Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ

Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
0
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
Το μενού εμπνέεται από τη θάλασσα με κλασικές προτάσεις αλλά και με πιο πειραγμένες, που τους χαρίζει η Μυρσίνη το δικό της δημιουργικό άγγιγμα...


Τα τηγάνια του Ούζομπαρ στο Μαρούσι πήρε στα χέρια της η Μυρσίνη Λαμπράκη, ετοιμάζοντας ένα καινούργιο μενού για το γνωστό εστιατόριο. Η Μυρσίνη εμπνέεται από την καλή πρώτη ύλη για να δημιουργήσει συνταγές που κρατούν καλά τα νήματα της παράδοσης, αλλά ανανεώνονται με σύγχρονα αγγίγματα. Φτιάχνει άφθονους μεζέδες που θα συντροφεύσουν κάποιο από τη μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων που βρίσκονται σε παράταξη στα ράφια στο έμπα του μαγαζιού. Στην ανοιχτή κουζίνα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η Μυρσίνη μαγειρεύει με κέφι και υποδέχεται τον κόσμο σαν φιλόξενη οικοδέσποινα. Τις υπόλοιπες ημέρες βρίσκουμε στην κουζίνα τον σεφ Άγγελο Πάντο. Στον μεγάλο μαυροπίνακα αναγράφονται τα φρέσκα ψάρια ημέρας που έρχονται απευθείας από το καΐκι, μπαίνουν σε μεγάλο δίσκο και επιδεικνύονται σε όσους πελάτες το επιθυμούν.

Ο χώρος του Ούζομπαρ διατηρεί τη φυσιογνωμία του με μοντέρνες πινελιές αλλά και με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες. Το μενού εμπνέεται από τη θάλασσα με κλασικές προτάσεις αλλά και με πιο πειραγμένες, που τους χαρίζει η Μυρσίνη το δικό της δημιουργικό άγγιγμα. Για παράδειγμα, η ταραμοσαλάτα, ένα από τα κλασικά ορεκτικά και λαϊκό έδεσμα, έρχεται στο τραπέζι λευκή και βελούδινη, στολισμένη με μαύρα μπαστουνάκια, φτιαγμένα από παντεσπάνι, με μελάνι σουπιάς και αμύγδαλο (€5,50). Η ρεγκοσαλάτα από βασιλική ρέγκα έχει πλούσια γεύση, έντονη, και της ταιριάζει το ψιλοκομμένο τσάιβς (€5,50). Την αλείφεις στο φρέσκο ψωμί, απολαμβάνεις τη μεγαλειώδη μπουκιά, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και πίνεις μια γουλιά από το τσίπουρο που απογειώνει τη διάθεση της παρέας. Η εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι ενδιαφέρουσα, με το κομμένο σε κύβους παντζάρι να παντρεύεται με σκόρδο, καραμελωμένο καπνιστό σκουμπρί, λευκό αμύγδαλο, και στην κορυφή κορδέλες αραβικής πίτας (€8). Τα κρητικά ντακάκια από χαρούπι, ραντισμένα με ελαιόλαδο, γίνονται η βάση που πάνω τους θα «ξαπλώσουν» οι τρυφερές παπούλες, ένα είδος λαθουριού, που στην Κρήτη τις φτιάχνουν υπέροχη σαλάτα και, φυσικά, δεν λείπουν από το νηστίσιμο κρητικό εδεσματολόγιο. Είμαστε τυχεροί γιατί τις γευθήκαμε φρέσκες, μόλις τις είχε φέρει η Μυρσίνη από την Κρήτη.

Πολύ ωραία η ιδέα της πατατοσαλάτας με ξινόμηλο, μαγιονέζα wasabi και καπνιστό χέλι Μεσολογγίου (€9) – ένα γευστικό παιχνίδι που τέρπει τον ουρανίσκο. Από τη λίστα με τα όστρακα δοκιμάσαμε τα φρέσκα χτένια σβησμένα με κρασί Μοσχάτου Λήμνου και με μια πινελιά μπρικ (€18). Ιδανικά σοταρισμένα, χυμώδη, και με γλύκα στην επίγευση. Ένα πιάτο που πατάει στην παράδοση, ακολουθώντας τη συνταγή της γιαγιάς της Μυρσίνης, είναι οι φρέσκες τηγανητές κυδωνάτες πατάτες που πάνω τους σερβίρονται οι σουπιές, μαγειρεμένες με το μελάνι τους και μάραθο (€9,50) – ο θρίαμβος της συνύπαρξης γης και θάλασσας. Εξαιρετικό το φρικασέ με το βιολογικό λαβράκι (€15), καλοφτιαγμένο και γευστικό. Οι αφράτοι λουκουμάδες, περιχυμένοι με μέλι θυμαρίσιο και καρδάμωμο (€4) κλείνουν γλυκά την αυλαία του δείπνου. Τα μεσημέρια στο Ούζομπαρ σερβίρονται και θαλασσινοί ντολμάδες, κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι αλλά και μπέργκερ σολομού. Εδώ θα βρεις μεζέδες για το τσίπουρο αλλά και πιάτα που θα συνοδεύσεις με κρασί από τη λίστα, με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
Ο χώρος του Ούζομπαρ διατηρεί τη φυσιογνωμία του με μοντέρνες πινελιές αλλά και με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες...
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
Πολύ ωραία η ιδέα της πατατοσαλάτας με ξινόμηλο, μαγιονέζα wasabi και καπνιστό χέλι Μεσολογγίου
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter

☛ Ούζομπαρ, Αγ. Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 210 6300026

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ