Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του οικογενειακού μαγαζιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

O κόσμος που ψωνίζει στις δύο τα ξημερώματα στα Μαναβάκια στο Παγκράτι, στη γωνία της Φιλολάου με Αστερόπης, είναι κυρίως νεαρός, Αθηναίοι και τουρίστες. Η Κατερίνα, που ψωνίζει ροδάκινα, μας λέει ότι είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια, μετά την έξοδο, γιατί δεν έχει πουθενά ουρές, επικρατεί παντού η ασυνήθιστη για μεγαλούπολη ηρεμία και το προσωπικό είναι πιο ευγενικό. «Κανείς δεν είναι στην τσίτα που είναι το πρωί ή το μεσημέρι», μας λέει.  

«Τα Μαναβάκια άνοιξαν το 1997 και είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί και τη νύχτα, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που σχολάει πιο αργά από τη δουλειά του», λέει, «για να έχουν αυτή την ευκολία, να μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή ό,τι τους λείπει. Δεν κλείνουμε ποτέ, ούτε Κυριακές, ούτε αργίες, είμαστε ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο. Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να μαγειρέψουν νωρίς το πρωί και, επειδή δουλεύουν όλοι μέχρι αργά, έρχονται να ψωνίσουν μετά τις 10 και τις 11 το βράδυ. Έχουμε πολύ τέτοιο κόσμο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, έρχεται πολύς κόσμος τη νύχτα να ψωνίσει, έχουμε αρκετή κίνηση. Γενικά, ο κόσμος που έρχεται τη νύχτα είναι ο ίδιος που έρχεται και το πρωί. 

Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Tη νύχτα έχουμε πιο πολλούς ταξιτζήδες που τελειώνουν τη βάρδια αλλά και ανθρώπους από άλλες περιοχές, μακρινές, που τους λείπει κάτι και ψάχνουν να βρουν μαγαζί είναι ανοιχτό. Έρχονται άνθρωποι απ’ όλο το κέντρο, το ευρύτερο, έρχονται και από μακριά, έχουμε πελάτες μέχρι και από την Κηφισιά. Έχουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται να ψωνίσουν σταθερά μόνο τη νύχτα, επειδή δεν έχει κίνηση και είναι πιο ήσυχα, συνδυάζουν τα ψώνια με τη βόλτα. Ίσως έρχονται περισσότερο πιο μικρές ηλικίες τη νύχτα, δεν βλέπεις παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί συνήθως ψωνίζουν το πρωί. 

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο μαγαζί μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά από μικρούς παραγωγούς. Η μαναβική είναι το 70% των προϊόντων που πουλάμε, έχουμε τυροκομικά, γάλατα, τυριά, γιαούρτια, είδη κάβας, αλλαντικά, αναψυκτικά, είδη μπακαλικής, σάλτσες, ρύζια, παγωτά. Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Τα πιο πολλά που αγοράζουν είναι φρούτα, καρπούζια, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα. Τον τελευταίο καιρό έρχεται και πολύς ξένος κόσμος, πάρα πολύς, πάλι τη νύχτα. Στην καραντίνα το μαγαζί είχε τον περισσότερο κόσμο. Ήταν πιο χαλαρά, έβγαιναν για ψώνια τη νύχτα και ψώνιζαν και μεγαλύτερες ποσότητες. Γενικά, δεν έχει αλλάξει ο αριθμός όσων έρχονται αυτές τις ώρες. Αυτό που γίνεται στο Παγκράτι τη μέρα δεν την επηρεάζει τη νύχτα. Με τον καιρό έχει λίγο παραπάνω κόσμο επειδή μαθαίνει ο κόσμος από το ίντερνετ ότι είναι 24ωρο. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, αλλά όχι τη νύχτα, πάω λαχαναγορά το πρωί και είμαι εδώ από τις 11 μέχρι αργά το απόγευμα…».

Τα Μαναβάκια, Φιλολάου 17, Παγκράτι

Στα Μαναβάκια μπορείς να βρεις φρούτα και στις τρεις τα ξημερώματα Facebook Twitter
Το καλοκαίρι ο κόσμος τη νύχτα ψωνίζει κυρίως φρούτα και αναψυκτικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

Γεύση / Tα μυστικά της πιο παλιάς μανάβισσας της Βαρβακείου

«Καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα τι κανάλι έχει δει ο καθένας από τα υλικά που ζητάει»: Το μανάβικο της Γεωργίας Τσουπάκη παρακολουθεί 50 χρόνια τώρα τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που αλλάζουν άρδην λόγω της τηλεόρασης
M. HULOT
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ