Στο Deals ξανά!

Στο Deals ξανά! Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

 

Στο Deals ξανά! Facebook Twitter

To Deals, στο Ψυχικό, είχε γράψει ιστορία ως all day στέκι όταν μεσουρανούσε και αυτός είναι ο λόγος που η σύγχρονη αναβίωσή του ως Deals Heritage στις παρυφές της Φιλοθέης ξυπνά αναμνήσεις και γεννά προσδοκίες. Ο καινούργιος χώρος είναι μεγάλος και χαλαρός χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις ή κάποιο ιδιαίτερο στίγμα υπογραφής με εξαίρεση τη μεγάλη μπάρα με τις μπρούντζινες λεπτομέρειες για ποτήρια που δεσπόζει στο εσωτερικό του.

Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Η σύνθεση του μενού κεντρίζει το ενδιαφέρον και προσπαθεί να υπηρετήσει την ταυτότητα που επιθυμεί να υιοθετήσει το Deals ως gastro pub. Στην πράξη, ωστόσο, το αποτέλεσμα αφήνει αρκετά περιθώρια για βελτιώσεις που θα δικαιώσουν μακροπρόθεσμα τόσο την κατάρτιση και την υλοποίηση του μενού όσο και τους εμπνευστές της δημιουργίας του Deals. Την επιμέλεια της κάρτας έχει αναλάβει ο Γιώργος Βενιέρης και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι ο σεφ Αλέξανδρος Μακρόπουλος. Αρχή με αυγά Σκωτίας (€7) που ήρθαν παναρισμένα με κιμά λουκάνικο. Τραγανή η κρούστα, το αυγό δεν ήταν ρευστό και από τον κιμά έλειπε η γευστική ένταση. Η Ρot Ρie (€10) παραπέμπει κατευθείαν στη βρετανική κουζίνα και ήρθε σε πήλινο σκεύος με μοσχάρι, αρακά, καρότο και κύβους πατάτας – ήταν ζουμερή και όλο νοστιμιά. Προτείνεται στο μενού και σε εκδοχή με κοτόπουλο ή θαλασσινά. Δοκιμάσαμε το ψωμάκι ατμού που γεμίζεται με χοιρινό, κρεμμύδι και σος hoisin (€7,5), yum ban με αφράτο το ψωμί και οι εντάσεις από τη γλυκοκαυτερή σος δένουν με τη γλύκα του χοιρινού, με σαφείς αναφορές στο πιάτο που λάνσαρε ο γνωστός σεφ David Chang στο εστιατόριο του Momofuku στην Νέα Υόρκη. Πραγματικά, πολύ καλό. Το μενού δεν είναι ευέλικτο με τις σαλάτες: υπάρχει μία ανάμεικτη πράσινη σαλάτα που αν δεν σου ταιριάζει κάποιο συστατικό της, την πάτησες. Οι δύο κροκέτες καβουριού (€12) θέλουν ακόμη δουλειά για να κερδίσουν γευστικούς πόντους. Από τα κυρίως, το Sirloin Steak, μοσχαρίσιο κρέας ωρίμανσης, ήρθε σωστά ψημένο, όπως το ζητήσαμε, και συνοδευόταν από ωραίες πατάτες με λάδι τρούφας και από δίπλα σος Blue Stilton (€19) που ήταν αρκετά υδαρής. Ο γλυκός επίλογος με το Apple Crumble ήταν υπέροχος. Η λίστα κρασιών, χωρίς να είναι εκτενής, δίνει καλές επιλογές και κάποιες προτάσεις σε ποτήρι. Κλείνοντας, θέλω να μνημονεύσω το πραγματικά ευγενικό και γρήγορο σέρβις.

Deals Heritage, λεωφόρος Καποδιστρίου 54, Νέα Φιλοθέη, 210 6800777

Το μενού της άνοιξης

Η άνοιξη χαρίζει έμπνευση στον σεφ Olivier Campanha με τις γαλλικές περγαμηνές που σε υποδέχεται στο εστιατόριο του Food+Wine με το νέο εαρινό μενού του. Ο Olivier σε κερδίζει με τα δημιουργικά πιάτα του αλλά και με το ζεστό του χαμόγελο του. Η μαγειρική είναι η μεγάλη του αγάπη που την υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο. Σέβεται τα υλικά και τιμά στην κουζίνα του την εποχικότητα.

Το καινούργιο μενού του υμνεί τα φρέσκα προϊόντα και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Σε βάζει αμέσως στο παιχνίδι το πιάτο με την ονομασία Sea-Earth-Garden (€12,50), όπου ασιατικό ταρτάρ ψαριού (λαβράκι και τόνος) αποκαλύπτει τη φινέτσα του με νύξεις γουασάμπι και φύκια wakame, τη γη εκφράζει ένα ωραίο κλασικό ταρτάρ μοσχαριού που επάνω του φιγουράρει ένα μινιόν αυγό ορτυκιού, για να περάσεις στον αγρό με εκφραστικό μεσογειακό ταρτάρ λαχανικών, στο οποίο σε κερδίζει η λεπτομέρεια με το τσιπς από φλούδα ντομάτας. Τα πιάτα κινούνται σε αυτό το στυλ, εξαιρετικά δουλεμένα από τον σεφ με λεπτές, ραφιναρισμένες γεύσεις και πινελιές φινέτσας. Το ανακαλύπτεις και στο Vialone Nano, ριζότο με την καραβίδα να πρωταγωνιστεί με τρεις διαφορετικούς μαγειρικούς τρόπους: σε μικρούς κύβους ζελέ μπισκ, ταρτάρ με τσάι γιασεμί και ελαφρά τηγανητή με στικ μήλο Pink Lady (€14,5). Η αισθητική των πιάτων, εντυπωσιακή. Ακολουθεί καλοφτιαγμένο και βελούδινης υφής ψητό φιλέτο πάνω σε σελινόρριζα και λεπτοκομμένα παϊδάκια σχάρας σε σάλτσα από κόκκινο κάρι και δίπλα καροτάκια γλασέ (€16,5). Σημαντική σε αυτή την παρέλαση πιάτων είναι η συμβολή του εξαιρετικού σομελιέ Γιάννη Μακρή AIWS, με την επιλογή των ιδανικών «οινικών συντρόφων». Για πιο δυνατή εμπειρία, μπορείς να επιλέξεις το chef’s table, που είναι για 10 άτομα, στον χώρο της κουζίνας και επιτρέπει να παρακολουθείς τη διαδικασία δημιουργίας των εδεσμάτων. Τα επιδόρπια είναι εξαιρετικά.

F+W, Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 210 7211146

Στο Λαμπόρι στα Πετράλωνα

Το Λαμπόρι είναι καινούργιος χώρος που υπηρετεί τη φιλοσοφία του καφενείου-μεζεδοπωλείου στην γειτονιά των Πετραλώνων, που συγκεντρώνει πολλές προσπάθειες από νέους ανθρώπους . Η ιδέα είναι γνωστή: μια ποικιλία μεζέδων ελληνικών, χαμηλές τιμές, απλό περιβάλλον, χύμα τσίπουρο-κρασί και καλή διάθεση. Πραγματικά, όμως, εδώ η καλή διάθεση περισσεύει στους ανθρώπους που τρέχουν το μαγαζί. Ο Κώστας στην κουζίνα και ο συνέταιρός του ο Γιώργος στη σάλα φροντίζουν να μη σου λείψει τίποτα και πάντα με αβίαστο χαμόγελο.

Μπροστά από την ταβέρνα βρίσκεται η πλατεία του Εργάτη που έδωσε και την ιδέα για την ονομασία Λαμπόρι. Από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν νόστιμα μεζεδάκια που μοιράζεται η παρέα στο τραπέζι. Ωραιότατη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, ενισχυμένη με κόκκινες και πράσινες πιπεριές (€3,5), και τυροκαυτερή που τη φτιάχνει ο σεφ με φέτα και ξινομυζήθρα (€3,50) και μπόλικη καυτερή πιπεριά, για όσους αντέχουν. Η πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με βαλεριάνα ήρθε με τα λαχανικά όλο φρεσκάδα και ωραία αρτυμένα, ενισχυμένη με καρύδι και γραβιέρα (€5). Καλή ήταν και η ταμπουλέ με κουσκούς, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ντοματούλα και αγγούρι (€2,50). Ακολούθησαν η τηγανιά με γευστικές μπουκιές χοιρινό, κοτόπουλο και πιπεριές (€5,5) και μια συμπαθητική ομελέτα με απάκι (€4). Την παράσταση, όμως, έκλεψε το σπέσιαλ κεμπάπ (€6) που ήρθε αφράτο, ζουμερό και όμορφα μπαχαρένιο και ξεχείλιζε από νοστιμιά. Το συνόδευαν ψητές πιτούλες και κρεμμύδι σε ροδέλες με μαϊντανό. Έγινε ανάρπαστο! Το Λαμπόρι εκφράζει μια ειλικρίνεια με την ανοιχτή του κουζίνα και τους μεζέδες του που δεν θα σε προβληματίσουν, αφού είναι απλοί και νόστιμοι. Νόστιμες είναι και οι τιμές και δεν θα φοβηθείς να παραγγείλεις πιάτα που τραβάει η όρεξή σου. Εκτός από χύμα τσίπουρο από τον Τύρναβο και τα Πράμαντα, υπάρχουν και καλές προτάσεις σε εμφιαλωμένα τσίπουρα και ούζα. Είναι από το πρωί ανοιχτό, με καφέδες, τσάι και φρέσκους χυμούς, και αξίζει να μπει στο καρνέ της εξόδου.

Λαμπόρι, Αλκμήνης 23-25, Κάτω Πετράλωνα, 213 0302493

Νέα πιάτα στον Θαλασσινό

Καινούργια πιάτα έβαλε στο μενού του ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το δυνατό χαρτί του που είναι η κουζίνα του. Ο Γιώργος αναζητά με πάθος την πολύ καλή πρώτη ύλη και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, που μοσχοβολούν.

Πήρα γεύση από τις ελκυστικές προτάσεις που έκαναν την εμφάνισή τους τις ημέρες της νηστείας και μεταδίδω: το ριζότο με φρέσκια αγκινάρα και γαρίδες (€12,5) είναι καταπληκτικό – τέλεια ισορροπία των υλικών. Πολύ νόστιμη και η κόκκινη κολοκύθα που μαγειρεύεται με φρέσκες γαρίδες και λίγο φρέσκο κόλιανδρο (€9), που αφήνει μια διακριτική γλυκιά επίγευση. Ωραίος μεζές είναι τα μανιτάρια Πορτομπέλο με καπνιστά μύδια και ρόκα (€4), ένα ιδιαίτερο γευστικό παιχνίδι στον ουρανίσκο. Δυνατά παίζουν και οι ψαροχορτοκεφτέδες. Ο Θαλασσινός έχει πάντα κάτι καινούργιο στη μαγειρική φαρέτρα του για να σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ