Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου.

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου και πολύπειρος μάγειρας, Γιώργος Παρούσης έχει απλωμένα τα χταπόδια στον ήλιο να λιάζονται.
0

Το πλοκάμι, μαστιχωτό, λιώνει στο στόμα, αναδίδοντας άρωμα από τη θράκα και τη θάλασσα. Πρωτόγονο, λες κι έχει μόλις βγει από το φυσικό του περιβάλλον. «Θυμάμαι τα χταποδάκια να κάνουν βόλτα στα πόδια μου πάνω στα βράχια. Από μικρός μυήθηκα στη γεύση του χταποδιού και στο νησί παραδοσιακά το φτιάχνουμε ψητό, τηγανητό και με κοφτό μακαρονάκι». Ο Γιώργος Παρούσης μοιράζεται μαζί μας με τέχνη, εμπειρία και άφθονο χιούμορ τις πολλές και διαφορετικές μαγειρικές ιδέες που προσφέρει το χταπόδι στην κουζίνα.

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter
Ο Γιώργος Παρούσης μοιράζεται μαζί μας με τέχνη, εμπειρία και άφθονο χιούμορ τις πολλές και διαφορετικές μαγειρικές ιδέες που προσφέρει το χταπόδι στην κουζίνα.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Είναι το παραδοσιακό φαγητό των ψαράδων της Πάρου, που το μαγείρευαν στα ταξίδια τους μέσα στο καΐκι τους.

Υλικά για 6 άτομα

1 κ. χταπόδι τα πλοκάμια
50 γρ. κοφτό μακαρονάκι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
5-6 ντομάτες τριμμένες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, ρίχνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού. Ανακατεύουμε και μόλις κοκκινίσει το χταπόδι σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
Βράζουμε σε άφθονο νερό το κοφτό μακαρονάκι al dente και το ρίχνουμε στο χταπόδι με σουρωτή κουτάλα. Αν το φαγητό χρειαστεί νερό, προσθέτουμε από αυτό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά. Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 5 λεπτά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Τip: Μπορούμε να προσθέσουμε φέτα τριμμένη ή ελιές μαύρες.
Μαγειρεύουμε το χταπόδι σε πολύ σιγανή φωτιά για να βγάλει το νερό του και να μελώσει.

Χταπόδι ψητό

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά
1 κ. χταπόδι φρέσκο λιασμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε για 1 λεπτό το χταπόδι στη σχάρα με τη φωτιά. Το αποσύρουμε και σχίζουμε τα πλοκάμια. Ψήνουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψήνεται και στην γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Συνοδεύουμε με μια φέτα λεμόνι.

Χταπόδι με κύμινο

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

1 κ. χταπόδι
6 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
3 πρέζες κύμινο
Πιπέρι
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
750 γρ. ρύζι μπασμάτι
3 κ.σ. φιδές
1 δάκρυ μαστίχα
Αλάτι

Διαδικασία

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο για 1 λεπτό, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού. Μόλις ροδίσει το χταπόδι ρίχνουμε το κύμινο και σβήνουμε με το ούζο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά (το κατεψυγμένο χταπόδι) και για 75 λεπτά το φρέσκο. Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.


Για το ρύζι μπασμάτι: Πλένουμε με άφθονο νερό το ρύζι. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τον φιδέ με ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, 1 δάκρυ μαστίχα. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Χταποδοσαλάτα

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

1 κ. χταπόδι κομμένο σε 8 πλοκάμια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνη
2 σφηνάκια ούζο
Κάππαρη Πάρου για γαρνίρισμα
Ξίδι Πάρου
Θυμάρι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σιγομαγειρεύουμε το χταπόδι με όλα τα υλικά σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40-45 λεπτά. Μόλις μελώσει, σερβίρουμε και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Γαρνίρουμε με κάππαρη και θυμάρι.

Χταπόδι με μελιτζάνα

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

3 φλάσκες μελιτζάνες
6-7 κρεμμύδια ξερά μέτρια κομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένο
2 πρέζες κύμινο
2 σφηνάκια παριανή σούμα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
Αλάτι, πιπέρι φρέσκο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και αλείφουμε την επιφάνειά τους με το λιωμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σοτάρουμε το χταπόδι με ελαιόλαδο μέχρι να κοκκινίσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με τη σούμα και ρίχνουμε το κύμινο. Μαγειρεύουμε το χταπόδι σε πολύ σιγανή φωτιά για 45 λεπτά. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα προσθέτουμε με τη σάλτσα τους πάνω στην ψητή μελιτζάνα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, μαϊντανό και την ντομάτα κομμένη σε καρέ. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τριμμένο καρότο ανακατεμένο με στραγγιστό γιαούρτι, αλάτι και φύλλα δυόσμου.

Χταπόδι με ρεβίθια

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter


Υλικά για 6 άτομα

1 κ. χταπόδι βραστό
500 γρ. ρεβίθια
3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. σόδα σκόνη
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Κλαράκι δεντρολίβανο περασμένο από τηγάνι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια μιάμιση μέρα σε νερό που αλλάζουμε δύο φορές. Τα σουρώνουμε, ρίχνουμε τη σόδα, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
Βάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη δάφνη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά και ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα ρεβίθια με πλοκάμι χταποδιού και γαρνίρουμε με ένα τηγανητό κλαράκι δεντρολίβανο.

Πλοκάμι χταποδιού με πέστο βασιλικού και τσιπς πατάτας

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά για 1 άτομο
2 πλοκάμια χταποδιού
1 κ.σ. πέστο βασιλικού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πατάτες
Φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Βάζουμε τα πλοκάμια χταποδιού 20 λεπτά στην κατάψυξη. Τα βγάζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε τηγάνι αντικολλητικό, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε το χταπόδι με λίγο ελαιόλαδο και το πέστο βασιλικού για 3-4 λεπτά. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τις πατάτες στο μαντολίνο και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σε μπολ ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες και το χταπόδι με το πέστο. Σερβίρουμε σε λευκό πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Χταπόδι τηγανητό

Παραδοσιακό πιάτο της Πάρου, από τους καλύτερους μεζέδες, που συνήθιζαν να το φτιάχνουν οι ψαράδες στα καΐκια.

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά
1 κ. χταπόδι
Ελαιόλαδο
Χυμός ενός λεμονιού
Αλεύρι

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε το χταπόδι και το βάζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο, μέχρι να το σκεπάσει. Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

Μελιτζάνα με κουκούλα χταποδιού, κάρι και γάλα καρύδας

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κύβους
2 κουκούλες χταποδιού βρασμένες
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 κούπα γάλα καρύδας
2 πρέζες κάρι σκόνη
1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν.
Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο, την κουκούλα χταποδιού ψιλοκομμένη, το κάρι, το γάλα καρύδας, πιπέρι, αλάτι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει το γάλα καρύδας. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις μελιτζάνες και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Αποκωδικοποιούμε τα μυστικά του χταποδιού

Συνταγές για χταποδάκι, με τον μάγειρα Γιώργο Παρούση του Mediterraneo στη Νάουσα της Πάρου. Facebook Twitter
Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα χταπόδι είναι καλά προετοιμασμένο για ψήσιμο; Όταν έχει στεγνώσει κι έχει τραβήξει τα υγρά του και όταν σχίζεται αμέσως το πλοκάμι του, κάνοντας «κρατς».

  • Το ελληνικό χταπόδι είναι από τα πιο νόστιμα.
  • Το φρέσκο χταπόδι, αφού το παραγουλιάσουμε, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα, κι έτσι θα μαλακώσει περισσότερο.
  • Όσο το χταπόδι λιάζεται, το ψεκάζουμε με ξίδι.
  • Το χταπόδι «ψήνεται» τρεις φορές. Μία στον ήλιο, μ' ένα «φοβέρισμα» στη σχάρα για να μπορούμε να σχίσουμε εύκολα τα πλοκάμια του και, τέλος, στα κάρβουνα, στη σχάρα.
  • Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα χταπόδι είναι καλά προετοιμασμένο για ψήσιμο; Όταν έχει στεγνώσει κι έχει τραβήξει τα υγρά του και όταν σχίζεται αμέσως το πλοκάμι του, κάνοντας «κρατς».
  • Το χταπόδι είναι σωστά ψημένο όταν έχει σκληρύνει εξωτερικά και η «καρδιά» του είναι ζουμερή. Αυτό το πετυχαίνει η δυνατή φωτιά, που το θωρακίζει απ' έξω.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ