Συνταγές για τη ζέστη: χούμους حُمُّص‎

Συνταγές για τη ζέστη: χούμους حُمُّص‎ Facebook Twitter
1


 

Ρεβίθια, λεμόνι και ταχίνι – ένας μαγικός συνδυασμός για τις μεγάλες ζέστες. Υποτίθεται ότι πρόκειται για ορεκτικό, αλλά αυτά είναι συμβάσεις. Τώρα που η ζέστη είναι συνεχόμενη, ευκαιρία να χορτάσουμε με ορεκτικά.

Ποιός ξέρει γιατί, αλλά στην Αμερική πιστεύουν ότι το χούμους είναι χαρακτηριστικά ελληνικό φαγητό. Με τα υλικά που περιέχει, θα έπρεπε να είναι, αλλά νομίζω ότι και για μας είναι  κάπως εξωτικό. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο αρχαίες συνταγές του κόσμου με ρίζες στην Αίγυπτο: τα ρεβίθια είναι γνωστά στον άνθρωπο εδώ και 7.000 χρόνια.

Η βασική συνταγή είναι αξεπέραστη, αλλά αν αισθάνεστε περιπετειώδεις μπορείτε να δοκιμάσετε και την παραλλαγή με ντομάτα.

Ξεκινήστε με τα ρεβίθια: χρειάζεται λίγη προετοιμασία, οπότε μουλιάστε τα για μια νύχτα και βράστε τα πριν ετοιμάσετε το χούμους (αν έχετε χύτρα ταχύτητας, ακόμα καλύτερα – σκεπάστε τα με νερό και μαγειρέψτε τα για 20 λεπτά). Χρειάζεστε επίσης ένα μούλτι, που ελπίζω να έχετε, αλλά αν όχι, γίνεται με λίγη υπομονή και χειρωνακτικά. Η συνταγή είναι από το habeeb.com (χαμπίμπ κομ!) και την ονομάζουν Hummus bi taheeni:

Χούμους

  • 2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια
  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • 1 ½ χυμός λεμονιού
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός

Περάστε τα καλά βρασμένα ρεβίθια από λεπτό σουρωτήρι ή από το μούλτι. Προσθέστε αργά και με εναλλαγή το ταχίνι και το λεμόνι. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο που το έχετε ανακατέψει με το αλάτι. Αν το μίγμα σας φανεί πολύ πηχτό, αραιώστε με νερό. Βάλτε το μίγμα σε ένα πιάτο, σερβίρετε με το μαϊντανό και με λίγα ολόκληρα ρεβίθια. Ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο.

 

Παραλλαγή με ντομάτες

Κόψτε ντομάτες σε κομμάτια (ή στα δύο, αν διαλέξετε ντοματάκια), βάλτε τα σε αλουμινόχαρτο και πασπαλίστε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη. Ψήστε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Όταν φτιάχνετε το χούμους, προσθέστε και αυτές στο μούλτι (ή λιώστε τις με το χέρι).

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια