Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter
0


Οι φράουλες της γιαγιάς

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε στα δύο.
Τις πασπαλίζουμε με λίγη ακατέργαστη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή λίγες σταγόνες κονιάκ.
Τις βάζουμε στο ψυγείο.
Τις τρώμε σκέτες ή με σπασμένη μαρέγκα στο ζουμάκι τους ή με παγωτό βανίλια ή με κρέμα γάλακτος που την έχουμε χτυπήσει σε σαντιγύ.

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Μικρό φραουλένιο τιραμισού για δύο!

Για κάθε ποτήρι:
6 σαβαγιάρ
8-10 φράουλες ώριμες
1/2 σκαφάκι μασκαρπόνε
λίγο κονιάκ ή λικέρ με γεύση πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα
κακάο ή τριμμένη κουβετούρα και ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Σπάμε τρία σαβαγιάρ σε ένα ποτήρι.
Τα ραντίζουμε ελαφρά με κονιάκ.
Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το σύρμα να αφρατέψει και το ανακατεύουμε ελαφρά με τη μαρμελάδα φράουλα.
Βάζουμε μιά μεγάλη κουταλιά από το μίγμα στα σαβαγιάρ , ψιλοκόβουμε λίγες φράουλες και το σκεπάζουμε με τρία ακόμα σπασμένα σαβαγιάρ.
Σκεπάζουμε πάλι με μιά ακόμα κουταλιά από το μίγμα και φρέσκιες φράουλες.
Πασπαλίζουμε το ποτήρι με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα και στο τέλος με λίγη άχνη.
Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να κρυώσει καλά το γλυκό και το σερβίρουμε αμέσως μετά.

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Ένα φραουλένιο power smoothie για πρωινό

(αντί για φρέντο!)

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένες φράουλες
μία ψιλοκομμένη ώριμη μπανάνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας -προεραιτικό

Χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνει σαν σκόνη (ορισμένες νιφάδες είναι πιό χονδρές από άλες)
Προσθέτουμε τις φράουλες και τη μπανάνα και μετά λίγα δευτερόλεπτα το γιαούρτι και το μέλι (και τη κανέλα ) μέχρι να γίνει το μίγμα νερουλό και ομοιογενές.
Σερβίρουμε με χοντρό καλαμάκι.

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Η δική σου μαρμελάδα φράουλα σε μισή ωρίτσα!

1 1/2 κιλό ώριμες φράουλες, πλυμένες, στεγνωμένες, οι μισές κομμένες στη μέση και οι μισές ολόκληρες
850 γραμ. ζάχαρη
2 ξυνόμηλα ξεφλουδισμένα
το χυμό από δύο λεμόνια

Βάζω στο μπλέντερ τα μήλα και το χυμό λεμονιού και τα αλέθω πολύ καλά.
Βάζω όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύω λίγο στο κέντρο και ξαφρίζω με το που εμφανιστεί ο αφρός για να μη "σπάσει" και μετά είναι πιό δύσκολο.
Οταν εμφανιστούν οι φουσκάλες στην επιφάνειά της η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Η όλη διαδικασία του βρασίματος κρατά 20-30 λεπτά.
Η μαρμελάδα αυτή σφίγγει αρκετά γι' αυτό μην διστάσετε να την απομακρύνετε από τη φωτιά όταν ακόμα φαίνεται νερουλή.
Προσωπικά, μόλις περάσουν τα 20 λεπτά που σιγοβράζει η μαρμελάδα κλέινω την φωτιά και την αφήνω εκεί, ακόμα νερουλή, μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.
Μετά τη βάζω σε γυάλινα βάζα που απλά τα έχω γεμίσει μέχρι επάνω με βραστό νερό (και τα καπάκια) χωρίς να μπαίνω σε περισσότερο κόπο αποστείρωσης.
(Ναί, τόσο απλό. Εγγυημένα!)

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα

Πλένω καλά τις φράουλες κρατώντας τα πράσινα φυλλαράκια.
Τις ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
Παίρνω μία-μία στο χέρι σου και πίεσε το χαρτί κουζίνας να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.
Λιώνω σε μπαίν μαρί ή σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο μικροκυμάτων μία ή δύο κουβερτούρες (γάλακτος ή μπίτερ, ό,τι προτιμάτε).
Βουτάω μία-μία τις φράουλες στη λιωμένη σοκολάτα μέχρι τη μέση περίπου.
Τις ακουμπώ σε λαδόκολλα πάνω σε ένα δίσκο.
Βάζω τις φράουλες στο ψυγείο για δέκα λεπτά.
Πριν τις σερβίρω, τις πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη για περισσότερη ομορφιά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ