Να με θυμάσαι όταν τρως!

Να με θυμάσαι όταν τρως! Facebook Twitter
0

 

 

Τρίτη 03.06


Καλύτερα απ' όλους το είπε ο Προυστ νομίζω: «Όταν όμως από ένα μακρινό παρελθόν τίποτα δεν επιζεί, αφού πεθάνουν οι άνθρωποι, αφού καταστραφούν τα άψυχα, μόνες, οι πιο φθαρτές, αλλά πιο μακρόβιες, πιο άυλες, πιο επίμονες, πιο πιστές, η όσφρηση και η γεύση ζουν για καιρό ακόμα σαν τις ψυχές, για να θυμούνται, να περιμένουν, να ελπίζουν, επάνω σε αυτά τα ερείπια, να βαστούν χωρίς να λυγίζουν, πάνω στη μικρή, σχεδόν άυλη σταγόνα τους, το τεράστιο οικοδόμημα της ανάμνησης».


Για πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο για τους καλοφαγάδες, αυτό που αποκαλούμε αναμνήσεις είναι συνήθως ένα πλέγμα από οσμές και γεύσεις που μέσω τους καταγράφουν τη ζωή τους. Το σκέφτομαι τώρα που διαβάζω το έξοχο βιβλίο του Επίκουρου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το βιβλίο έχει τίτλο Η γεύση της μνήμης. Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων. Πέραν του αποσπάσματος από τον Προυστ που βρίσκεται στην αρχή αυτού του υπέροχου βιβλίου που κάπως με βοήθησε αυτήν τη δύσκολη μέρα, θα ήθελα να μη γράψω κάτι άλλο γι' αυτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα το ολοκληρώσω.


Με αφορμή, όμως, αυτό το βιβλίο, που είναι ένα food memoir, ένα βιβλίο δηλαδή που καταγράφει τη γαστρονομική βιογραφία ενός ατόμου, θέλω να πω πως αυτό το είδος της λογοτεχνίας είναι για μένα κάτι πολύ μαγικό που έτσι, ως διά μαγείας, εμφανίζεται και μου επιβάλλεται ως χρήσιμο όταν είμαι λίγο στα κάτω μου.


Αγαπώ το φαγητό, το ξέρω. Και σίγουρα μέσα από τη μαγειρική παίρνω ανείπωτες χαρές. Τα food memoirs, ωστόσο, δεν είναι μόνο για τη δόξα του φαγητού. Είναι υπέροχες, μεγαλειώδεις ιστορίες από ανθρώπους που συγκινούνται από μια γεύση ή συγκλονίζονται από μια άλλη. Είναι κυρίως βιβλία γι' αυτούς που έχουν πιστέψει όσα λέει ο Προυστ. Ότι δηλαδή, μέσω μιας γεύσης ή μιας οσμής, ένα παρελθόν που προφανώς κρυβόταν μέσα σε στάχτες παίρνει σάρκα και οστά κι έρχεται να σε βρει στο παρόν, να σου εξηγήσει ποιος είσαι και γιατί είσαι έτσι όπως είσαι.


Μπορεί να μην είναι για όλους αυτό, αλλά για μένα είναι. Να, όπως προχθές, που ήμουν στο νησί μου, ένα μέρος που επιμένει να διαγράφει όλες του τις μνήμες. Να μη θυμάται τίποτα. Πας στα σπίτια για να φας και στα εστιατόρια και νομίζεις πως είσαι στην Αυστρία ή κάπου αλλού στην κεντρική Ευρώπη. Θέλει να αντιγράφει τα μεγάλα και τα σπουδαία που βλέπει στην τηλεόραση και διαβάζει στα ξένα περιοδικά. Και, φυσικά, έχει ξεχάσει ή αγνοεί παντελώς τη δική του γαστρονομική παράδοση που είναι σπουδαία κι έχει ρίζες σε χίλια δυο πράγματα και, κυρίως, δεν είναι καταγεγραμμένη. Εκεί, λοιπόν, μέσα στην ξενομανία που βιώνεις, στα σούσι, τα σασίμι με ψάρια που έρχονται με κούριερ από άλλες θάλασσες, τα ιταλικά, τα κινέζικα, τα μεξικάνικα και τα αραβικά, κάθεσαι ένα μεσημέρι και τρως το «λουβί» της μάνας σου ή μυρίζεις την «τηγάνιση» από κρεμμύδια και ελαιόλαδο που περιχύνεται πάνω στις φακές και όλες οι κυψελίδες του μυαλού σου παίρνουν φωτιά και θυμάσαι χίλια δυο, καλά και κακά, από τα παλιά. Το σίγουρο είναι πως έτσι ξέρεις ότι ζεις, ενώ με τα άλλα δεν την παλεύεις, αφού δεν τα κατέχεις. Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM