το στομάχι και δεν θα σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας. Επιπλέον, το υγιεινό τσιμπολόγημα, με φειδώ, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην επιχείρηση «αδυνάτισμα». Το φαγητό όμως δεν... κατεβαίνει ξεροσφύρι, ειδικά όταν κάνει ζέστη.

 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πιει ένα (παραπάνω) ποτηράκι, κατά προτίμηση κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Μια άλλη cool εναλλακτική είναι ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Προσοχή, δεν εννοούμε να πιείτε τον... Βόσπορο, γιατί τα αλκοολούχα ποτά έχουν «κρυφές» θερμίδες. Ειδικά η κατάχρηση μπίρας δημιουργεί κοιλίτσα και «σωσίβιο» γύρω από τη μέση.

 

Επίσης, αφήστε πίσω τον υπολογιστή και το τάμπλετ και κλείστε το κινητό τηλέφωνο, τουλάχιστον κάποιες ώρες τη ημέρα, γιατί αλλιώς, αντί να κάνετε διακοπές, θα καταλήξετε να δουλεύετε σε ένα εξωτικό μέρος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η κατάχρηση οθονών οδηγεί στην ψηφιακή κόπωση των ματιών, μια νέου τύπου διαταραχή που εντείνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οφθαλμικών διαθλαστικών παθήσεων (μυωπία, πρεσβυωπία κ.λπ).

 

Επιπλέον, η διαρκής καλωδίωση με τα i-gadgets απορρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό (το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι») και προκαλεί διαταραχές ύπνου. Για να ξαναβρείτε την ηρεμία σας και να κοιμηθείτε σαν πουλάκι, χωρίς φάρμακα, κάντε αποτοξίνωση απ' όλες τις οθόνες.