Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter
0


Οι φράουλες της γιαγιάς

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε στα δύο.
Τις πασπαλίζουμε με λίγη ακατέργαστη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή λίγες σταγόνες κονιάκ.
Τις βάζουμε στο ψυγείο.
Τις τρώμε σκέτες ή με σπασμένη μαρέγκα στο ζουμάκι τους ή με παγωτό βανίλια ή με κρέμα γάλακτος που την έχουμε χτυπήσει σε σαντιγύ.

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Μικρό φραουλένιο τιραμισού για δύο!

Για κάθε ποτήρι:
6 σαβαγιάρ
8-10 φράουλες ώριμες
1/2 σκαφάκι μασκαρπόνε
λίγο κονιάκ ή λικέρ με γεύση πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα
κακάο ή τριμμένη κουβετούρα και ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Σπάμε τρία σαβαγιάρ σε ένα ποτήρι.
Τα ραντίζουμε ελαφρά με κονιάκ.
Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το σύρμα να αφρατέψει και το ανακατεύουμε ελαφρά με τη μαρμελάδα φράουλα.
Βάζουμε μιά μεγάλη κουταλιά από το μίγμα στα σαβαγιάρ , ψιλοκόβουμε λίγες φράουλες και το σκεπάζουμε με τρία ακόμα σπασμένα σαβαγιάρ.
Σκεπάζουμε πάλι με μιά ακόμα κουταλιά από το μίγμα και φρέσκιες φράουλες.
Πασπαλίζουμε το ποτήρι με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα και στο τέλος με λίγη άχνη.
Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να κρυώσει καλά το γλυκό και το σερβίρουμε αμέσως μετά.

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Ένα φραουλένιο power smoothie για πρωινό

(αντί για φρέντο!)

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένες φράουλες
μία ψιλοκομμένη ώριμη μπανάνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας -προεραιτικό

Χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνει σαν σκόνη (ορισμένες νιφάδες είναι πιό χονδρές από άλες)
Προσθέτουμε τις φράουλες και τη μπανάνα και μετά λίγα δευτερόλεπτα το γιαούρτι και το μέλι (και τη κανέλα ) μέχρι να γίνει το μίγμα νερουλό και ομοιογενές.
Σερβίρουμε με χοντρό καλαμάκι.

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Η δική σου μαρμελάδα φράουλα σε μισή ωρίτσα!

1 1/2 κιλό ώριμες φράουλες, πλυμένες, στεγνωμένες, οι μισές κομμένες στη μέση και οι μισές ολόκληρες
850 γραμ. ζάχαρη
2 ξυνόμηλα ξεφλουδισμένα
το χυμό από δύο λεμόνια

Βάζω στο μπλέντερ τα μήλα και το χυμό λεμονιού και τα αλέθω πολύ καλά.
Βάζω όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύω λίγο στο κέντρο και ξαφρίζω με το που εμφανιστεί ο αφρός για να μη "σπάσει" και μετά είναι πιό δύσκολο.
Οταν εμφανιστούν οι φουσκάλες στην επιφάνειά της η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Η όλη διαδικασία του βρασίματος κρατά 20-30 λεπτά.
Η μαρμελάδα αυτή σφίγγει αρκετά γι' αυτό μην διστάσετε να την απομακρύνετε από τη φωτιά όταν ακόμα φαίνεται νερουλή.
Προσωπικά, μόλις περάσουν τα 20 λεπτά που σιγοβράζει η μαρμελάδα κλέινω την φωτιά και την αφήνω εκεί, ακόμα νερουλή, μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.
Μετά τη βάζω σε γυάλινα βάζα που απλά τα έχω γεμίσει μέχρι επάνω με βραστό νερό (και τα καπάκια) χωρίς να μπαίνω σε περισσότερο κόπο αποστείρωσης.
(Ναί, τόσο απλό. Εγγυημένα!)

Οι πέντε πιο απλές συνταγές για να απολαύσεις τις φράουλες τώρα την Ανοιξη Facebook Twitter

Φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα

Πλένω καλά τις φράουλες κρατώντας τα πράσινα φυλλαράκια.
Τις ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
Παίρνω μία-μία στο χέρι σου και πίεσε το χαρτί κουζίνας να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.
Λιώνω σε μπαίν μαρί ή σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο μικροκυμάτων μία ή δύο κουβερτούρες (γάλακτος ή μπίτερ, ό,τι προτιμάτε).
Βουτάω μία-μία τις φράουλες στη λιωμένη σοκολάτα μέχρι τη μέση περίπου.
Τις ακουμπώ σε λαδόκολλα πάνω σε ένα δίσκο.
Βάζω τις φράουλες στο ψυγείο για δέκα λεπτά.
Πριν τις σερβίρω, τις πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη για περισσότερη ομορφιά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM