Τα παγκόσμια βραβεία γαστριμαργίας 2012

Facebook Twitter
0

Η IACP είναι μια διεθνής οργάνωση επαγγελματιών γαστρονομίας (International Association of Culinary Professionals) με 3000 μέλη από 32 δύο χώρες και φυσικά, μία από τις δουλειές που έχει να κάνει, είναι να μοιράζει βραβεία.

Ας μην εξετάσουμε την αξία των βραβείων, αν είναι δίκαια ή αναγκαία, ας το δούμε ως μια ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε νέα πράγματα, πολύ ενδιαφέροντα για όσους αγαπούν το φαγητό, εκφρασμένο μέσα από εικόνες, βίντεο, ήχο και γραπτά.

Μερικά βραβεία που μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε, αφού υπάρχουν στο ίντερνετ, είναι τα εξής:

Σειρά σχετική με φαγητό για την τηλεόραση: “Essential Pépin”, για το κανάλι KQED-TV

O Jacques Pépin είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γάλλος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής. Εργάζεται στις ΗΠΑ αλλά έχει εμφανιστεί και στην γαλλική τηλεόραση. Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει λάβει (μεταξύ άλλων) το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία. Στο παρακάτω επεισόδιο της σειράς μας δείχνει πώς να φτιάχνουμε αβγά για πρωινό, με διάφορους τρόπους:

Καλύτερο site μαγειρικής:  Saveur

Τεράστια συλλογή συνταγών από όλο τον κόσμο με οδηγίες και τεχνικές, ποτό και ταξίδια. Παράδειγμα: Chipa, το πασχαλιάτικο ψωμί από την Παραγουάη.

Χιουμοριστικό βίντεο:  “Spaghetti with 100 Sweet Tomatoes”

Μουσική: One Ring Zero, συνταγή: Mario Batali

Ένα τραγούδι με ψυχεδελικές αναφορές, το οποίο είναι μια συνταγή. Η ντομάτα που ερωτεύτηκε το σκόρδο, μέσα σε καυτό λάδι (και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα)

 

Μίνι σειρά βίντεο: “Sandwich Stories”, του Saveur

Τα σάντουιτς  μπορούν να είναι ένα πλήρες και λαχταριστό γεύμα. Η Αμερική τα αγαπάει, το ίδιο και η Ευρώπη, και για τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να τρώνε πρόχειρα έξω μερικά μαγαζιά έχουν συναισθηματική αξία. To Saveur εδώ και πολλές εβδομάδες κάνει μίνι αφιερώματα σε μαγαζιά που φτιάχνουν σάντουιτς με αγάπη, δείχνοντας τι γίνεται στις κουζίνες τους. Ακολουθεί παράδειγμα δύο ιταλών από το Μπρούκλιν: σάντουιτς με κολοκυθάκι και πάστα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ