Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
0

Ο φούρνος Έξαρχος στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας δημιουργήθηκε πριν 40 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Έξαρχο και την σύζυγό του Ευδοξία, που ξεκίνησαν την επιχείρηση αφού γύρισαν από την Γερμανία που είχαν πάει ως οικονομικοί μετανάστες. Οι Τζιτζιφιές ήταν τότε μια περιοχή που είχαν φτιάξει τα σπίτια τους πολλοί μετανάστες και άνθρωποι της βιοπάλης. Ο φούρνος ήταν το κέντρο της ζωής τους και το ψωμί απαραίτητο στο καθημερινό τους τραπέζι. Ο Κωνσταντίνος Έξαρχος, ξεκίνησε πουλώντας μόνο ψωμί και φρυγανιές, όπως και οι υπόλοιποι φούρνοι της εποχής. Δεν τον ένοιαζε ποτέ να έχει φτιαγμένη και σύγχρονη σάλα. Αυτό που ήθελε είναι να έχει τον πιο καλό και ασφαλή φούρνο για να προσφέρει ψωμί σε άριστη ποιότητα. Έτσι έγινε γνωστός σε όλη την Καλλιθέα και έτσι κατάφερε να έχει συνεργάτες του τα πιο διάσημα εστιατόρια και ταβέρνες της γειτονιάς, τους οποίους προμήθευε καθημερινά το ψωμί του μενού τους.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Τα χρόνια πέρασαν, πολλά έμειναν ίδια και πολλά άλλαξαν. Στην κεφαλή πια του φούρνου βρίσκονται τα παιδιά του Έξαρχου, Αθηνά και Ευθύμιος. Ο φούρνος εξακολουθεί να έχει τα καλύτερα μηχανήματα και ένα εργαστήριο που λάμπει από καθαριότητα και τάξη. Η σάλα, όμως, δεν είναι ίδια. Μετά την τελευταία ανακαίνιση των παιδιών, ο φούρνος έχει αποκτήσει γαλλικό αέρα. Από τα μεγάλα, γκρί-σιέλ ξύλινα παράθυρα και την πόρτα, μπαίνει αβίαστα το φως του ήλιου που κάνει το εσωτερικό ακόμα πιο όμορφο και φιλόξενο. Τα ράφια, οι πάγκοι και οι γυάλινες βιτρίνες είναι τώρα πια γεμάτοι από ένα σωρό μπισκότα, κουλούρια, κέικ, τσουρέκια, κριτσίνια και τόσα άλλα προϊόντα. Σήμερα, ο φούρνος του Έξαρχου παρόλο που συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ψωμί, έχει πολλά ακόμη να για τους επισκέπτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Έτσι, ενώ αρχικά θα τον επισκεφτείς γιατί κάπου δοκίμασες την πινακωτή που πολύ δύσκολα βρίσκεις αλλού, τα προζυμένια ψωμιά του σε διάφορες εκδοχές, το ζυμωτό με προζύμι που θυμίζει Ήπειρο, το καρβέλι με τον κουρκουμά ή το ολικής που δεν μοιάζει με κανένα παρόμοιό του, στο τέλος θα φύγεις με πολλά περισσότερα προϊόντα, τα οποία μάλιστα θα είναι όλα χειροποίητα και όλα από τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αν είναι πρωί, δε θα αντισταθείς στα κουλούρια Θεσσαλονίκης με αγαπημένο μας το σουσαμένιο που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή και είναι απέξω κριτσανωτό και από μέσα τρυφερό, ακριβώς όπως πρέπει. Αν πεινάς πολύ, δε θα μπορέσεις να αντισταθείς σε μια σπιτική κουρού ή ένα πιροσκί ή ένα από τα τυροψωμάκια που ζυμώνονται στο εργαστήριο. Εναλλακτικά, υπάρχουν σάντουιτς, που ετοιμάζονται κάθε πρωί, με τα καλύτερα αλλαντικά και τυριά.
Ψυχή του φούρνου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η Κυρία Ευδοξία. Μια υπέροχη, petite γυναίκα με βλέμμα κοφτερό σαν ξυράφι που φροντίζει και προσέχει τα πάντα. Όταν δεν είναι στο εργαστήριο, βρίσκεται στην σάλα και όταν έχει κέφι, μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει όσα αγαπάει περισσότερο και τις θυμίζουν την Ήπειρο, όπως μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκοθοκεφτέδες και λαχταριστούς λουκουμάδες που τους δαγκώνεις και γεμίζεις ευτυχία και μέλι. Έτσι, μπορεί από τον φούρνο να μην λείπει ποτέ ο Ευθύμιος και η Αθηνά αλλά η μητέρα δεν εγκαταλείπει ποτέ το πόστο της και ίσως και αυτό να είναι το μυστικό που ο φούρνος παραμένει τόσο ζεστός, φιλόξενος και πρόθυμος να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Με αυτό το σκεπτικό, τα παιδιά αποφάσισαν να προσθέσουν διάφορα νέα προϊόντα στις παραδοσιακές τους γεύσεις κάνοντας ατελείωτες τις γευστικές επιλογές. Δοκιμάσαμε σμυρνέικα κουλουράκια και κουλουράκια αμυγδάλου που μας θύμισαν επισκέψεις στο σπίτι της γιαγιάς, είδαμε να βρίσκονται στολισμένα σε πιατέλες με κλασικά βουτήματα μαρμελάδας και χορταστικές μηλόπιτες και ανακαλύψαμε διαφόρων ειδών μουστοκούλουρα, παξιμάδα από την Κρήτη και παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Ταυτόχρονα, εντυπωσιαστήκαμε από την γεύση του stollen, που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή, από τα panettone τόσο με σοκολάτα όσο και με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και από κάθε άλλο κέικ που βρίσκεται στα ράφια του και μαρτυράει την ακούραστη διάθεση του ζαχαροπλάστη.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αυτή την εποχή ο Φούρνος του Έξαρχου έχει μια υπέροχη, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στολισμένος όμορφα και με γεμάτα τα ράφια του, μας περιμένει όλους για να δοκιμάσουμε τα μελομακάρονά του που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή εδώ και 40 χρόνια, τις ηπειρώτικες δίπλες του που είναι βουτηγμένες με εξαιρετικό, θυμαρίσιο μέλι από τα Ιωάννινα, του κουραμπιέδες με το βούτυρο γάλακτος και τα ολόκληρα αμύγδαλα, τα πολύχρωμα μπισκότα και τα κέικ με το γλάσο και την υπέροχη γεύση. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για το profiterole και το mille-feuille αλλά και τα άλλα γλυκά που φτιάχνει ο Ευθύμης και τα αγαπάει όλη η γειτονιά.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Και κάτι τελευταίο. Στον φούρνο ανέκαθεν πωλούσαν φρεσκοαλεσμένο, ελληνικό καφέ της εταιρίας taf. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, απλά δίπλα από τον μύλο του ελληνικού καφέ, βρίσκεται μια υπερσύγχρονη μηχανή espresso, για να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει με την πρωινή λιχουδιά του έναν σωστό, αρωματικό καφέ της ίδιας εταιρίας, σε πολύ καλή τιμή. Οι μικρές λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία.

Αρτοζαχαροπλαστείο Έξαρχος
Ευριπίδου 76, Καλλιθέα
21 0940 3974
Facebook: Έξαρχος Αρτοποιείο Ζαχαροπλαστείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM