ADVERTORIAL

Τα τελευταία χρόνια ο καλός, ποιοτικός καφές έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος είναι απλός. Από την στιγμή που κάποιος θα γευτεί μια κούπα καφέ specialty, δεν συμβιβάζεται με κάτι κατώτερο. Πλέον το κοινό αναζητά την ποιότητα στην καθημερινότητά του, την οποία βρήκε σε καταξιωμένους επαγγελματίες νέας γενιάς, που του άνοιξαν νέους γευστικούς δρόμους και έχουν αναγάγει τον καφέ από μια απλή καθημερινή συνήθεια σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.

 

Τι κάνει, αυτούς τους καφέδες τόσο ξεχωριστούς;
Σίγουρα, η δουλειά των παραγωγών και η αφοσίωση τους στην ποιότητα είναι η αρχή για έναν specialty καφέ. Παράλληλα κάθε στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των καφέδων του «τρίτου κύματος» -όπως αλλιώς ονομάζονται οι specialty καφέδες- μέχρι να φτάσουν στην πόρτα μας εκτελείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να ενεργοποιεί και να ικανοποιεί τις αισθήσεις μας.

 

Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας specialty καφέ Kudu Coffee Roasters στη Λυκόβρυση, για να μάθουμε εκ των έσω όλα τα «μυστικά» που συντελούν στη δημιουργία ενός καφέ εξαιρετικής ποιότητας.

 

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

 

Όπως μας εξήγησε η ομάδα της Kudu Coffee Roasters, η βάση για έναν καλό καφέ, είναι η πρώτη ύλη. Κύριο μέλημα τους η συνεχής αναζήτηση εκλεκτών κόκκων από μικρές φάρμες, αλλά και συνεταιρισμούς σε περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές όπως η Αιθιοπία, η Ινδονησία και ο Παναμάς. Εκτός από τα ταξίδια στις χώρες του καφέ για να ανακαλύψουν κάτι μοναδικό, έχουν σταθερές συνεργασίες με φάρμες που τους στέλνουν κάθε χρόνο δείγματα από όλες τις παρτίδες τους σε πράσινο κόκκο.

 

«Μόλις λάβουμε τα δείγματα των νέων καφέδων τους καβουρδίζουμε και πραγματοποιούμε αρκετές γευσιγνωσίες για να βαθμολογήσουμε, να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε αν αυτός ο καφές μας καλύπτει γευστικά και θα ικανοποιήσει το κοινό μας. Όταν καταλήξουμε προχωράμε στην παραγγελία μας και περιμένουμε πώς και πώς να φτάσει στις αποθήκες μας».

 

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

 

Εφόσον οι καφέδες φτάσουν στις εγκαταστάσεις τους, ξεκινάει μια ολόκληρη διαδικασία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Πραγματοποιούνται μετρήσεις υγρασίας, έλεγχος της πυκνότητας των κόκκων, καθώς και αξιολογήσεις χρώματος και αρώματος, παράμετροι οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την επεξεργασία του καβουρδίσματος.

 

Στη συνέχεια ακολουθούν ποιοτικοί έλεγχοι για την αναζήτηση του ιδανικού roast profile για κάθε καφέ ξεχωριστά.

 

«Ο κάθε καφές καβουρδίζεται σε 3-4 διαφορετικά προφίλ, ώστε να δούμε πού αποδίδει καλύτερα για φίλτρου και για εσπρέσο». Το καβούρδισμα του καφέ είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια παραγωγής του καφέ. Είναι το σημείο που ο roaster μπορεί είτε να καταστρέψει είτε να αναδείξει μια πρώτη ύλη ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

 

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

 

Η ομάδα της Kudu Coffee Roasters μας εξήγησε ότι για εκείνους μεγάλη σημασία έχει ο κάθε πελάτης τους να παίρνει στα χέρια του φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Γι' αυτό και όλοι οι καφέδες καβουρδίζονται on demand. Ο καφές που παραλαμβάνει το κοινό είναι καβουρδισμένος από 3 έως το πολύ 7 ημέρες πριν, ώστε μόλις ανοίγει τη συσκευασία να αναδύονται από μέσα όλα τα πλούσια αρώματα και οι επιγεύσεις από τροπικά φρούτα, σοκολάτες, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και άνθη.

 

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

 

Οι συσκευασίες διαθέτουν ειδικές βαλβίδες ώστε να επιτρέπουν στον καφέ να «αναπνέει», ενώ παράλληλα εμποδίζουν το οξυγόνο να εισχωρήσει, ώστε να μην οξειδωθεί ο καφές.


Στη συσκευασία αναγράφονται στοιχεία όπως η προέλευση, η ποικιλία, η επεξεργασία, η ημερομηνία καβουρδίσματος, καθώς και οι γεύσεις, τα αρώματα και το σώμα του καφέ που οι ίδιοι έχουν γευτεί στις γευσιγνωσίες τους για να βοηθάνε τον καταναλωτή να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει περισσότερο. Είναι καφές με ταυτότητα και χαρακτήρα.

 

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Kudu Coffee Roasters μας έκανε να αλλάξουμε το πώς βλέπαμε τον καφέ μέχρι τώρα. Η παραγωγή του καφέ δεν είναι μια εκτελεστική διαδικασία, είναι τέχνη που θέλει μεράκι, προσήλωση και πάθος. Ο καφές δεν είναι μια συνήθεια, είναι εμπειρία, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα premium απόλαυσης που δεν επιδέχεται «ποιοτικές εκπτώσεις».

 

Βρείτε όλους τους καφέδες τους εδώ, καθώς και εξοπλισμό για να ετοιμάσετε τον πιο γευστικό καφέ από το σπίτι και το γραφείο.