Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Τα τελευταία χρόνια ο καλός, ποιοτικός καφές έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος είναι απλός. Από την στιγμή που κάποιος θα γευτεί μια κούπα καφέ specialty, δεν συμβιβάζεται με κάτι κατώτερο. Πλέον το κοινό αναζητά την ποιότητα στην καθημερινότητά του, την οποία βρήκε σε καταξιωμένους επαγγελματίες νέας γενιάς, που του άνοιξαν νέους γευστικούς δρόμους και έχουν αναγάγει τον καφέ από μια απλή καθημερινή συνήθεια σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.

Τι κάνει, αυτούς τους καφέδες τόσο ξεχωριστούς;
Σίγουρα, η δουλειά των παραγωγών και η αφοσίωση τους στην ποιότητα είναι η αρχή για έναν specialty καφέ. Παράλληλα κάθε στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των καφέδων του «τρίτου κύματος» -όπως αλλιώς ονομάζονται οι specialty καφέδες- μέχρι να φτάσουν στην πόρτα μας εκτελείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να ενεργοποιεί και να ικανοποιεί τις αισθήσεις μας.

Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας specialty καφέ Kudu Coffee Roasters στη Λυκόβρυση, για να μάθουμε εκ των έσω όλα τα «μυστικά» που συντελούν στη δημιουργία ενός καφέ εξαιρετικής ποιότητας.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Όπως μας εξήγησε η ομάδα της Kudu Coffee Roasters, η βάση για έναν καλό καφέ, είναι η πρώτη ύλη. Κύριο μέλημα τους η συνεχής αναζήτηση εκλεκτών κόκκων από μικρές φάρμες, αλλά και συνεταιρισμούς σε περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές όπως η Αιθιοπία, η Ινδονησία και ο Παναμάς. Εκτός από τα ταξίδια στις χώρες του καφέ για να ανακαλύψουν κάτι μοναδικό, έχουν σταθερές συνεργασίες με φάρμες που τους στέλνουν κάθε χρόνο δείγματα από όλες τις παρτίδες τους σε πράσινο κόκκο.

«Μόλις λάβουμε τα δείγματα των νέων καφέδων τους καβουρδίζουμε και πραγματοποιούμε αρκετές γευσιγνωσίες για να βαθμολογήσουμε, να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε αν αυτός ο καφές μας καλύπτει γευστικά και θα ικανοποιήσει το κοινό μας. Όταν καταλήξουμε προχωράμε στην παραγγελία μας και περιμένουμε πώς και πώς να φτάσει στις αποθήκες μας».

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Εφόσον οι καφέδες φτάσουν στις εγκαταστάσεις τους, ξεκινάει μια ολόκληρη διαδικασία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Πραγματοποιούνται μετρήσεις υγρασίας, έλεγχος της πυκνότητας των κόκκων, καθώς και αξιολογήσεις χρώματος και αρώματος, παράμετροι οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την επεξεργασία του καβουρδίσματος.

Στη συνέχεια ακολουθούν ποιοτικοί έλεγχοι για την αναζήτηση του ιδανικού roast profile για κάθε καφέ ξεχωριστά.

«Ο κάθε καφές καβουρδίζεται σε 3-4 διαφορετικά προφίλ, ώστε να δούμε πού αποδίδει καλύτερα για φίλτρου και για εσπρέσο». Το καβούρδισμα του καφέ είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια παραγωγής του καφέ. Είναι το σημείο που ο roaster μπορεί είτε να καταστρέψει είτε να αναδείξει μια πρώτη ύλη ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Η ομάδα της Kudu Coffee Roasters μας εξήγησε ότι για εκείνους μεγάλη σημασία έχει ο κάθε πελάτης τους να παίρνει στα χέρια του φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Γι' αυτό και όλοι οι καφέδες καβουρδίζονται on demand. Ο καφές που παραλαμβάνει το κοινό είναι καβουρδισμένος από 3 έως το πολύ 7 ημέρες πριν, ώστε μόλις ανοίγει τη συσκευασία να αναδύονται από μέσα όλα τα πλούσια αρώματα και οι επιγεύσεις από τροπικά φρούτα, σοκολάτες, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και άνθη.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Οι συσκευασίες διαθέτουν ειδικές βαλβίδες ώστε να επιτρέπουν στον καφέ να «αναπνέει», ενώ παράλληλα εμποδίζουν το οξυγόνο να εισχωρήσει, ώστε να μην οξειδωθεί ο καφές.


Στη συσκευασία αναγράφονται στοιχεία όπως η προέλευση, η ποικιλία, η επεξεργασία, η ημερομηνία καβουρδίσματος, καθώς και οι γεύσεις, τα αρώματα και το σώμα του καφέ που οι ίδιοι έχουν γευτεί στις γευσιγνωσίες τους για να βοηθάνε τον καταναλωτή να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει περισσότερο. Είναι καφές με ταυτότητα και χαρακτήρα.

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Kudu Coffee Roasters μας έκανε να αλλάξουμε το πώς βλέπαμε τον καφέ μέχρι τώρα. Η παραγωγή του καφέ δεν είναι μια εκτελεστική διαδικασία, είναι τέχνη που θέλει μεράκι, προσήλωση και πάθος. Ο καφές δεν είναι μια συνήθεια, είναι εμπειρία, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα premium απόλαυσης που δεν επιδέχεται «ποιοτικές εκπτώσεις».

Βρείτε όλους τους καφέδες τους εδώ, καθώς και εξοπλισμό για να ετοιμάσετε τον πιο γευστικό καφέ από το σπίτι και το γραφείο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM