10 πράγματα που προκαλούν πονοκέφαλο (και ίσως δεν τα γνωρίζετε)

1

Για πολλούς από εμάς, ο πονοκέφαλος είναι ένα μόνιμο συνοδευτικό της καθημερινότητάς μας. Δεν φαντάζει ευχάριστο, αλλά μαθαίνουμε να ζούμε με τον πονοκέφαλο, με την αίσθηση -ειδικά από κάποια ώρα της ημέρας και μετά- ότι το κεφάλι μας υφίσταται ένα συνεχές, αυξανόμενης έντασης σφυροκόπημα. Καταλήγουμε σπίτι εξουθενωμένοι, με μάτια μισόκλειστα και μηδενική διάθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Κάποιοι, οι πιο ευαισθητοποιημένοι έχουμε μπει και στη διαδικασία των εξονυχιστικών εξετάσεων, αλλά και πάλι τίποτα. Και ο λόγος δεν γίνεται για τις γνωστές ημικρανίες, από τις οποίες επίσης ταλαιπωρείται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά για τον "αγνό" πονοκέφαλο, αυτόν που κυκλώνει το μπρος ή το πίσω μέρος του κεφαλιού, για εκείνον που χτυπάει ακριβώς στο μέτωπο και ανάμεσα στα μάτια, ή για τον άλλο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποιος άφησε ένα 10κιλο βαράκι πάνω στο κεφάλι μάς, ακριβώς στο κέντρο του κρανίου... 

Τι μπορεί να κάνουμε λάθος; Πέρα από το άγχος, την κακή διατροφή και τους γρήγορους ρυθμούς στους οποίους ζούμε, τι άλλο ξεχνάμε και καταλήγουμε κάθε βράδυ με δυο ασπιρίνες και ένα μεγάλο ποτήρι νερό δίπλα από το κομοδίνο; Σύμφωνα με τον Medhat Mikhael, κλινικό παθολόγο και επικεφαλής της κλινικής διαχείρισης πόνου στο Orange Coast Memorial Medical Center στην Καλιφόρνια, μέσα σ' ένα 24ωρο κάνουμε περισσότερα απ' όσα μπορεί να αντέξει το φτωχό κεφάλι μας ως "κατασκευή". Κάποια από αυτά ευθύνονται αποκλειστικά για τον πονοκέφαλο, μερικά δεν τα φανταζόμαστε καν ως αίτια της κατάστασης που βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Και να τα 11 πιο σοβαρά: 

1.

Στρες 

Θεωρείται ο βασικός λόγος -και ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό- του αφόρητου πονοκεφάλου. Το στρες ενεργοποιεί μία σειρά ορμονών που θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας με όλους τους μύες να σφίγγονται και να πυροδοτούν την έναρξη του πόνου στο κεφάλι. Ελέγχοντας τα στρεσογόνα μέρη της ημέρας σας, ελέγχετε και την πιθανότητα να πονέσετε ή μπορείτε έστω να ελέγξετε τα επίπεδα πόνου, λέει ο Mikhael. 

2.

Ορμόνες

Τόσο στο αντρικό όσο και στο γυναικείο σώμα, και ειδικά στις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες, οι ορμόνες κάνουν πάρτι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε μήνα, ο οργανισμός εκλύει συγκεκριμένες ποσότητες ορμονών, οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Απλώς, και πάλι ο γυναικείος οργανισμός ταλαιπωρείται περισσότερο, λόγω του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, που, λόγω της υπερέκκρισης ορμονών, βάλλεται συχνότερα από την εκδήλωση πονοκεφάλων.

3.

Υψηλή αρτηριακή πίεση 

Σύμφωνα με τον Mikhael, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ακόμη και άτομα νεαρής ηλικίας εκπλήσσονται, όταν ενημερώνονται ότι οι συχνοί πονοκέφαλοί τους οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης. Η αυξημένη πίεση του αίματος, αυξάνει με τη σειρά της την πίεση μέσα στο κρανίο, προκαλώντας χρόνιους πονοκεφάλους. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν πολλές αγωγές -και αναλόγως την περίπτωση και την ηλικία- που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να "ρίξει" την πίεση -που είναι και το βασικό ζητούμενο- και σταδιακά να απαλλαγεί και από τους πονοκεφάλους.

4.

Οδοντικά προβλήματα 

Ένα δόντι που έχετε παραμελήσει ή το ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τρίζετε τα δόντια σας, μπορεί επίσης να είναι η αιτία των πονοκεφάλων σας, εξηγεί ο ειδικός. Μία επίσκεψη στον οδοντίατρο θα βοηθήσει. Είτε πρόκειται για χαλασμένο δόντι είτε για βρουξισμό, λύσεις υπάρχουν και μάλιστα εξαιρετικά αποτελεσματικές. 

5.

Αϋπνία 

Όχι τυχαία λέγεται ότι ο καλός, επαρκής ύπνος είναι το 50% της υγείας μας. Χωρίς αυτόν, τα πάντα μέσα στο σώμα μας καταστρέφονται, αποδομούνται, υποφέρουν. Μύες που δεν ξεκουράζονται αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια ενός καλού πολύωρου ύπνου είναι σφιγμένοι διαρκώς, δίνοντας το σύνθημα στον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι σε κατάσταση εγρήγορσης. Επίσης, η αϋπνία πυροδοτεί εκρήξεις ορμονών που πυροδοτούν πονοκεφάλους και αίσθημα εξουθένωσης.

6.

Καφεΐνη 

Και ιδού το παράδοξο με την καφεΐνη: σε μικρές δόσεις βοηθά τον οργανισμό να ξυπνήσει και θεωρείται ιδανικό "φάρμακο" για τον πονοκέφαλο, ειδικά μετά από ένα βράδυ που το παρακάναμε με το αλκοόλ. Ωστόσο, σε μεγαλύτερες φαίνεται ότι μπορεί να προξενήσει κεφαλαλγίες και αίσθημα υπερέντασης, ενώ σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης (που με τη σειρά τους προκαλούν πονοκέφαλο). 

7.

Αλκοόλ

Και ποιος δεν το ξέρει ότι μερικά ποτήρια αλκοόλ και το χάνγκ όβερ της επόμενης μέρας είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο. Ειδικά, τα φθηνά κρασιά έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί, λόγω των θειώδων αλάτων που περιέχουν και του τρόπου φιλτραρίσματός τους. Γενικώς, το αλκοόλ, αν υποφέρετε από πονοκεφάλους, καλό είναι να αποφεύγεται. 

8.

Συγκεκριμένες τροφές 

Καρυκεύματα, μαρινάδες, καυτερά εδέσματα, κρέας, ζάχαρη: πρόκειται για ουσίες που "εξιτάρουν" τον οργανισμό, τόσο κατά την κατανάλωση τους, όσο και κατά τη χώνευση. Δοκιμάστε να αποκλείσετε από τη διατροφή σας κάποιο από τα παραπάνω -ή οτιδήποτε τηγανιτό, λιπαρό, επεξεργασμένο- και διαπιστώστε ότι η συχνότητα των πονοκεφάλων θα μειωθεί, λέει ο γιατρός. 

9.

Μυρωδιές / αλλεργίες 

Άνθρωποι με ευαισθησία σε συγκεκριμένες οσμές -βαριά αρώματα ή αποσμητικά χώρου- και ιστορικό αλλεργίας γνωρίζουν ότι ο λόγος που πονάει το κεφάλι τους, συνήθως αφορά την αίσθηση της όσφρησης τους. Ειδικά κατά τις περιόδους έξαρσης των αλλεργιών, καλό είναι να αποφεύγεται οτιδήποτε ανθισμένο που επιπροσθέτως ευωδιάζει πιο έντονα απ' ό,τι συνήθως. 

10.

Το τηλέφωνό σας 

Για το χαρακτηριστικό καμπούριασμα που κάνουμε, συχνότατα μέσα στη μέρα, όταν πληκτρολογούμε ή διαβάζουμε κάτι στο κινητό, υπάρχει ο όρος "texting neck". Το να κοιτάμε συνεχώς κάτω -η συγκεκριμένη στάση σώματος- δημιουργεί πόνους στον αυχένα και στο κεφάλι. Ομοίως, η φωτεινότητα της συσκευής και το γεγονός ότι συνηθίζουμε να διαβάζουμε από το κινητό στο σκοτάδι, είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο πονά το κεφάλι μας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και για το ότι σηκωνόμαστε με βαρύ κεφάλι κάθε πρωί. 

Με στοιχεία από το Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ