Σπιτική κουζίνα μέσα στη φύση, στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι της Πάρνηθας

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Στη διαδρομή για το καταφύγιο Φλαμπούρι μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια.
0

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ το περπάτημα στα δάση, η Πάρνηθα είναι το πιο κοντινό δάσος, περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Χρειάζεστε δικό σας μεταφορικό μέσο, εκτός αν νοικιάσετε ποδήλατα (ηλεκτρικά ή συμβατικά) ή αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μία από τις πολλές ορειβατικές εκδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, ανάλογα με τη φυσική αντοχή σας. 

Η Πάρνηθα, πάντως, έχει δύο καταφύγια, το Μπάφι (που ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών και εφόσον είστε με αυτοκίνητο θα φτάσετε εκεί λίγο πιο νωρίς) και το Φλαμπούρι. Και τα δύο έχουν εστιατόρια με παρόμοιο φαγητό, αν και στο Φλαμπούρι φάγαμε λίγο πιο ήσυχα απ' ό,τι στο Μπάφι, που όμως διαθέτει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο εστίασης. 

Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Περιττό να πούμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους πάγκους και τα ξύλινα τραπέζια με καθίσματα ακόμα και αν φέρετε το δικό σας φαγητό για πικνίκ, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα από το Φλαμπούρι, που αν ο ουρανός είναι καθαρός φτάνει μέχρι την Αίγινα, τον Πόρο ακόμα και την Ύδρα και τις ακτές της βόρειας Πελοποννήσου, ενώ από την άλλη μεριά διακρίνεται η λίμνη Μαραθώνα και το όρος Δίρφυ στην Εύβοια. Το Φλαμπούρι από το 1985 ηλεκτροδοτείται με ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύεται από φωτοβολταϊκά, ενώ ένα ενεργειακό τζάκι εξασφαλίζει στο καταφύγιο καλή θέρμανση για το βράδυ (κόστος διαμονής 8-10 ευρώ).

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε.

Το φαγητό στο Φλαμπούρι είναι σελφ-σέρβις: αφού δώσετε την παραγγελία σας και πληρώσετε, ειδοποιείστε από έναν βομβητή ότι η παραγγελία σας είναι έτοιμη. 

Στα καταφύγια μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε και σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στις ενημερωμένες ιστοσελίδες τους. Εμπιστευθείτε όμως τις συμβουλές ή την καθοδήγηση ενός φίλου, ενός αξιόπιστου ορειβατικού συλλόγου ή ενός συλλόγου που προσφέρει μια οργανωμένη εκδρομή με διανυκτέρευση στην Πάρνηθα αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί αντί μόνο να περπατήσετε κατά μήκος της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής και στα καλά σηματοδοτημένα καταφύγια, τουλάχιστον την πρώτη φορά. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο στα καταφύγια, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση!

Η μικρότερη και ευκολότερη διαδρομή σχεδόν για όλους είναι από τον κεντρικό δρόμο προς το καταφύγιο και το εστιατόριο στο Φλαμπούρι (20-25 λεπτά εύκολο περπάτημα από την άσφαλτο και άλλο τόσο η επιστροφή) μέσα στο πυκνό δάσος της Πάρνηθας με τα πανύψηλα πεύκα και έλατα και τους καταπράσινους ακόμα θάμνους, τις κουμαριές και τα σχίνα. Στη διαδρομή μπορείτε να δείτε αλλά και να πλησιάσετε τα εξημερωμένα πλέον ελάφια. Μερικοί τα ταΐζουν… μήλα στο στόμα, αν και οι υπεύθυνοι του δάσους συνιστούν να μην τρώνε κάτι άλλο εκτός της φυσικής χλωρίδας του τόπου. 

Μακαρονάδες, χορτόπιτες, τυρόπιτες και γλυκό μωσαϊκό με πιάτο… την Αθήνα Facebook Twitter
Νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας.

Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι το Φλαμπούρι, αλλά πράγματι αξίζουν η διαδρομή και… η άσκηση! Όταν φτάσετε εκεί, απλώς διαλέξτε πού προτιμάτε να καθίσετε ή απλώστε κουβέρτα ή τραπεζομάντιλο, ενώ κάποιος από την παρέα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να παραγγείλετε νόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες, μακαρονάδες «ορφανές» με σάλτσα ντομάτα ή με κιμά, σαλάτα εποχής αλλά και κρεατικά της ώρας. Το φαγητό είναι καλομαγειρεμένο και λογικά τιμολογημένο. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά και, φυσικά αναψυκτικά. Δεν σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. 

Με καλό καιρό η όλη εμπειρία είναι απολαυστική και σας τη συνιστούμε. 

Διαχείρηση καταφυγίων Πάρνηθας Μπάφι και Φλαμπούρι: Γιάννης Χέλης, 697 4871203
Βρείτε πληροφορίες και για τα δύο καταφύγια εδώ.
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ