Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter
0

Λένε ότι η όσφρηση είναι η μοναδική αίσθηση που δεν επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και αποθηκεύεται κατευθείαν στη μνήμη. Ίσως γι’ αυτό η γνωριμία με ένα κρασί ξεκινά από την απελευθέρωση των αρωμάτων του, που προδίδουν όλα όσα θα χαρίσει η γεύση του στον ουρανίσκο σου.

Ανοίγοντας έναν Μορφέα από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου σε περιμένουν πολλά περισσότερα από το γευστικό και αρωματικό του προφίλ. Είναι ένα ολόκληρο κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας που ξεπηδά για να μαγέψει με την ιστορία του. Ο θεός του Ύπνου ενσαρκώνεται μέσα από την οινοποίηση και αφηγείται την ιστορία του. Επιφορτισμένος με το καθήκον να επισκέπτεται τα όνειρα των ανθρώπων και να παίρνει διαφορετικές μορφές, είναι εκείνος που πετά στα όνειρα βασιλιάδων και ηρώων για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό όνειρο στον καθένα.

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter

Με τον ίδιο τρόπο το ιστορικό αυτό κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου επισκέπτεται τον κάθε οινόφιλο για να τον μαγέψει με το πορφυρό ερυθρό χρώμα του και τα αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου μαύρου μούρου και μύρτιλου. Μια ονειρική σύνθεση η οποία στο στόμα χαρακτηρίζεται από δροσιστική οξύτητα και δομημένες τανίνες καθώς και από πλούσιο σώμα με επίγευση που διαρκεί.

Ένα κρασί που δεν έχει πάρει τυχαία το όνομά του καθώς με ιδανικές συνθήκες συντήρησης μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια παλαίωσης και μέσα σε αυτά θα πάρει διαφορετικές μορφές αποκαλύπτοντας όλες τις ιδιαίτερες πτυχές αλλά και τη δυναμική της ποικιλίας της Μαυροδάφνης. Ο Μορφέας των Αμπελώνων Αντωνόπουλου είναι μια οινική εμπειρία που δημιουργεί ένα διαφορετικό όνειρο για τον καθένα διεγείροντας τις αισθήσεις.

Στην ίδια κατηγορία των εμβληματικών οίνων θα συναντήσουμε και το Cabernet Νέα Δρυς. Η ιστορία του ξεκινά πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – ιδρυτής του οινοποιείου – αγόρασε το 1989 δύο βαρέλια από νέα δρυ, 500 λίτρων το καθένα, τα οποία γέμισε με Cabernet Sauvignon νέας σοδειάς του 1988. Γνώστης της αγοράς με πολύ καλό ένστικτο, διέκρινε τη νέα τάση στον χώρο του κρασιού που ευνοούσε τις οινοποιήσεις από μικρούς παραγωγούς σε περιορισμένη ποσότητα των 300 – 400 κιβωτίων. Τότε ήταν που οραματίστηκε να κυκλοφορήσει μέσα στον ίδιο χρόνο ένα εντελώς εκλεκτό κρασί που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Cabernet Sauvignon, αλλά επιπρόσθετα «τον ευεργετικό μανδύα από το καινούργιο βαρέλι» όπως γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Ημερολόγια Αμπελώνων».

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter

Τον Δεκέμβριο του 1989 εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά η Νέα Δρυς και από τότε αποτελεί μια σημαντική κληρονομιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η προσεγμένη συσκευασία και η premium εικόνα του κρασιού αυτού αποδεικνύουν την επιτυχία του οράματος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που γράφει μέχρι σήμερα τη δική του ιστορία στην ελληνική αγορά.

Τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια που έβαλε από την πρώτη κυκλοφορία του η Νέα Δρυς παραμένουν σταθερή αξία για τους ανθρώπους του ιστορικού οινοποιείου μέχρι σήμερα. Αν η πρώτη ύλη δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, τότε δεν εμφιαλώνεται σαν σοδειά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φιάλη περικλείει μόνο τις χρονιές που είναι αντάξιες του ονόματος αυτού του εμβληματικού οίνου.

Με πίστη στο όραμα του ιδρυτή, οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου συνεχίζουν μια ιστορία οινοποίησης που αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της ορεινής Αχαΐας, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες οινογνωσίας που μένουν χαραγμένες στη μνήμη για να τις απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM