Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Τα τελευταία χρόνια ο καλός, ποιοτικός καφές έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος είναι απλός. Από την στιγμή που κάποιος θα γευτεί μια κούπα καφέ specialty, δεν συμβιβάζεται με κάτι κατώτερο. Πλέον το κοινό αναζητά την ποιότητα στην καθημερινότητά του, την οποία βρήκε σε καταξιωμένους επαγγελματίες νέας γενιάς, που του άνοιξαν νέους γευστικούς δρόμους και έχουν αναγάγει τον καφέ από μια απλή καθημερινή συνήθεια σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.

Τι κάνει, αυτούς τους καφέδες τόσο ξεχωριστούς;
Σίγουρα, η δουλειά των παραγωγών και η αφοσίωση τους στην ποιότητα είναι η αρχή για έναν specialty καφέ. Παράλληλα κάθε στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των καφέδων του «τρίτου κύματος» -όπως αλλιώς ονομάζονται οι specialty καφέδες- μέχρι να φτάσουν στην πόρτα μας εκτελείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να ενεργοποιεί και να ικανοποιεί τις αισθήσεις μας.

Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας specialty καφέ Kudu Coffee Roasters στη Λυκόβρυση, για να μάθουμε εκ των έσω όλα τα «μυστικά» που συντελούν στη δημιουργία ενός καφέ εξαιρετικής ποιότητας.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Όπως μας εξήγησε η ομάδα της Kudu Coffee Roasters, η βάση για έναν καλό καφέ, είναι η πρώτη ύλη. Κύριο μέλημα τους η συνεχής αναζήτηση εκλεκτών κόκκων από μικρές φάρμες, αλλά και συνεταιρισμούς σε περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές όπως η Αιθιοπία, η Ινδονησία και ο Παναμάς. Εκτός από τα ταξίδια στις χώρες του καφέ για να ανακαλύψουν κάτι μοναδικό, έχουν σταθερές συνεργασίες με φάρμες που τους στέλνουν κάθε χρόνο δείγματα από όλες τις παρτίδες τους σε πράσινο κόκκο.

«Μόλις λάβουμε τα δείγματα των νέων καφέδων τους καβουρδίζουμε και πραγματοποιούμε αρκετές γευσιγνωσίες για να βαθμολογήσουμε, να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε αν αυτός ο καφές μας καλύπτει γευστικά και θα ικανοποιήσει το κοινό μας. Όταν καταλήξουμε προχωράμε στην παραγγελία μας και περιμένουμε πώς και πώς να φτάσει στις αποθήκες μας».

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Εφόσον οι καφέδες φτάσουν στις εγκαταστάσεις τους, ξεκινάει μια ολόκληρη διαδικασία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Πραγματοποιούνται μετρήσεις υγρασίας, έλεγχος της πυκνότητας των κόκκων, καθώς και αξιολογήσεις χρώματος και αρώματος, παράμετροι οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την επεξεργασία του καβουρδίσματος.

Στη συνέχεια ακολουθούν ποιοτικοί έλεγχοι για την αναζήτηση του ιδανικού roast profile για κάθε καφέ ξεχωριστά.

«Ο κάθε καφές καβουρδίζεται σε 3-4 διαφορετικά προφίλ, ώστε να δούμε πού αποδίδει καλύτερα για φίλτρου και για εσπρέσο». Το καβούρδισμα του καφέ είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια παραγωγής του καφέ. Είναι το σημείο που ο roaster μπορεί είτε να καταστρέψει είτε να αναδείξει μια πρώτη ύλη ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Η ομάδα της Kudu Coffee Roasters μας εξήγησε ότι για εκείνους μεγάλη σημασία έχει ο κάθε πελάτης τους να παίρνει στα χέρια του φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Γι' αυτό και όλοι οι καφέδες καβουρδίζονται on demand. Ο καφές που παραλαμβάνει το κοινό είναι καβουρδισμένος από 3 έως το πολύ 7 ημέρες πριν, ώστε μόλις ανοίγει τη συσκευασία να αναδύονται από μέσα όλα τα πλούσια αρώματα και οι επιγεύσεις από τροπικά φρούτα, σοκολάτες, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και άνθη.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Οι συσκευασίες διαθέτουν ειδικές βαλβίδες ώστε να επιτρέπουν στον καφέ να «αναπνέει», ενώ παράλληλα εμποδίζουν το οξυγόνο να εισχωρήσει, ώστε να μην οξειδωθεί ο καφές.


Στη συσκευασία αναγράφονται στοιχεία όπως η προέλευση, η ποικιλία, η επεξεργασία, η ημερομηνία καβουρδίσματος, καθώς και οι γεύσεις, τα αρώματα και το σώμα του καφέ που οι ίδιοι έχουν γευτεί στις γευσιγνωσίες τους για να βοηθάνε τον καταναλωτή να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει περισσότερο. Είναι καφές με ταυτότητα και χαρακτήρα.

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Kudu Coffee Roasters μας έκανε να αλλάξουμε το πώς βλέπαμε τον καφέ μέχρι τώρα. Η παραγωγή του καφέ δεν είναι μια εκτελεστική διαδικασία, είναι τέχνη που θέλει μεράκι, προσήλωση και πάθος. Ο καφές δεν είναι μια συνήθεια, είναι εμπειρία, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα premium απόλαυσης που δεν επιδέχεται «ποιοτικές εκπτώσεις».

Βρείτε όλους τους καφέδες τους εδώ, καθώς και εξοπλισμό για να ετοιμάσετε τον πιο γευστικό καφέ από το σπίτι και το γραφείο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ