Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια, ίσως περισσότερο από ποτέ, ο πλούτος των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών έχει αναδειχθεί μέσα από ποιοτικά κρασιά που φτάνουν στο ποτήρι μας από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ανάμεσα στους αμπελώνες που συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο της ανάδειξης του οινολογικού πλούτου των ελληνικών εδαφών είναι κι οι Αμπελώνες Κ. Αντωνοπούλου. «Σπίτι» τους, η ορεινή Αχαΐα και το σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων, σε ένα κλίμα που ευνοεί την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Οι άνθρωποι των αχαϊκών αμπελώνων εδώ και δεκαετίες συνεχίζουν το ανήσυχο έργο τους δημιουργίας εκλεκτών κρασιών. Την τελευταία περίπου πενταετία, η ομάδα των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αποφάσισε να απομονώσει κάποια αμπελοτεμάχια με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε αμμώδη εδάφη. Τα σταφύλια που παράγονται σε αυτά τα εδάφη, είναι τα ιδανικά για ένα γευστικό, με πλούσια αρώματα λευκό κρασί.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» οινοποιείται κατά 50% σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιείται σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη μένει για 4 μήνες, όπου και ωριμάζει μαζί με τις οινολάσπες της.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ο «Παύλος». Ένα λευκό ξηρό κρασί γαστρονομικών αξιώσεων. Ο δρόμος από την πρώτη ιδέα μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού, ήταν μακρύς: μέσα στα 5 χρόνια που χρειάστηκε για να πάρει την τελική μορφή του το κρασί, έγιναν πολλές μικροοινοποιήσεις, μπόλικοι πειραματισμοί και αρκετές παράμετροι άλλαξαν προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμπελουργοί του Κ. Αντωνοπούλου οινοποίησαν με διαφορετικές μεθόδους το κάθε μισό της συγκομιδής. Έτσι, στο 50% η οινοποίηση έγινε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιήθηκε σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη έμεινε για 4 μήνες, όπου και ωρίμασε μαζί με τις οινολάσπες της.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε δικαίωσε όλους τους κόπους. Την εμπειρία του λευκού κρασιού «Παύλος» εγκαινιάζει ήδη με το μάτι το χρυσοκίτρινο χρώμα του, ενώ μυρίζοντάς το, θα αναγνωρίσετε νότες εσπεριδοειδών και  πυρηνόκαρπων φρούτων, που κλείνουν γλυκά με αρώματα κρέμας ζαχαροπλαστικής.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Την κεφαλή της ετικέτας του κρασιού έχει φιλοτεχνήσει ο Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

Δοκιμάζοντας το κρασί, πίσω από τη λιπαρή αλλά και δροσιστική οξύτητα του σώματος, θα απολαύσετε μια πλούσια γεύση στον ουρανίσκο σας, που κρύβει ζωηρά και δροσερά στοιχεία, με έντονες τις κρέμες. Μια γεύση που ολοκληρώνεται με μια αίσθηση αλμύρας που κάνει κάθε γουλιά μια πολύπλοκη αλλά και δεμένη γευστική εμπειρία.

Με το λευκό ξηρό κρασί «Παύλος» οι άνθρωποι των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους για να αναδείξουν την ίδια την ποικιλία, κοιτώντας πέρα από τις πεπατημένες μεθόδους, εκεί που το μέλλον του ελληνικού κρασιού γράφει ήδη από σήμερα τις νέες του σελίδες.

Όσο οι πειραματισμοί των αχαϊκών αμπελώνων συνεχίζονται, η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» σας περιμένει να την απολαύσετε. Θα την αναγνωρίσετε από την κεφαλή της ετικέτας, φιλοτεχνημένη από τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM