Πώς ένα βαζάκι Νουτέλα άρχισε να σώζει ζωές

Facebook Twitter
0


Το μόνο που σκέφτομαι όταν βλέπω ένα βαζάκι Νουτέλα είναι να το ανοίξω και να φάω λίγο. Ένας Γάλλος παιδίατρος όμως σκέφτηκε κάτι καλύτερο (που δεν συμπεριλάμβανε τον εαυτό του.)


Σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα φαγώσιμο, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και θερμίδες με βάση το φυστίκι, με υφή σαν της Νουτέλα ως όπλο κατά της πείνας. Το προϊόν που προέκυψε λέγεται Plumpynut και ως τώρα έχει σώσει 1.9 εκατομμύρια ζωές.


Το θέμα της πείνας ήταν μόνιμα στο μυαλό του Briend. Προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο κατασκευής ενός τροφίμου που θα έσωζε παιδιά αλλά σε απλή μορφή: χωρίς να απαιτούνται ειδικές συνθήκες υγιεινής, καθαρό νερό, ή ειδικούς. Η έμπνευση ήρθε μέσα από ένα βαζάκι Νουτέλα: διαβάζοντας τα συστατικά, ανακάλυψε ότι οι αναλογίες και τα υλικά ήταν σαν αυτά που συνιστούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το μόνο πρόβλημα ήταν το γάλα. Έτσι, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γάλα με φυστικοβούτυρο κι έτσι θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα, χωρίς να απαιτείται καθαρό νερό (που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτών των χωρών.) Ήταν αυτό που έψαχνε: ένα προϊόν ιδιαίτερα θρεπτικό, που μεταφέρεται εύκολα και δεν είναι ακριβό. Συνεργάστηκε με μία γαλλική εταιρία και το Plumpynutέγινε προσβάσιμο σε μεγάλη κλίμακα.


Πλέον κατασκευάζεται και στις χώρες που το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη. Η γαλλική εταιρία παρέχει το βασικό μείγμα βιταμινών και μετάλλων οι οποίοι το συνδυάζουν με το φυστικοβούτυρο. Μία τέτοια εταιρία είναι το Projec Peanut Butterστο Μαλάουι.


Βέβαια, προσυσκευασμένες τροφές που παράγονται στην Ευρώπη είναι ανακούφιση και όχι λύση για τα παγκόσμια προβλήματα πείνας. Αυτό δεν γιατρεύει προβλήματα όπως ανεργία, έλλειψη παιδείας και φυσικές καταστροφές: το θέμα είναι τεράστιο, καθώς μπαίνει και ζήτημα ηθικής, όταν η πείνα γίνεται κερδοφόρα μπίζνες, κάτι που δε φαίνεται να ήταν μέσα στα σχέδια του εμπνευστή του, ο οποίος εξακολουθεί να αποφεύγει τη δημοσιότητα. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ