Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
ΜΟRNING BAR... Ο Σουμπάσης μαζί με την Μιχαλάκη οραματίστηκαν έναν χώρο όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο ή στημένο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κανείς δεν μπορεί αμφισβητήσει ότι η Αθήνα έχει πολύ καλά καφέ. Όσο και να γκρινιάζουμε για άλλα πράγματα, τα μαγαζιά που σερβίρουν καφέ και σνακ γίνονται ολοένα και πιο εκλεκτικά στην πόλη μας, ενώ τα στάνταρ τους πολλές φορές ξεπερνούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το λένε οι ξένοι τουρίστες που τα επισκέπτονται και το διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι όταν κάνουμε τη σύγκριση στα ταξίδια μας στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, είναι εντυπωσιακό πόσο πολλοί τέτοιοι νέοι χώροι με μελετημένη αισθητική και μενού αλλά και καλά εκπαιδευμένους baristi προστίθενται συνεχώς στη λίστα των καφέ του κέντρου και των προαστίων.

Ακόμα και σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτός της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που περνάμε, το να ανοίξει κανείς ένα καφέ θεωρείται από τους ασφαλέστερους τύπους επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως δεν περνάει ούτε μία μέρα χωρίς να κάνουμε μια στάση έστω για έναν καφέ στο χέρι και ένα γρήγορο σνακ από το αγαπημένο μας καφέ προτού πάμε στη δουλειά ή ενδιαμέσως μέσα στη μέρα.

Aρκετοί επαγγελματίες στον χώρο επιτέλους κατάλαβαν ότι ο καφές είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση που θα πρέπει να σερβίρεται με χαλαρότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κάποια έκπτωση στην ποιότητα.


Επίσης, τελευταία παρατηρείται το εξής: αν και το τρίτο κύμα καφέ έφερε νέους όρους και έθεσε ψηλότερα τον πήχη, δημιούργησε σε πολλούς έναν σνομπισμό απέναντι σε αυτούς που αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν τις λεπτές νότες φρούτου κάποιου συγκεκριμένου terroir. Ωστόσο, αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο επιτέλους κατάλαβαν ότι ο καφές είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση που θα πρέπει να σερβίρεται με χαλαρότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κάποια έκπτωση στην ποιότητα.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
MORNING BAR... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες άνοιξε στην περιοχή του Κουκακίου το Morning Bar. Μικρό, cozy και ανοιχτό στα βλέμματα των περαστικών, αφού έχει τζαμαρίες γύρω-γύρω και μπορείς να παρακολουθείς ακόμα και από το απέναντι πεζοδρόμιο, που λέει ο λόγος, την Ιάνθη Μιχαλάκη να ζυμώνει τα ψωμιά της και να φουρνίζει κάτι συγκλονιστικά ρολά κανέλας τα οποία γίνονται ανάρπαστα από νωρίς. Είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου αλλά και για να κάνεις ένα διάλειμμα, πίνοντας έναν εκλεκτό καφέ και τρώγοντας κάτι απλό και ποιοτικό.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το καφέ μέχρι και πριν από λίγους μήνες έβρισκε κανείς τα ρούχα του Me Then, του «ανήσυχου» brand του Γιώργου Σουμπάση, μια και εδώ ήταν το showroom του. Και εξακολουθεί να είναι εδώ, μόνο που άλλαξε κατά κάποιον τρόπο η διαρρύθμιση του χώρου. Το ισόγειο μετατράπηκε σε αυτό το υπέροχο café spot και το showroom μεταφέρθηκε στο υπόγειο. Καφές και shopping, δύο σε ένα. Δεν είναι κακή ιδέα, σωστά;

Ο Σουμπάσης, λοιπόν, μαζί με τη Μιχαλάκη, η οποία έχει να επιδείξει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό, καθώς είναι pastry & bakery chef με προϋπηρεσία σε βραβευμένα εστιατόρια της Κοπεγχάγης, οραματίστηκαν έναν χώρο όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο ή στημένο.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
MORNING BAR... Θέλω, όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί, να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE

Αρχικά, λοιπόν, διάλεξαν κάποιους από τους πιο εκλεκτούς specialty καφέδες της αγοράς, αυτούς της Area 51, μιας μικρής εταιρείας καβουρδίσματος καφέ, και στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι ήθελαν να τον πλαισιώσουν με χειροποίητα σνακ. Τα πάντα είναι της ημέρας. «Ξυπνάω χαράματα για να έρθω στο μαγαζί και να ξεκινήσω να φτιάχνω τις ζύμες μου. Θέλω όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο» εξηγεί η Μιχαλάκη.

Το ψωμί, άλλωστε, είναι η μεγάλη της αγάπη. Έχει το δικό της προζύμι, που το προσέχει σαν «μωρό». Το έχει φέρει από τη Δανία, όπου δούλευε τα προηγούμενα χρόνια. «Το παίρνω μαζί μου παντού, ακόμα και στις διακοπές» λέει και γελάει. Είναι όμως πολύ περήφανη γι' αυτό και δεν τη νοιάζει καθόλου που ξυπνάει αξημέρωτα για να έρθει στο μαγαζί και να αρχίσει να ζυμώνει τα ψωμάκια που αργότερα μέσα στην ημέρα θα μεταμορφωθούν σε ωραία σάντουιτς. Εκτός από αυτά, φτιάχνει και ένα μεγάλο καρβέλι που θα κοπεί σε φέτες για να μπει στα πρωινά που θα ετοιμαστούν στη συνέχεια στο μαγαζί.

«Θα ήταν κρίμα όλα αυτά να μην έχουν ως βάση τους ένα καλοφτιαγμένο, αληθινό ψωμί» λέει τακτοποιώντας τη μικρή της κουζίνα, καθώς λίγο πριν είχε φτιάξει κέικ πορτοκαλιού με αμύγδαλα και banana bread, δύο γλυκά συνοδευτικά που δεν λείπουν από το μαγαζί σχεδόν καμία μέρα.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος του Dope κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έναν μήνα πριν άνοιξε στην οδό Αθηνάς και το Dope Roasting Co., ένα φωτεινό και ευχάριστο καφέ που μέσα του κρύβει το δικό του αρτοποιείο αλλά και το δικό του καφεκοπτείο, όπου γίνεται ακόμα και το καβούρδισμα του καφέ.

Το καταλαβαίνεις με το που μπαίνεις στον χώρο ότι εδώ είναι ένα no bullshit καφέ. Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Dope είναι ιδιαίτερα παλιό. Η πρώτη του χρήση πάει πίσω στο 1830 και στο παρελθόν έχει στεγάσει γκαλερί, υφασματάδικο, μαγαζί με πόμολα, μέχρι και οπλοπωλείο. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο μοντέρνο, που όμως να σέβεται την αυθεντικότητα της περιοχής» εξηγεί ο Αντώνης Τζαρουκιάν, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών – ο έτερος είναι ο Παναγιώτης Πιλαβάς.

Γι' αυτό άφησαν ασοβάτιστο τον έναν τοίχο από τη μία μεριά και εντελώς γυμνό τον παλιότερο πέτρινο τοίχο από την άλλη, ενώ τα λευκά πλακάκια της μπάρας λάμπουν κάτω από το φυσικό φως που μπαίνει από τη γυάλινη οροφή του.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Τζαρουκιάν, αρμενικής καταγωγής από την Κέρκυρα, είναι τέταρτης γενιάς καφεκόπτης και καβουρδίζει ο ίδιος τον καφέ που καταναλώνεται στο μαγαζί στο μικρό καφεκοπτείο που έχει δημιουργήσει στο πίσω μέρος του χώρου. Σύντομα, αυτόν τον καφέ θα μπορούν να προμηθεύονται και για το σπίτι όσοι το θελήσουν. «Δεν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας. Θέλουμε να τους προσφέρουμε απλώς ένα προϊόν που να είναι κοντά στα γούστα τους, με ισορροπημένη γεύση και μικρότερη οξύτητα» λέει ο Τζαρουκιάν, ο οποίος εξηγεί ότι ποτέ δεν θέλησε να υποδείξει στον πελάτη πώς θα πιει τον καφέ του. «Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε».

Τα σνακ και εδώ είναι αντάξια της ποιότητας του καφέ. «Θελήσαμε να τα παρασκευάζουμε όλα μέσα στο μαγαζί. Γι' αυτό και κάναμε μια συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο αρτοποιό Καμέλ Σασί, ο οποίος μας έδωσε την τεχνογνωσία του ώστε να φτιάχνουμε αρτοσκευάσματα και γλυκά που αρέσουν πολύ στον κόσμο» λέει.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές που δύσκολα θα βρεις αλλού στην Αθήνα είναι τα cannelés, ένα αποικιακό γλυκό, η φήμη του οποίου ξεκίνησε από το Μπορντό της Γαλλίας και παρασκευάζεται με ζάχαρη, ρούμι, βανίλια, αυγά, γάλα, αλεύρι και, φυσικά, βούτυρο. «Ακούγεται ιδιαίτερο, αλλά στην ουσία έχει μια πολύ οικεία γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρεμ μπρουλέ και γαλατόπιτα» λέει ο Τζαρουκιάν. Η μαγεία στα cannelés, πάντως, είναι ότι είναι σκληρά εξωτερικά και ταυτόχρονα μαλακά και γευστικά στο εσωτερικό τους.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
«Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε» Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποια ακόμα hits του μαγαζιού είναι τα μπριός, τα οποία γεμίζονται άλλοτε με κρεμ πατισερί και φρέσκα φρούτα και άλλοτε με σοκολάτα και κρέμα φουντούκι, αλλά και τα λογής-λογής κέικ, όπως το κέικ λεμονιού, καρότου ή αυτό με φιστίκια Αιγίνης. Βασικά, ο κατάλογος δεν έχει κάτι πολύ εξεζητημένο. Ωστόσο, όλα είναι τέλεια. Τα μπριός υπάρχουν και σε αλμυρές εκδοχές, με διάφορα αλλαντικά και κρέμες τυριού. Αν θέλεις να τα πετύχεις ζεστά, με το που θα βγουν από τον φούρνο, θα πρέπει να πας γύρω στις οκτώμισι το πρωί.

Κάτι στο οποίο πιστεύουν πολύ εδώ είναι το pairing των γλυκών με τον καφέ. Δηλαδή το συνταίριασμά τους, ιδίως με τις ποικιλίες του εσπρέσο. «Αυτό είναι ένα κομμάτι που τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται παγκοσμίως» λέει ο Τζαρουκιάν. Δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση το ότι μια διεθνής τάση που τώρα ξεκινά να προβληματίζει αφορά και τα αθηναϊκά καφέ.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

Dope, Βύσσης 25, Αθήνα, 210 3215209

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ