Το τελευταίο γεύμα

Facebook Twitter
0

Το «τελευταίο γεύμα» για εμάς είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά για τους καταδικασμένους σε θάνατο σε κάποιες από τις φυλακές της Αμερικής είναι ένα ρεαλιστικό ερώτημα. Ο φωτογράφος James Reynolds έχει φωτογραφίσει τα τελευταία γεύματα των κατάδικων, οι οποίες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Στις υπόλοιπες πολιτείες στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή οι κατάδικοι μπορούν να διαλέξουν ό,τι θέλουν, αρκεί να μπορεί να παρασκευαστεί στην κουζίνα των φυλακών και το κόστος να μην ξεπερνά τα 20 δολάρια. Στο Τέξας όμως μετά την παραγγελία του ακροδεξιού Lawrence Russell Brewer, ο οποίος έκανε μια τεράστια παραγγελία (μεταξύ άλλων τζήζμπεργκερ με μπέικον, φαχίτας, μισό κιλό μπάρμπεκιου, μια πίτσα και μισό κιλό παγωτό) την οποία δεν άγγιξε, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το έθιμο του τελευταίου γεύματος.

Ο Brian Price, πρώην μάγειρας της φυλακής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα τελευταία γεύματα και έφτιαξε πάνω από 200 όσο ήταν ο ίδιος φυλακισμένος, τώρα έχει ανοίξει ένα εστιατόριο κι έχει γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του, το Meals To Die For. Όταν έμαθε την απόφαση του Τέξας προσφέρθηκε να είναι και πάλι υπεύθυνος για τα τελευταία γεύματα, συμπληρώνοντας «ο φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί», αλλά η πολιτεία αρνήθηκε. Δεν είναι θέμα χρηματικό, αλλά ιδεολογικό, απάντησαν οι υπεύθυνοι. Ο Price αναρωτιέται «σύμφωνοι, ούτε τα θύματα αυτών είχαν την ευκαιρία ενός τελευταίου γεύματος. Όμως είμαστε μια πολιτισμένη και χριστιανική χώρα, γιατί να μην δείξουμε την συμπόνοια μας; Γιατί να υποβιβάσουμε τους εαυτούς μας στο ίδιο επίπεδο με τους εγκληματίες και να είμαστε κρύοι και άκαρδοι;» Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να ειπωθεί και για την ίδια την θανατική ποινή, αλλά μερικές φορές τα πράγματα προχωρούν με την όπισθεν.

Η ζωγράφος Julie Green διάβασε για το θέμα στην εφημερίδα και ανακίνησε το θέμα με μια σειρά ζωγραφισμένων πιάτων, στα οποία απεικονίζονται τα τελευταία γεύματα των «καλών εποχών», όταν οι καταδικασμένοι σε θάνατο μπορούσαν να παραγγείλουν ό,τι ήθελαν – εκτός του αλκοόλ.

Τέσσερα τηγανιτά μπούτια κοτόπουλου, μακαρόνια με τυρί, τηγανιτές μπάμιες, πιπεριές jalapeno, 10 τορτίγιες και έξι κουτάκια κόκα-κόλα.

Τίποτα.

Ψητή μπριζόλα, ουρά αστακού, μηλόπιτα, παγωτό βανίλια και 7up

 

Utah, 14 Σεπτεμβρίου 1894, όταν ακόμα επιτρεπόταν το αλκοόλ

«Αφού είπε ότι δεν ήθελε να φύγει πεινασμένος και του προσφέρθηκε φαγητό, είπε: όχι ζεστό καφέ; Τότε φέρτε μου ζεστό ουίσκι, έτσι κι αλλιώς το προτιμώ.»

Ψάρι τηγανιτό, τηγανιτές πατάτες και κρύο τσάι

Χάμπουργκερ (στα κάρβουνα, well done, με αλάτι και πιπέρι) με μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και πίκλες. Τηγανιτές πατάτες, onion rings, ένα μπολ με τσίλι χωρίς φασόλια, μισό κιλό παγωτό βανίλια και δύο κουτάκια root beer. Έφαγε τα πάντα εκτός από λίγες πατάτες. Ο κατάδικος τις προηγούμενες μέρες έτρωγε λίγο. «Μου είπε ότι κρατούσε χώρο για το τελευταίο του γεύμα», είπε ένας δεσμοφύλακας.

Mississippi, 23 Ιουλίου 1947

Τηγανιτό κοτόπουλο και καρπούζι. Ήταν 15 χρονών.

Μοντάνα, 16 Φεβρουαρίου 1917

Ένα μήλο.

Οκλαχόμα, 6 Ιανουαρίου 2011

Μια μεγάλη πίτσα με ιταλικό λουκάνικο και πεπερόνι και Dr Pepper, από το Pizza Hut

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ