Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
0

Είναι από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες του Πειραιά και από τα -όχι και τόσο κρυφά- μυστικά των καλοφαγάδων της Αθήνας. Δίπλα στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή η Μαργαρώ λειτουργεί από το 1944 και σερβίρει μόνο γαρίδες –καραβίδες το χειμώνα– και τηγανητά ψαράκια: κουτσομούρα ή μπαρμπούνι ανάλογα με την εποχή. Το μενού είναι πολύ απλό, αλλά αυτή είναι και η επιτυχία του: η απλότητα και οι καθαρές γεύσεις οι οποίες ενθουσίασαν τον συντάκτη της New York Times.

Με καταγωγή από την Μύκονο η κυρία Μαργαρώ άνοιξε την ταβέρνα μαζί με τον γιο της το Γιώργο, για να εξυπηρετεί τους εργάτες που δούλευαν στο λιμάνι του Πειραιά και τους εκτελωνιστές –ένα επάγγελμα που σταμάτησε να υπάρχει αφότου μπήκαμε στην Ε.Ε. Τότε εκτός από θαλασσινά σερβίριζαν και μαγειρευτά. Ο γιος της κυρίας Μαργαρώς δουλεύει μέχρι σήμερα στο μαγαζί και μαζί με τους τέσσερις γιους του φτιάχνουν ίσως τις πιο νόστιμες γαρίδες στην Αθήνα και ολόφρεσκα τηγανητά ψάρια, με συνοδεία παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας. Αυτά είναι όλα όσα έχει το μενού.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η «Μαργαρώ» είναι μία ψαροταβέρνα που σου φτιάχνει την διάθεση με το που την βλέπεις. Στο τέρμα της Χατζηκυριάκου, σε ένα ήσυχο σημείο στο κέντρο του πολύβουου Πειραιά, πολύ φωτεινή με το άσπρο και το γαλάζιο να επικρατεί, απλή και χωρίς υπερβολές στην διακόσμηση, σε κάνει να ξεχνιέσαι και να νομίζεις ότι είσαι σε νησί. Η εξυπηρέτηση είναι άμεση και ο σερβιτόρος δεν σε ρωτάει τι θέλεις να φας, αλλά μόνο αν προτιμάς γαρίδες σκέτες ή μαζί με το ψαράκι. Την ποσότητα την υπολογίζουν ανάλογα με τα άτομα. Όλα τα ψάρια τούς τα φέρνει καθημερινά ψαράς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι φρέσκα. Και οι γαρίδες ελληνικές, τις καραβίδες τις παίρνουν από την Χαλκίδα.

Πήγαμε μεσημέρι στην Μαργαρώ και δεν είχε πολύ κόσμο μόνο λίγες παρέες διάσπαρτες. Συνήθως έξω από το μαγαζί παρκάρουν ακριβά αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έρχονται για να φάνε τις ξακουστές γαρίδες. Το μέρος προσελκύει και πολλούς τουρίστες που ξέρουν πού να πάνε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι μία τουριστική ταβέρνα. Είναι επίσης ένα κλασικό σποτ για ζευγαράκια όλων των ηλικιών. Αφού ο Γιάννης - ένας από τους τέσσερις γιους - μας πήρε την παραγγελία τα πιάτα άρχισαν να έρχονται πολύ γρήγορα.

Πρώτα η σαλάτα κλασική χωριάτικη αλλά πολύ περιποιημένη αρκετή για να φάνε τρία άτομα. Οι ντομάτες ήταν πεντανόστιμες, γλυκές και ζουμερές και σε συνδυασμό με το ψωμί για να βουτήξεις στο άφθονο ελαιόλαδο πραγματικά σου ανοίγει την όρεξη. Μετά ήρθαν οι γαρίδες. Μεγάλες σε μέγεθος, τηγανιτές και πασπαλισμένες με μπόλικο χοντρό αλάτι. Ήταν εξαιρετικές. Ζουμερές και τέλεια τηγανισμένες ψημένες, περίπου τέσσερις γαρίδες ανά άτομο. Και λίγο πριν καταβροχθίσουμε τις γαρίδες ήρθαν τα μπαρμπούνια, πραγματικά φρέσκα πήγαιναν τέλεια με την παγωμένη μπύρα. Οι τιμές για την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση είναι πολύ τίμιες, να υπολογίζεις για τρία άτομα περίπου πενήντα ευρώ.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η Μαργαρώ λειτουργεί από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις δώδεκα μέχρι τις δώδεκα το βράδυ και την Κυριακή μέχρι τις 5.30 κλείνουν νωρίτερα γιατί έχουν γενική καθαριότητα, ήταν οι πρώτοι που το έκαναν και τώρα όλες οι διπλανές ταβέρνες ακολουθούν το ίδιο ωράριο.

Όλα αυτά χρόνια η Μαργαρώ έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα μιας απλής, παραδοσιακής ψαροταβέρνας χωρίς ποτέ να ρίξει την άψογη ποιότητα του φαγητού. Είναι ένας must προορισμός για οποιονδήποτε εκτιμάει το καλό και απλό φαγητό και ψάχνει να βρει τις τέλειες γαρίδες στην Αθήνα.

Μαργαρώ, Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226

 

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ