Σπιτική κουζίνα μέσα στη φύση, στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι της Πάρνηθας

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Στη διαδρομή για το καταφύγιο Φλαμπούρι μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια.
0

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ το περπάτημα στα δάση, η Πάρνηθα είναι το πιο κοντινό δάσος, περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Χρειάζεστε δικό σας μεταφορικό μέσο, εκτός αν νοικιάσετε ποδήλατα (ηλεκτρικά ή συμβατικά) ή αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μία από τις πολλές ορειβατικές εκδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, ανάλογα με τη φυσική αντοχή σας. 

Η Πάρνηθα, πάντως, έχει δύο καταφύγια, το Μπάφι (που ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών και εφόσον είστε με αυτοκίνητο θα φτάσετε εκεί λίγο πιο νωρίς) και το Φλαμπούρι. Και τα δύο έχουν εστιατόρια με παρόμοιο φαγητό, αν και στο Φλαμπούρι φάγαμε λίγο πιο ήσυχα απ' ό,τι στο Μπάφι, που όμως διαθέτει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο εστίασης. 

Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Περιττό να πούμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους πάγκους και τα ξύλινα τραπέζια με καθίσματα ακόμα και αν φέρετε το δικό σας φαγητό για πικνίκ, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα από το Φλαμπούρι, που αν ο ουρανός είναι καθαρός φτάνει μέχρι την Αίγινα, τον Πόρο ακόμα και την Ύδρα και τις ακτές της βόρειας Πελοποννήσου, ενώ από την άλλη μεριά διακρίνεται η λίμνη Μαραθώνα και το όρος Δίρφυ στην Εύβοια. Το Φλαμπούρι από το 1985 ηλεκτροδοτείται με ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύεται από φωτοβολταϊκά, ενώ ένα ενεργειακό τζάκι εξασφαλίζει στο καταφύγιο καλή θέρμανση για το βράδυ (κόστος διαμονής 8-10 ευρώ).

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε.

Το φαγητό στο Φλαμπούρι είναι σελφ-σέρβις: αφού δώσετε την παραγγελία σας και πληρώσετε, ειδοποιείστε από έναν βομβητή ότι η παραγγελία σας είναι έτοιμη. 

Στα καταφύγια μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε και σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στις ενημερωμένες ιστοσελίδες τους. Εμπιστευθείτε όμως τις συμβουλές ή την καθοδήγηση ενός φίλου, ενός αξιόπιστου ορειβατικού συλλόγου ή ενός συλλόγου που προσφέρει μια οργανωμένη εκδρομή με διανυκτέρευση στην Πάρνηθα αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί αντί μόνο να περπατήσετε κατά μήκος της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής και στα καλά σηματοδοτημένα καταφύγια, τουλάχιστον την πρώτη φορά. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο στα καταφύγια, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση!

Η μικρότερη και ευκολότερη διαδρομή σχεδόν για όλους είναι από τον κεντρικό δρόμο προς το καταφύγιο και το εστιατόριο στο Φλαμπούρι (20-25 λεπτά εύκολο περπάτημα από την άσφαλτο και άλλο τόσο η επιστροφή) μέσα στο πυκνό δάσος της Πάρνηθας με τα πανύψηλα πεύκα και έλατα και τους καταπράσινους ακόμα θάμνους, τις κουμαριές και τα σχίνα. Στη διαδρομή μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια. Μερικοί τα ταΐζουν… μήλα στο στόμα, αν και οι υπεύθυνοι του δάσους συνιστούν να μην τρώνε κάτι άλλο εκτός της φυσικής χλωρίδας του τόπου. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι το Φλαμπούρι, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση! Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας. Το φαγητό είναι καλομαγειρεμένο και λογικά τιμολογημένο. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά και, φυσικά αναψυκτικά. Δεν σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. 

Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε. 

Διαχείρηση καταφυγίων Πάρνηθας Μπάφι και Φλαμπούρι: Γιάννης Χέλης, 697 4871203
Βρείτε πληροφορίες και για τα δύο καταφύγια εδώ.
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM