Ο ταλαντούχος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος αναλαμβάνει την κουζίνα του Dear Manouka

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Πολλές φορές ρωτάνε τον Άγγελο Μπακόπουλο ποια είναι η ταμπέλα που βάζει στην κουζίνα του, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται (και είναι) ελληνική δημιουργική. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
0

Ήταν αρχές του έτους όταν ένα νεοκλασικό σπίτι του 1890, λίγα βήματα μακιρά από το Καλλιμάρμαρο, άνοιξε τις πόρτες του, διαμορφωμένο έτσι ώστε να προκαλεί έκπληξη σε όποιον μπαίνει για πρώτη φορά. Στον καλά κρυμμένο πεζόδρομο της Ηρώνδα, στον αριθμό 8, θα συναντήσετε εξωτερικά ένα γκριζογάλανο κτίριο, καλοστεκούμενο, πολύ κομψό.

Πίσω από τη βαριά του πόρτα θα δείτε να ξεδιπλώνεται ένα μαξιμαλιστικό σκηνικό, με έντονα χρώματα, μοτίβα και υφές, ένας χώρος με cozy πορτοκαλί και ροζ σάλες με την υπογραφή του Studiomateriality, η οποία συνυπάρχει με τις γύψινες διακοσμητικές λεπτομέρειες στην οροφή και τα παραδοσιακά, πολύχρωμα τσιμεντοπλακάκια στο πάτωμα, τα πιο ωραία στοιχεία του κτιρίου δηλαδή, που διατηρήθηκαν. 

Αυτήν τη στιγμή το Dear Manouka κάνει ανακατατάξεις στην κουζίνα του και συνεργάζεται με ένα δυνατό όνομα της γαστρονομικής σκηνής, της νέας γενιάς της μάλιστα, που μέχρι πρόσφατα έπρεπε να διανύσουμε κάποια χιλιόμετρα για να δοκιμάσουμε τις προτάσεις του, να μπούμε σε πλοίο ή σε αεροπλάνο, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξε culinary director των εστιατορίων στα Katikies Mykonos & Santorini Hotels, ενώ το καλοκαίρι του ‘22 ανέλαβε τα γαστρονομικά πρότζεκτ του επίσης πεντάστερου Lesante Cape.

Το μενού του έχει γαστρονομικό background, αποτελείται όμως από fine comfort προτάσεις που ταιριάζουν τέλεια στο περιβάλλον αυτού του χαλαρού και fun μικρού εστιατορίου του Παγκρατίου – o ίδιος ο σεφ βρίσκει το περιβάλλον του πολύ ροκ και underground.

Πολλές φορές ρωτάνε τον Άγγελο Μπακόπουλο ποια είναι η ταμπέλα που βάζει στην κουζίνα του, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται (και είναι) «ελληνική δημιουργική». Ρίχνω μια πρώτη ματιά σε αυτό το τελευταίο μενού που έχει επιμεληθεί, υπάρχουν τοπικές γεύσεις αλλά και διάφορες πινελιές με διεθνείς αναφορές. «Αυτό που επιδιώκω όταν μαγειρεύω ή όταν στήνω ένα πρότζεκτ είναι ό,τι σερβίρω να έχει γεύση, να είναι νόστιμο. Επιλέγω πάντα ελληνικά προϊόντα, το να βάλω λοιπόν σε μια σάλτσα λίγη σόγια ή λίγο ponzu δεν κάνει το φαγητό μου fusion, το οποίο είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια κουζίνα συνδεδεμένη με ταξίδια».

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Του αρέσει πολύ να δουλεύει με όσα του δίνει η θάλασσα, έτσι το ανανεωμένο à la carte του Dear Manouka είναι κατά 80% ιωδιούχο, το συνθέτουν φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας

Του αρέσει πολύ να δουλεύει με όσα του δίνει η θάλασσα, έτσι το ανανεωμένο à la carte του Dear Manouka είναι κατά 80% ιωδιούχο, το συνθέτουν φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Συναντάμε επίσης πολλά λαχανικά, απλά και βατά υλικά που όμως αξιοποιούνται σε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Δεν είναι ότι του λείπει το κρέας, θα βρείτε striploin steak (κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας από το κόντρα φιλέτο) με λάχανα, πατάτα, guanciale και σάλτσα από το μοσχάρι, χοιρινά μάγουλα με κυδώνι, ψητά κρεμμύδια και αφρό πατάτας, αρνί με τον ζωμό του, στάρι, γιαούρτι και κάππαρη.

Δεν είναι ότι διαχωρίζει τα πιάτα του σε ορεκτικά και κυρίως, αλλά μπορείτε να ανοίξετε το γεύμα σας με μια crispy μπαγκέτα με ταραμά, kale, σαρδέλα και κόκκινη πιπεριά, με μια κρεμμυδόσουπα με νεροκρέμμυδα sabayon και μια σάλτσα στιφάδο. Το μενού του έχει γαστρονομικό background, αποτελείται όμως από fine comfort προτάσεις που ταιριάζουν τέλεια στο περιβάλλον αυτού του χαλαρού και fun μικρού εστιατορίου του Παγκρατίου – o ίδιος ο σεφ βρίσκει το περιβάλλον του πολύ ροκ και underground.

Δεν πρέπει να παραλείψετε από την παραγγελία σας τα χτένια με ένα κονσομέ από λαδοτύρι Μυτιλήνης, μοσχαρίσια γλώσσα και ψητή σελινόριζα, το μυλοκόπι «αλά πολίτα» με αγκινάρες, τις γαρίδες κοιλάδος με το ψητό μπρόκολο και έναν αφρό από χοιρινά μάγουλα. Αν σας αρέσουν τα γλυκά Cannelés και τα ψάχνετε και δεν τα βρίσκετε στην Αθήνα, εκεί τα προσφέρουν αλμυρά, με μοσχαρίσια ουρά, λευκό κρεμμύδι και τρούφα εποχής.

Υπάρχει και ένα vegeterian μενού καθώς και ένα degustation των οκτώ σταδίων. Όλα εκτελούνται από τον στενό του συνεργάτη Μανούσο Χιωτάκη, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο τότε διάστερο Pure C της Ολλανδίας και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν τρέξει μαζί πολλές κουζίνες, ξενοδοχειακές και εστιατορικές. Όσο για τα επιδόρπια, όπως είναι το miso passion με καραμέλα, φουντούκι, tonka και εκείνο με το κέικ μελάσα, τα καρύδια πεκάν, το αμαρέτο και το καπνιστό πιπέρι, πρόκειται για ιδέες του pastry chef Αργύρη Πώπτσιου, που ξεκίνησε η συνεργασία του με τον σεφ στη Μύκονο και έπειτα τον ακολούθησε στη Ζάκυνθο.

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Πίσω από τη βαριά του πόρτα θα δείτε να ξεδιπλώνεται ένα μαξιμαλιστικό σκηνικό, με έντονα χρώματα, μοτίβα και υφές, ένας χώρος με cozy πορτοκαλί και ροζ σάλες με την υπογραφή του Studiomateriality. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας

Στο (επίσης ανανεωμένο) κελάρι του Dear Manouka συναντάμε πολλά κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, orange και βιολογικά, γνωστές και πιο σπάνιες ποικιλίες από τον διεθνή και τον εγχώριο αμπελώνα, ενώ από τις 85 οι 25 προσφέρονται by the glass. Δεν λείπουν όμως και τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αφού ο head bartender Γιάννης Πισσάς κρατάει τα ηνία και προτείνει κοκτέιλ δικής του έμπνευσης που αναδεικνύουν τα ποτά της ελληνικής ποτοποιίας.

Το rioja sour με bourbon, βανίλια, λάιμ, ασπράδι αυγού, αρωματικά bitters, ερυθρό κρασί rioja σε μορφή clarified, που είναι το ιδανικό ποτό για να κλείσετε το γεύμα σας, το δροσιστικό Pagrati mule με τζιν, αγγούρι, βασιλικό, λάιμ και ginger beer και η διαφορετική του margarita με chili, liquor πορτοκάλι και τριμμένο, αποξηραμένο καλαμπόκι ξεχωρίζουν.

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Στο (επίσης ανανεωμένο) κελάρι του Dear Manouka συναντάμε πολλά κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, orange και βιολογικά, γνωστές και πιο σπάνιες ποικιλίες. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 210 7293628

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT