Τι πάει να πει plant-based παγωτό; Αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε -και πιστεύουμε ότι θα συζητηθεί πολύ μέσα στις επόμενες μέρες- έχει ως βάση του ένα ρόφημα από ελληνικές νιφάδες βρώμης, δεν περιέχει βανιλίνη και αρώματα, αλλά εκχύλισμα πραγματικής Βανίλιας Μαδαγασκάρης. Φτιάχνεται με 100% σκόνη κακάο και με μια γενναιόδωρη ποσότητα κουβερτούρας μαύρης σοκολάτας που δεν θα αφήσει κανέναν λάτρη της παραπονεμένο. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να έχει λακτόζη και ζωικά παράγωγα.

 

O 32χρονος ιδρυτής της Plan(e)t Foods, Γρηγόρης Μπογράκος, ακολουθεί μια vegan διατροφή τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι την δυσκολία του να βρεις αξιόλογα συσκευασμένα vegan προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Όπως περιγράφει το νέο του νόστιμο εγχείρημα, «είμαστε planet-friendly, μιας και αποσκοπούμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη και το παγωτό μας κάνει καλό σε αυτόν, είμαστε περήφανα η πρώτη carbon negative εταιρεία παγωτού στην Ελλάδα. Μετά από έξι μήνες έρευνας, υπό την καθοδήγηση του καλύτερου για εμάς ice cream chef & scientist της Ελλάδας, βγάλαμε τις δύο πρώτες γεύσεις μας, τη βανίλια μαδαγασκάρης και τη σοκολάτα μας». Και συνεχίζει λέγοντας πως «αν και κάνει κάποια δειλά βήματα, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, ενδεικτικά υπάρχουν σούπερ μάρκετ στην Αγγλία, όπως το Ocado το οποίο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε vegans αλλά προσφέρει 79 vegan παγωτά».

 

Γιατί τα κλασικά παγωτά δεν είναι planet-friendly; «Η αλήθεια είναι σοκαριστική, ενδεικτικά να αναφέρω ότι για κάθε μία συσκευασία (410ml) του δικού μας plan(e)t παγωτού σε σχέση με τα κλασικά παγωτά από αγελαδινό γάλα γλιτώνουμε την σπατάλη 238 λίτρων νερού, χρειάζονται 3,4 τετραγωνικά μέτρα γης λιγότερα, μολύνουμε κατά 650g διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο την ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Γρηγόρης Μπογράκος.

 

Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

 

Η παραγωγή του πρώτου συσκευασμένου ελληνικού plant-based παγωτό γίνεται αποκλειστικά εδώ, με μία από τις ανώτερες διεθνείς πιστοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων (FSSC 22000). «Δεν αποτελεί υποκατάστατο του κλασικού παγωτού, άλλα άξιος αντικαταστάτης του μιας κι είναι αλήθεια ότι περίπου ένας στους δύο Έλληνες έχουν κάποια δυσανεξία στην λακτόζη. Παράλληλα, η χρήση ζωικού γάλακτος πέρα από το προφανές ηθικό πρόβλημα εκμεταλλευσης και βίας της βιομηχανίας, αποτελεί επίσης οικολογικό πρόβλημα».

 

Η φιλοσοφία της δικής του εταιρείας ξεκινάει από τη συσκευασία και καταλήγει στη γεύση και την υφή που δημιούργησε με τη βοήθεια του Βασίλη Παπαματθαίου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προϊόντα της κλασικής παγωτοβιομηχανίας, είναι ένα παγωτό σχεδόν πανομοιότυπο. Εκτός λοιπόν από τις καλές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, οι άνθρωποι της Plan(e)t Foods έψαξαν κι έφεραν την πιο οικολογική συσκευασία, ένα χάρτινο κύπελλο με επίστρωση προερχόμενη από ζαχαροκάλαμο και όχι από πλαστικό, όπως συνηθίζεται.

 

Οι δύο γεύσεις παγωτού της Plan(e)t Foods θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε σούπερ μάρκετ και vegan-friendly μαγαζιά της Αθήνας τη Δευτέρα 26/04. Περισσότερα για τα σημεία πώλησης που σταδιακά θα αυξάνονται θα βρείτε στο instagram της εταιρείας.

 

Οδηγός Γεύσης