LIVE!

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του οικογενειακού μαγαζιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

O κόσμος που ψωνίζει στις δύο τα ξημερώματα στα Μαναβάκια στο Παγκράτι, στη γωνία της Φιλολάου με Αστερόπης, είναι κυρίως νεαρός, Αθηναίοι και τουρίστες. Η Κατερίνα, που ψωνίζει ροδάκινα, μας λέει ότι είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια, μετά την έξοδο, γιατί δεν έχει πουθενά ουρές, επικρατεί παντού η ασυνήθιστη για μεγαλούπολη ηρεμία και το προσωπικό είναι πιο ευγενικό. «Κανείς δεν είναι στην τσίτα που είναι το πρωί ή το μεσημέρι», μας λέει.  

«Τα Μαναβάκια άνοιξαν το 1997 και είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί και τη νύχτα, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που σχολάει πιο αργά από τη δουλειά του», λέει, «για να έχουν αυτή την ευκολία, να μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή ό,τι τους λείπει. Δεν κλείνουμε ποτέ, ούτε Κυριακές, ούτε αργίες, είμαστε ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο. Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να μαγειρέψουν νωρίς το πρωί και, επειδή δουλεύουν όλοι μέχρι αργά, έρχονται να ψωνίσουν μετά τις 10 και τις 11 το βράδυ. Έχουμε πολύ τέτοιο κόσμο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, έρχεται πολύς κόσμος τη νύχτα να ψωνίσει, έχουμε αρκετή κίνηση. Γενικά, ο κόσμος που έρχεται τη νύχτα είναι ο ίδιος που έρχεται και το πρωί. 

Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Tη νύχτα έχουμε πιο πολλούς ταξιτζήδες που τελειώνουν τη βάρδια αλλά και ανθρώπους από άλλες περιοχές, μακρινές, που τους λείπει κάτι και ψάχνουν να βρουν μαγαζί είναι ανοιχτό. Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο μαγαζί μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά από μικρούς παραγωγούς. Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε, έχουμε τυροκομικά, γάλατα, τυριά, γιαούρτια, είδη κάβας, αλλαντικά, αναψυκτικά, είδη μπακαλικής, σάλτσες, ρύζια, παγωτά. Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Τα πιο πολλά που αγοράζουν είναι φρούτα, καρπούζια, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα. Τον τελευταίο καιρό έρχεται και πολύς ξένος κόσμος, πάρα πολύς, πάλι τη νύχτα. Στην καραντίνα το μαγαζί είχε τον περισσότερο κόσμο. Ήταν πιο χαλαρά, έβγαιναν για ψώνια τη νύχτα και ψώνιζαν και μεγαλύτερες ποσότητες. Γενικά, δεν έχει αλλάξει ο αριθμός όσων έρχονται αυτές τις ώρες. Αυτό που γίνεται στο Παγκράτι τη μέρα δεν την επηρεάζει τη νύχτα. Με τον καιρό έχει λίγο παραπάνω κόσμο επειδή μαθαίνει ο κόσμος από το ίντερνετ ότι είναι 24ωρο. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, αλλά όχι τη νύχτα, πάω λαχαναγορά το πρωί και είμαι εδώ από τις 11 μέχρι αργά το απόγευμα…».

Τα Μαναβάκια, Φιλολάου 17, Παγκράτι

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

Γεύση / Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

«Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει»: Το μανάβικο της Γεωργίας Τσουπάκη παρακολουθεί 50 χρόνια τώρα τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που αλλάζουν άρδην λόγω της τηλεόρασης
M. HULOT
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ