Μελομακάρονα vegan!

Μελομακάρονα vegan! Facebook Twitter
Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι και αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα κι έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού.
0

Περάσαμε από την αποκορύφωση του παγκοσμιοποιημένου φαγητού της περασμένης δεκαετίας στο συνειδητοποιημένο vegetarian και vegan πολύ σύντομα, μέσα σε ούτε μια δεκαετία. Αυτή η οικολογικότερη διατροφή (λιγότερο ή καθόλου ζωικές πρωτείνες, περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηροί καρποί) μαζί με τις  αυξανόμενες διατροφικές προτιμήσεις αλλά και δυσανεξίες εξειδικεύει όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό μας φαγητό αλλά και τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μενού των εστιατορίων που πασχίζουν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Ετσι, αντί να αγοράζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη από το γειτονικό σούπερ-μάρκετ εισαγόμενη παπάγια από τη λατινική Αμερική, νόστιμα τυριά και αλλαντικά  από την Ιταλία ή τη Γαλλία ,αυθεντικά μίγματα κάρι απευθείας από την Ινδία, σολωμό Ισλανδίας, αμερικάνικες σος και άλλα τέτοια εξωτικά (αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά των μεταφορών τους στον πλανήτη μας) πλέον , ολοένα και περισσότεροι -κυρίως νέοι- άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικούς και εντελώς προσωπικούς τρόπους διατροφής δίνοντας εκ νέου αξία στο ρητό του περίφημου γάλλου δικηγόρου και θεωρητικού της μαγειρικής Jean Anthelme Brillat-Savarin «πες μου τί τρως να σου πώ ποιος είσαι».  

Το φαγητό γίνεται σιγά-σιγά και έκφραση μιας νέας φιλοσοφικής και πολιτικής ιδεολογίας. Ανέκαθεν το πιάτο μας καθρέφτιζε την κοινωνικο-οικονομική τάξη και τις απόψεις του καθενός μας αλλά τώρα οι εντελώς προσωπικές προτιμήσεις μας έχουν μια πολιτική διάσταση που φαίνεται να κατευθύνει βιαστικά τη βιομηχανία τροφίμων προς παραγωγή θρεπτικών τροφίμων που δεν βλάπτουν τον οργανισμό μας αλλά κυρίως τον πλανήτη.

Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική μας συνείδηση;

Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική συνείδησή μας;

Στην ίδια ομάδα ανήκουν και άνθρωποι που επιλέγουν τέτοια προϊόντα γιατί έχουν σοβαρές δυσανεξίες και ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τροποποιήσουν το καθημερινό τους φαγητό. «Οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να φτιάξουμε ακόμα και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς επιβαρυντικά συστατικά», μου λέει η Στέφανι Λανιέρ σε μια συζήτηση με έναν καφέ κι ένα τραγανό μελομακάρονο στο χέρι.

«Επειδή οι vegan δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό, ούτε μέλι, προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε το μέλι από το μελομακάρονο. Ήταν κάτι τολμηρό, το μέλωμα του μελομακάρονου είναι το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο και ανησυχούσαμε μήπως άλλαζε τη γνωστή σε όλους μας γεύση, αλλά καταφέραμε να τα μελώσουμε με ένα σιρόπι από γλυκαντικά φυτικής προέλευσης (σιρόπι αγαύης και σφενδάμου και ζάχαρη από καρύδα)», προσθέτει η συνέταιρός της Ζαχαρένια Παπαδάκη του AπLa.

Όταν το δοκιμάζω, πράγματι, όλα τα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά είναι εκεί, η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα από πορτοκάλι, όπως στα gluten-free μελομακάρονά τους, που έγιναν ανάρπαστα πέρσι τις γιορτές.

Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι κι αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα, έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού. Έχει μπόλικο τριμμένο καρύδι, είναι το τέλειο ελαφρύ vegan μελομακάρονο και εύκολα παίρνεις και δεύτερο.

Οι δυο τους ξεκίνησαν το μικρό τους εργαστήριο πέρσι, μεσούντος του lockdown, και τα γλυκά τους γρήγορα αγαπήθηκαν από ανθρώπους που προτιμούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (το αλεύρι τους είναι βιολογικό), σόγια ή ζάχαρη αλλά και χωρίς γαλακτοκομικές ουσίες. Έφτιαξαν σοκολατένια cookies, κέικ μπανάνας, μπράουνις και, φυσικά, το δημοφιλές τους ψωμί χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράγουν και μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, αλλά με μέλι. Φέτος κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μπορούν να διανέμουν τα γλυκά τους σε επιλεγμένα delicatessen.

Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε τα σημεία πώλησης και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους. Οι ίδιοι απαντούν στο τηλέφωνο και παραμένουν φιλικοί και εξυπηρετικοί προς όποιον θέλει να μάθει λεπτομέρειες.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους πλέον, όπως και σε όσους ψηφίζουν με το πιρούνι τους έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής.

AπLa, Αλαμάνας 21, Ν. Ιωνία, 211 4109880, www.apla.store

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Γεύση / Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Στον Άγιο Δημήτριο, μέσα σε μια «κουζίνα φάντασμα» φτιάχνονται τρία διαφορετικά μενού για τρία διαφορετικά εστιατόρια που άνοιξαν μέσα στην καραντίνα μόνο ψηφιακά, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία. Η εστίαση χωρίς σάλα μπορεί να είναι το μέλλον; Οι δημιουργοί της Vego πιστεύουν πως ναι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

Οδηγός Γεύσης / Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

H Plan(e)t Foods είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που προσφέρει ένα νόστιμο και φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όσα παγωτά βρίσκαμε μέχρι τώρα στα ψυγεία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ