Σπιτική κουζίνα μέσα στη φύση, στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι της Πάρνηθας

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Στη διαδρομή για το καταφύγιο Φλαμπούρι μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια.
0

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ το περπάτημα στα δάση, η Πάρνηθα είναι το πιο κοντινό δάσος, περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Χρειάζεστε δικό σας μεταφορικό μέσο, εκτός αν νοικιάσετε ποδήλατα (ηλεκτρικά ή συμβατικά) ή αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μία από τις πολλές ορειβατικές εκδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, ανάλογα με τη φυσική αντοχή σας. 

Η Πάρνηθα, πάντως, έχει δύο καταφύγια, το Μπάφι (που ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών και εφόσον είστε με αυτοκίνητο θα φτάσετε εκεί λίγο πιο νωρίς) και το Φλαμπούρι. Και τα δύο έχουν εστιατόρια με παρόμοιο φαγητό, αν και στο Φλαμπούρι φάγαμε λίγο πιο ήσυχα απ' ό,τι στο Μπάφι, που όμως διαθέτει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο εστίασης. 

Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Περιττό να πούμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους πάγκους και τα ξύλινα τραπέζια με καθίσματα ακόμα και αν φέρετε το δικό σας φαγητό για πικνίκ, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα από το Φλαμπούρι, που αν ο ουρανός είναι καθαρός φτάνει μέχρι την Αίγινα, τον Πόρο ακόμα και την Ύδρα και τις ακτές της βόρειας Πελοποννήσου, ενώ από την άλλη μεριά διακρίνεται η λίμνη Μαραθώνα και το όρος Δίρφυ στην Εύβοια. Το Φλαμπούρι από το 1985 ηλεκτροδοτείται με ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύεται από φωτοβολταϊκά, ενώ ένα ενεργειακό τζάκι εξασφαλίζει στο καταφύγιο καλή θέρμανση για το βράδυ (κόστος διαμονής 8-10 ευρώ).

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε.

Το φαγητό στο Φλαμπούρι είναι σελφ-σέρβις: αφού δώσετε την παραγγελία σας και πληρώσετε, ειδοποιείστε από έναν βομβητή ότι η παραγγελία σας είναι έτοιμη. 

Στα καταφύγια μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε και σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στις ενημερωμένες ιστοσελίδες τους. Εμπιστευθείτε όμως τις συμβουλές ή την καθοδήγηση ενός φίλου, ενός αξιόπιστου ορειβατικού συλλόγου ή ενός συλλόγου που προσφέρει μια οργανωμένη εκδρομή με διανυκτέρευση στην Πάρνηθα αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί αντί μόνο να περπατήσετε κατά μήκος της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής και στα καλά σηματοδοτημένα καταφύγια, τουλάχιστον την πρώτη φορά. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο στα καταφύγια, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση!

Η μικρότερη και ευκολότερη διαδρομή σχεδόν για όλους είναι από τον κεντρικό δρόμο προς το καταφύγιο και το εστιατόριο στο Φλαμπούρι (20-25 λεπτά εύκολο περπάτημα από την άσφαλτο και άλλο τόσο η επιστροφή) μέσα στο πυκνό δάσος της Πάρνηθας με τα πανύψηλα πεύκα και έλατα και τους καταπράσινους ακόμα θάμνους, τις κουμαριές και τα σχίνα. Στη διαδρομή μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια. Μερικοί τα ταΐζουν… μήλα στο στόμα, αν και οι υπεύθυνοι του δάσους συνιστούν να μην τρώνε κάτι άλλο εκτός της φυσικής χλωρίδας του τόπου. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι το Φλαμπούρι, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση! Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας. Το φαγητό είναι καλομαγειρεμένο και λογικά τιμολογημένο. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά και, φυσικά αναψυκτικά. Δεν σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. 

Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε. 

Διαχείρηση καταφυγίων Πάρνηθας Μπάφι και Φλαμπούρι: Γιάννης Χέλης, 697 4871203
Βρείτε πληροφορίες και για τα δύο καταφύγια εδώ.
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ