Πώς θα φτιάξεις (και θα απολαύσεις) τον καφέ σου like a pro

Πώς θα φτιάξεις (και θα απολαύσεις) τον καφέ σου like a pro Facebook Twitter
Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον αγαπημένο freddo, κάθε καφές έχει τη δική του προσωπικότητα. Φωτ.: Brooke Cagle/ Unsplash
0


ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ το πρωινό σου ξεκινάει όταν ανοίγεις τα μάτια σου, κάνεις λάθος. Όλοι ξέρουν πως ξεκινάει όταν πίνεις την πρώτη γουλιά καφέ! Αν, λοιπόν, το καφεδάκι είναι και για σένα η απόλυτη συνήθεια, τότε είσαι στο σωστό μέρος, γιατί σίγουρα δεν είναι απλώς ένα ακόμη ρόφημα, είναι μια ολόκληρη εμπειρία, που έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά επιτυχίας.

Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον αγαπημένο freddo, κάθε καφές έχει τη δική του προσωπικότητα – και το καλύτερο; Μπορείς να τον απογειώσεις με μερικά απλά tips που θα τον κάνουν next level, είτε τον φτιάχνεις σπίτι είτε μιλάμε για take-away:

Μπορείς να απογειώσεις τον καφέ σου με μερικά απλά tips που θα τον κάνουν next level, είτε τον φτιάχνεις σπίτι είτε μιλάμε για take-away.

Espresso

Για σένα που θες την ενέργειά σου σε compact μέγεθος, ο espresso είναι ο βασιλιάς και το μυστικό κρύβεται στην εκχύλιση, οπότε βεβαιώσου ότι δεν αλέθεται υπερβολικά –από μέτριο προς λεπτοκομμένο–, αλλιώς θα πιεις έναν πικρό εφιάλτη. 

• Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό, μην υπερβείς τα 25-30 δευτερόλεπτα εκχύλισης και φρόντισε να τον καταναλώσεις μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, όσο είναι ακόμα ζεστός και γεμάτος αρώματα.

Freddo espresso

Το κόλπο για τον τέλειο freddo espresso είναι να τον αφήσεις να κρυώσει ελαφρώς πριν τον χτυπήσεις με πάγο, ώστε να μη λιώσει όλος και γίνει ο καφές νερουλός. 

• Μην το παρακάνεις με τη ζάχαρη και, ιδανικά, χτύπα τον για 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει αφρός.

Cappuccino

Όλο το μυστικό εδώ κρύβεται στο αφρόγαλα. Ζέστανε το γάλα στους 65°C και χτύπησέ το μέχρι να αποκτήσει αφρώδη υφή.

• Μη βάλεις πολύ αφρό, γύρω στα 1-2 εκατοστά είναι ιδανικά, και μην ξεχνάς να πασπαλίζεις λίγη κανέλα ή κακάο από πάνω – το κάνει πιο fancy, trust us.

Freddo cappuccino

Για την καλοκαιρινή εκδοχή του all time classic cappuccino, απλώς φτιάξε τον espresso σου, χτύπα τον με πάγο και μετά ετοίμασε το αφρόγαλα. Η σωστή αναλογία γάλακτος - καφέ είναι 1:1.

• Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, βάλε το γάλα στο ψυγείο για λίγα λεπτά προτού το χτυπήσεις.

Ελληνικός

Α και Ω εδώ είναι το καϊμάκι. Βάλε κρύο νερό στο μπρίκι, ανακάτεψε μία φορά τον καφέ πριν το βάλεις στη φωτιά και περίμενε υπομονετικά μέχρι να φουσκώσει. Αυτό το καϊμάκι είναι, άλλωστε, όλη η μαγεία.

• Μην αφήσεις τον καφέ να βράσει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, απομάκρυνέ τον από τη φωτιά.

Γαλλικός

Για γευστικό γαλλικό, χρειάζεσαι φίλτρο και φρεσκοαλεσμένο καφέ, ενώ να θυμάσαι πως ο χρόνος εκχύλισης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 λεπτά.

• Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον καφέ πριν τον φτιάξεις. Ναι, καλά διάβασες! Το αλάτι μειώνει την πικράδα και αναδεικνύει τα αρώματα του καφέ. 

Φραπές

Αν θέλεις τον τέλειο φραπέ, το μυστικό είναι κι εδώ στον αφρό. Ανακάτεψε καφέ, ζάχαρη και λίγο νερό σε σέικερ μέχρι να γίνει πηχτός και αφρώδης, διαφορετικά χτύπησέ τον καλά μέχρι το χρώμα του να γίνει «χρυσό».

• Μη βάλεις πάρα πολύ νερό από την αρχή, γιατί ο αφρός θα γίνει νερουλός. Ξεκίνα με λίγες κουταλιές και μετά συμπλήρωσε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ