Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη θα απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο ή θα προμηθευτείς ιδιαίτερα προϊόντα που θα σου δώσουν έμπνευση να ετοιμάσεις στο σπίτι μερακλίδικες νοστιμιές.
0

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Η γεύση συνεχίζει την ιστορία της παράδοσης.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. Ένα σκηνικό που έχει στήσει στο κέντρο της Αθήνας ένας ψαγμένος σκηνοθέτης για να αναβιώσει εποχές, γεύσεις, συνήθειες και, πάνω απ’ όλα, αυθεντική απόλαυση. Στα τρία ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται Ευριπίδου, Σωκράτους και Ερμού στεγάζονται το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο που θα σου προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι στα βάθη της Ανατολής.

Εδώ θα απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο ή θα προμηθευτείς ιδιαίτερα προϊόντα που θα σου δώσουν έμπνευση να ετοιμάσεις στο σπίτι μερακλίδικες νοστιμιές. Ανάμεσα στις επιλογές θα βρεις αλλαντικά ωρίμανσης, τυριά από ποικιλίες ΠΟΠ, τσίπουρα παλαίωσης, βιοδυναμικά κρασιά αλλά και χειροποίητα γλυκά που θυμίζουν σπιτική φροντίδα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τον εκλεκτό καραμανλίδικο παστιρμά και το σουτζούκι, τα αυθεντικά καραμανλίδικα λουκάνικα αλλά και τις χειροποίητες πίτες, δηλαδή παστουρμαδόπιτα, σουτζουκόπιτα, φετόπιτα.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Όσο για τα πιατάκια που θα συνοδεύσουν τις υπέροχες στιγμές στην οδό Ευριπίδου, η καραμανλίδικη ρεβιθάδα με παστιρμά, οι μελιτζάνες με κολοκύθια και φέτα σε σάλτσα Καππαδοκίας, τα χειροποίητα ντολμαδάκια της μανούλας αλλά και το καραμανλίδικο λουκάνικο παρμάκ με πίτες, το λουκάνικο κεφτέ με πίτες, το πελμένι γεμιστό με κιμά με σάλτσα τομάτας και σος γιαουρτιού ή τα χοιρινά καπνιστά μπριζολάκια, μαρινάτα με πατάτες τηγανητές είναι κάποιες από τις νοστιμιές που θα σου χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσης.

Στα Καραμανλίδικα η γεύση γράφει τη δικής της ιστορία ή μάλλον συνεχίζει άξια την ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται μέσα από παραδόσεις που επιβιώνουν στον χρόνο.

Εδεσματοπωλείο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 210 3254184 // Εργαστήρι - Εστιατόριο: Ερμού 119, 210 3219119, www.karamanlidika.gr // Παντοπωλείο: Ευριπίδου 41, eshop.karamanlidika.gr, Facebook: Karamanlidika - Tα Καραμανλίδικα του Φάνη, Instagram: ta_karamanlidika_tou_fani

Φλύαρη Γάτα

Ένα βολιώτικο τσιπουράδικο στο Χαλάνδρι.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Ξέρεις τι θα πει «γύρα» στη γλώσσα της γεύσης; Αν όχι, ήρθε η στιγμή να μάθεις. Η Φλύαρη Γάτα μπορεί να βρίσκεται στο Χαλάνδρι, αλλά προσφέρει την αυθεντική εμπειρία του βολιώτικου τσιπουράδικου. «Γύρα», λοιπόν, είναι τα πρώτα πιάτα με μεζεδάκια που θα καταφθάσουν στο τραπέζι σου. Κι όταν λέμε πρώτα, αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν κι άλλα… Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται να σηκωθείς από το τραπέζι αν οι άνθρωποι της Φλύαρης Γάτας δεν βεβαιωθούν πρώτα ότι έχεις χορτάσει!

Στη γύρα, λοιπόν, θα απολαύσεις θράψαλα, σουπιές, χταποδάκι, ψάρια τηγανητά ή ψητά, όλες τις υπέροχες γεύσεις της θάλασσας μαγειρεμένες καταπληκτικά. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τα μύδια αχνιστά, το καπνιστό σκουμπρί, το γεμιστό θράψαλο με πιπεριά, ντομάτα και φέτα και το διάσημο κριθαρότο γαρίδας. Θα τα συνοδεύσεις με πεντανόστιμες δροσερές σαλάτες που ταιριάζουν τέλεια με τα θαλασσινά, χειροποίητες αλοιφές που απογειώνουν τη γεύση, καθώς και με υπέροχα ορεκτικά, όπως κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες. Από την pure βολιώτικη ατμόσφαιρα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το λατρεμένο τσίπουρο, ενώ το ουζάκι, η μπιρίτσα ή το εξαιρετικό χύμα κρασί παίζουν ως επιλογές σε κάθε γύρα!

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Κάθε πιάτο ημέρας σερβίρεται και σε ατομική μερίδα, που σημαίνει ότι μπορείς να φας όσο θέλεις και να πιεις άφοβα. Δεν είναι μόνο οι νοστιμιές που κάνουν τη Φλύαρη Γάτα must visit προορισμό γεύσης. Είναι η τρομερή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το βολιώτικο vibe σε έναν χώρο που πραγματικά σε κάνει να νιώσεις πως έχεις φύγει για λίγο από την Αθήνα.

Βασιλέως Γεωργίου Β’ 33 & Βαλαωρίτου 10, 210 6890406, Facebook: Η Φλύαρη Γάτα, Instagram: flyari_gata

Κυβέλη

Εδώ οι εξαιρετικές γεύσεις είναι μια σταθερή αξία.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Η αγαπημένη Κυβέλη, το στέκι της Κυψέλης που σου φτιάχνει τη διάθεση με το ζεστό περιβάλλον, τη φιλόξενη διάθεση και τις φανταστικές γεύσεις του, γίνεται στέκι και αυτόν τον χειμώνα. Με πιάτα που μπαίνουν στη μέση και γίνονται αφορμή να συναντηθεί όλη η παρέα γύρω από το τραπέζι ή ατομικές προτάσεις – που θα τις μοιραστείς όμως, γιατί όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν μια μπουκιά. Ο Γιώργος Κόντας στην επιμέλεια των γευστικών προτάσεων παραμένει η σταθερή σχέση της Κυβέλης και η σταθερή αξία για όλους εμάς, που ξέρουμε κάθε φορά τι να περιμένουμε. Αλλά, πάλι, στην Κυβέλη, ό,τι κι αν περιμένεις, υπάρχει πάντα μια έκπληξη να σε ενθουσιάσει.

Τα πιάτα ημέρας που συνεχώς ανανεώνονται αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία του σεφ και αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνα τους. Ανάμεσα στις προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσεις είναι τα πανσετάκια σχάρας με σκιουφιχτά μακρόνια, ψητά ντοματίνια, γλυκές πράσινες πιπεριές και σάλτσα φέτας. Must-try και το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που μαγειρεύεται μπρεζέ και σερβίρεται με παπαρδέλες και βελουτέ σάλτσα με σαφράν και παρμεζάνα. Το χοιρινό κότσι, το χιουνκιάρ μπεγιεντί αλλά και το κριθαρότο λεμονάτης σουπιάς με μάραθο και σπανάκι περιλαμβάνονται στις προτάσεις που εναλλάσσονται κάθε τόσο, προσφέροντας μια γκουρμέ οπτική σε συνταγές που έχουν τόπο προέλευσης.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Θα συνοδεύσεις τα εδέσματα με το τρομερό τσίπουρο που έρχεται από μικρό παραγωγό της Πρέβεζας, για να γνωρίσεις μια ποικιλία που δεν θα συναντήσεις συχνά, αλλά και με κρασάκι ροής ή εμφιαλωμένο από ελληνικούς αμπελώνες. Στην Κυβέλη η εμπειρία της γεύσης είναι μια απόλαυση που σου θυμίζει την ελληνική παράδοση, ενώ ταυτόχρονα φωτίζει την εξέλιξή της.

Επτανήσου 15, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, Delivery: 210 821 9406, Facebook: Κυβέλη, Instagram: kyveli_kypseli, www.kybeli.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ