Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Για να βγουν καταπράσινα τα μπουκετάκια του μπρόκολου βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό έχοντας ρίξει τα μπρόκολα μόνο όταν κοχλάζει δυνατά το ελαφρά αλατισμένο νερό.
0

Φιογκάκια ολικής με μπρόκολο και κουκουναρόσπορο

Υλικά
2 κεφάλια μπρόκολο
1 πακέτο φιογκάκια ολικής άλεσης
2 φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ
1 σακουλάκι κουκουναρόσπορο (περίπου 50 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη ή 1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
Πικάντικο τυρί σε φλούδες (π.χ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, ή κεφαλοτύρι Κεφαλληνίας, ή παρμεζάνα ) για το σερβίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι από το νερό της βράσης με τα φιογκάκια

Εκτέλεση
Κόβουμε τα μπρόκολα σε μπουκετάκια (κρατάμε τα κοτσάνια για σούπα). Τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε με λίγο αλάτι για ελάχιστα μόνο λεπτά ώστε να τρυπιούνται με το πιρούνι, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Για να βγουν καταπράσινα, βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό, ρίχνοντάς τα μόνο όταν κοχλάζει δυνατά το ελαφρά αλατισμένο νερό. Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι 2-3 από τα βρασμένα μπουκετάκια και τα αναμειγνύουμε με λίγες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τσίλι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά τον κουκουναρόσπορο μέχρι να ροδίσει χωρίς να μαυρίσει, γιατί πικρίζει.

Όταν έχουν βράσει τα φιογκάκια τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα από το λιωμένο μπρόκολο με το τσίλι, προσθέτοντας λίγο από το νερό της βράσης και, αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τα μπουκετάκια του μπρόκολου και ανακατεύουμε ελαφρά. Τα σερβίρουμε αμέσως με τις φλούδες από το τυρί.

Η συνταγή του σεφ Τόμας Κέλερ (Betty's Spaghetti)

(γαλλική δεξιοτεχνία με ταπεινά υλικά για την Τυρινή, που επιτρέπει τα γαλακτοκομικά)

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανητά κρεμμυδάκια.

Υλικά
¼ φλ. αλεύρι
1 φλ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγαλούτσικα κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμυδάκι για στιφάδο ψιλοκομμένο
½ κ.γλ. ξίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τα κοτσανάκια από 2 κλαράκια μαϊντανού χονδροκομμένα και άλλα δύο ψιλοκομμένα
230 γρ. σπαγγέτι
2/3 τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)
3-4 γεμάτες κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ, απλωτό πιάτο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι. Αλευρώνουμε σε δύο δόσεις τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμυδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το πολύ λάδι.

Ζεσταίνουμε σε ευρύχωρο τηγάνι (θα προσθέσουμε αργότερα τα μακαρόνια εδώ) λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα υπόλοιπα κομμένα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξίδι και 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3, περίπου 18-20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε αλατισμένο νερό και προσθέτουμε τα χοντροκομμένα κοτσανάκια του μαϊντανού – τα ζεματάμε για μόλις 10 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο βραστό νερό τα μακαρόνια, που τα μαγειρεύουμε μέχρι να βαστάνε λίγο (al dente). Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κοτσανάκια μαϊντανού που έχουμε ζεματίσει, το τυρί, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τα μακαρόνια σε 4 μπολάκια και τα γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανητά κρεμμυδάκια.

Σερβίρουμε αμέσως.

Πένες με ντομάτα και τσιπς μελιτζάνας

Τα τσιπς μελιτζάνας: Διαλέγουμε τις πιο σφιχτές μελιτζάνες με μικρή διάμετρο και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (1 εκ. περίπου). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 2-3 ώρες. Τις σφίγγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να βγάλουν όλα τα νερά τους και να αφυδατωθούν – δεν πειράζει αν τσαλακωθούν και χάσουν το σχήμα τους. Σε μια πλαστική καθαρή σακουλίτσα βάζουμε λίγο αλεύρι, ρίχνουμε μέσα τις στεγνές φέτες μελιτζάνας και την κουνάμε καλά ώστε να αλευρωθούν παντού. Τηγανίζουμε τα τσιπς σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά. (Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τσιπς μελιτζάνας ζεστά και τραγανά μέχρι το σερβίρισμα, τα βάζουμε σε ταψάκι και σε προσθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, 50-100 βαθμούς).

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Τσιπς μελιτζάνας

Η γρήγορη σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη (ή από βάζο), αλάτι, πιπέρι, ένα ξυλαράκι κανέλλας και 2-3 μπαχάρια ολόκληρα, ένα κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, λίγο άσπρο ή κόκκινο κρασί και θυμάρι, όλα σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας πικάντικη, προσθέτουμε μια πιπερίτσα τσίλι ή νιφάδες μπούκοβο. Της ταιριάζει πολύ και πολτός πιπεριάς ή μελιτζάνας (στα σούπερ μάρκετ). Στο τέλος της βράσης προσθέτουμε ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Η απλή μακαρονάδα με ντομάτα κουκουλώνεται από τραγανά τσιπς μελιτζάνας και γίνεται ένα λαχταριστό νηστίσιμο φαγητό!

Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά). Όταν η μακαρονάδα είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, αρκετό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ένα νόστιμο τυρί, όπως η ξερή μυζήθρα Μποζιονέλου από την Καρυά Αργολίδας. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα τσιπς μελιτζάνας, κουκουλώνοντας τις πένες και χωρίς να ανακατέψουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Γεύση / Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Μετά από πολλές μετακινήσεις, ο Ονούφριος Ιωακειμίδης μετέφερε την τρατορία του στα σύνορα Κουκακίου και Πετραλώνων και σε μια χαμηλών τόνων πλατεία. Συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο μενού του, υπενθυμίζoντάς μας ότι το πεκορίνο δεν υπάρχει για να μπαίνει παντού και ότι η αματριτσιάνα φτιάχνεται με μπουκατίνι και μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
carbonara

Γεύση / Όταν μια καρμπονάρα κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο

Η πιο πολύπαθη ιταλική μακαρονάδα είναι και η πιο αγαπητή. Αν έχετε φίλους Ιταλούς, προσέξτε μην την ανεβάσετε με κρέμα γάλακτος και μπέικον στα social media, θα τους εξοργίσετε – και θα έχουν δίκιο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM