Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
0

Είναι από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες του Πειραιά και από τα -όχι και τόσο κρυφά- μυστικά των καλοφαγάδων της Αθήνας. Δίπλα στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή η Μαργαρώ λειτουργεί από το 1944 και σερβίρει μόνο γαρίδες –καραβίδες το χειμώνα– και τηγανητά ψαράκια: κουτσομούρα ή μπαρμπούνι ανάλογα με την εποχή. Το μενού είναι πολύ απλό, αλλά αυτή είναι και η επιτυχία του: η απλότητα και οι καθαρές γεύσεις οι οποίες ενθουσίασαν τον συντάκτη της New York Times.

Με καταγωγή από την Μύκονο η κυρία Μαργαρώ άνοιξε την ταβέρνα μαζί με τον γιο της το Γιώργο, για να εξυπηρετεί τους εργάτες που δούλευαν στο λιμάνι του Πειραιά και τους εκτελωνιστές –ένα επάγγελμα που σταμάτησε να υπάρχει αφότου μπήκαμε στην Ε.Ε. Τότε εκτός από θαλασσινά σερβίριζαν και μαγειρευτά. Ο γιος της κυρίας Μαργαρώς δουλεύει μέχρι σήμερα στο μαγαζί και μαζί με τους τέσσερις γιους του φτιάχνουν ίσως τις πιο νόστιμες γαρίδες στην Αθήνα και ολόφρεσκα τηγανητά ψάρια, με συνοδεία παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας. Αυτά είναι όλα όσα έχει το μενού.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η «Μαργαρώ» είναι μία ψαροταβέρνα που σου φτιάχνει την διάθεση με το που την βλέπεις. Στο τέρμα της Χατζηκυριάκου, σε ένα ήσυχο σημείο στο κέντρο του πολύβουου Πειραιά, πολύ φωτεινή με το άσπρο και το γαλάζιο να επικρατεί, απλή και χωρίς υπερβολές στην διακόσμηση, σε κάνει να ξεχνιέσαι και να νομίζεις ότι είσαι σε νησί. Η εξυπηρέτηση είναι άμεση και ο σερβιτόρος δεν σε ρωτάει τι θέλεις να φας, αλλά μόνο αν προτιμάς γαρίδες σκέτες ή μαζί με το ψαράκι. Την ποσότητα την υπολογίζουν ανάλογα με τα άτομα. Όλα τα ψάρια τούς τα φέρνει καθημερινά ψαράς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι φρέσκα. Και οι γαρίδες ελληνικές, τις καραβίδες τις παίρνουν από την Χαλκίδα.

Πήγαμε μεσημέρι στην Μαργαρώ και δεν είχε πολύ κόσμο μόνο λίγες παρέες διάσπαρτες. Συνήθως έξω από το μαγαζί παρκάρουν ακριβά αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έρχονται για να φάνε τις ξακουστές γαρίδες. Το μέρος προσελκύει και πολλούς τουρίστες που ξέρουν πού να πάνε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι μία τουριστική ταβέρνα. Είναι επίσης ένα κλασικό σποτ για ζευγαράκια όλων των ηλικιών. Αφού ο Γιάννης - ένας από τους τέσσερις γιους - μας πήρε την παραγγελία τα πιάτα άρχισαν να έρχονται πολύ γρήγορα.

Πρώτα η σαλάτα κλασική χωριάτικη αλλά πολύ περιποιημένη αρκετή για να φάνε τρία άτομα. Οι ντομάτες ήταν πεντανόστιμες, γλυκές και ζουμερές και σε συνδυασμό με το ψωμί για να βουτήξεις στο άφθονο ελαιόλαδο πραγματικά σου ανοίγει την όρεξη. Μετά ήρθαν οι γαρίδες. Μεγάλες σε μέγεθος, τηγανιτές και πασπαλισμένες με μπόλικο χοντρό αλάτι. Ήταν εξαιρετικές. Ζουμερές και τέλεια τηγανισμένες ψημένες, περίπου τέσσερις γαρίδες ανά άτομο. Και λίγο πριν καταβροχθίσουμε τις γαρίδες ήρθαν τα μπαρμπούνια, πραγματικά φρέσκα πήγαιναν τέλεια με την παγωμένη μπύρα. Οι τιμές για την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση είναι πολύ τίμιες, να υπολογίζεις για τρία άτομα περίπου πενήντα ευρώ.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η Μαργαρώ λειτουργεί από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις δώδεκα μέχρι τις δώδεκα το βράδυ και την Κυριακή μέχρι τις 5.30 κλείνουν νωρίτερα γιατί έχουν γενική καθαριότητα, ήταν οι πρώτοι που το έκαναν και τώρα όλες οι διπλανές ταβέρνες ακολουθούν το ίδιο ωράριο.

Όλα αυτά χρόνια η Μαργαρώ έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα μιας απλής, παραδοσιακής ψαροταβέρνας χωρίς ποτέ να ρίξει την άψογη ποιότητα του φαγητού. Είναι ένας must προορισμός για οποιονδήποτε εκτιμάει το καλό και απλό φαγητό και ψάχνει να βρει τις τέλειες γαρίδες στην Αθήνα.

Μαργαρώ, Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226

 

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM