Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια, ίσως περισσότερο από ποτέ, ο πλούτος των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών έχει αναδειχθεί μέσα από ποιοτικά κρασιά που φτάνουν στο ποτήρι μας από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ανάμεσα στους αμπελώνες που συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο της ανάδειξης του οινολογικού πλούτου των ελληνικών εδαφών είναι κι οι Αμπελώνες Κ. Αντωνοπούλου. «Σπίτι» τους, η ορεινή Αχαΐα και το σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων, σε ένα κλίμα που ευνοεί την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Οι άνθρωποι των αχαϊκών αμπελώνων εδώ και δεκαετίες συνεχίζουν το ανήσυχο έργο τους δημιουργίας εκλεκτών κρασιών. Την τελευταία περίπου πενταετία, η ομάδα των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αποφάσισε να απομονώσει κάποια αμπελοτεμάχια με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε αμμώδη εδάφη. Τα σταφύλια που παράγονται σε αυτά τα εδάφη, είναι τα ιδανικά για ένα γευστικό, με πλούσια αρώματα λευκό κρασί.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» οινοποιείται κατά 50% σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιείται σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη μένει για 4 μήνες, όπου και ωριμάζει μαζί με τις οινολάσπες της.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ο «Παύλος». Ένα λευκό ξηρό κρασί γαστρονομικών αξιώσεων. Ο δρόμος από την πρώτη ιδέα μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού, ήταν μακρύς: μέσα στα 5 χρόνια που χρειάστηκε για να πάρει την τελική μορφή του το κρασί, έγιναν πολλές μικροοινοποιήσεις, μπόλικοι πειραματισμοί και αρκετές παράμετροι άλλαξαν προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμπελουργοί του Κ. Αντωνοπούλου οινοποίησαν με διαφορετικές μεθόδους το κάθε μισό της συγκομιδής. Έτσι, στο 50% η οινοποίηση έγινε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιήθηκε σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη έμεινε για 4 μήνες, όπου και ωρίμασε μαζί με τις οινολάσπες της.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε δικαίωσε όλους τους κόπους. Την εμπειρία του λευκού κρασιού «Παύλος» εγκαινιάζει ήδη με το μάτι το χρυσοκίτρινο χρώμα του, ενώ μυρίζοντάς το, θα αναγνωρίσετε νότες εσπεριδοειδών και  πυρηνόκαρπων φρούτων, που κλείνουν γλυκά με αρώματα κρέμας ζαχαροπλαστικής.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Την κεφαλή της ετικέτας του κρασιού έχει φιλοτεχνήσει ο Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

Δοκιμάζοντας το κρασί, πίσω από τη λιπαρή αλλά και δροσιστική οξύτητα του σώματος, θα απολαύσετε μια πλούσια γεύση στον ουρανίσκο σας, που κρύβει ζωηρά και δροσερά στοιχεία, με έντονες τις κρέμες. Μια γεύση που ολοκληρώνεται με μια αίσθηση αλμύρας που κάνει κάθε γουλιά μια πολύπλοκη αλλά και δεμένη γευστική εμπειρία.

Με το λευκό ξηρό κρασί «Παύλος» οι άνθρωποι των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους για να αναδείξουν την ίδια την ποικιλία, κοιτώντας πέρα από τις πεπατημένες μεθόδους, εκεί που το μέλλον του ελληνικού κρασιού γράφει ήδη από σήμερα τις νέες του σελίδες.

Όσο οι πειραματισμοί των αχαϊκών αμπελώνων συνεχίζονται, η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» σας περιμένει να την απολαύσετε. Θα την αναγνωρίσετε από την κεφαλή της ετικέτας, φιλοτεχνημένη από τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ