Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του οικογενειακού μαγαζιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

O κόσμος που ψωνίζει στις δύο τα ξημερώματα στα Μαναβάκια στο Παγκράτι, στη γωνία της Φιλολάου με Αστερόπης, είναι κυρίως νεαρός, Αθηναίοι και τουρίστες. Η Κατερίνα, που ψωνίζει ροδάκινα, μας λέει ότι είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια, μετά την έξοδο, γιατί δεν έχει πουθενά ουρές, επικρατεί παντού η ασυνήθιστη για μεγαλούπολη ηρεμία και το προσωπικό είναι πιο ευγενικό. «Κανείς δεν είναι στην τσίτα που είναι το πρωί ή το μεσημέρι», μας λέει.  

«Τα Μαναβάκια άνοιξαν το 1997 και είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί και τη νύχτα, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που σχολάει πιο αργά από τη δουλειά του», λέει, «για να έχουν αυτή την ευκολία, να μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή ό,τι τους λείπει. Δεν κλείνουμε ποτέ, ούτε Κυριακές, ούτε αργίες, είμαστε ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο. Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να μαγειρέψουν νωρίς το πρωί και, επειδή δουλεύουν όλοι μέχρι αργά, έρχονται να ψωνίσουν μετά τις 10 και τις 11 το βράδυ. Έχουμε πολύ τέτοιο κόσμο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, έρχεται πολύς κόσμος τη νύχτα να ψωνίσει, έχουμε αρκετή κίνηση. Γενικά, ο κόσμος που έρχεται τη νύχτα είναι ο ίδιος που έρχεται και το πρωί. 

Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Tη νύχτα έχουμε πιο πολλούς ταξιτζήδες που τελειώνουν τη βάρδια αλλά και ανθρώπους από άλλες περιοχές, μακρινές, που τους λείπει κάτι και ψάχνουν να βρουν μαγαζί είναι ανοιχτό. Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο μαγαζί μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά από μικρούς παραγωγούς. Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε, έχουμε τυροκομικά, γάλατα, τυριά, γιαούρτια, είδη κάβας, αλλαντικά, αναψυκτικά, είδη μπακαλικής, σάλτσες, ρύζια, παγωτά. Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Τα πιο πολλά που αγοράζουν είναι φρούτα, καρπούζια, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα. Τον τελευταίο καιρό έρχεται και πολύς ξένος κόσμος, πάρα πολύς, πάλι τη νύχτα. Στην καραντίνα το μαγαζί είχε τον περισσότερο κόσμο. Ήταν πιο χαλαρά, έβγαιναν για ψώνια τη νύχτα και ψώνιζαν και μεγαλύτερες ποσότητες. Γενικά, δεν έχει αλλάξει ο αριθμός όσων έρχονται αυτές τις ώρες. Αυτό που γίνεται στο Παγκράτι τη μέρα δεν την επηρεάζει τη νύχτα. Με τον καιρό έχει λίγο παραπάνω κόσμο επειδή μαθαίνει ο κόσμος από το ίντερνετ ότι είναι 24ωρο. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, αλλά όχι τη νύχτα, πάω λαχαναγορά το πρωί και είμαι εδώ από τις 11 μέχρι αργά το απόγευμα…».

Τα Μαναβάκια, Φιλολάου 17, Παγκράτι

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

Γεύση / Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

«Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει»: Το μανάβικο της Γεωργίας Τσουπάκη παρακολουθεί 50 χρόνια τώρα τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που αλλάζουν άρδην λόγω της τηλεόρασης
M. HULOT
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ