Μελιτζάνες ξεροψητές

Μελιτζάνες ξεροψητές Facebook Twitter
0

Μελιτζάνες ξεροψητές/Η θεία Συμέλα έχει (σχεδόν) πάντα δίκιο

Μελιτζάνες ξεροψητές Facebook Twitter

Παρασκευή με ζέστη και αποπνικτική υγρασία στην ερωτική Θεσσαλονίκη και αυτή την εβδομάδα. Ο Τσέλιος, σε ένα τριτοκοσμικό και χωρίς κλιματισμό λεωφορείο  κατεβαίνει στο κέντρο, στην καινούρια του δουλειά. Μάγειρας σε κουζίνα πραγματικού εστιατορίου!


«Λες να είχε δίκιο η θεία μου η Συμέλα που με λέγε να μην αφήσω την σίγουρη θέση του μυστικού εισπράκτορα στον ΟΑΣΘ;» σκεφτόταν ο Τσέλιος. «Η θεία η Συμέλα έχει συνήθως δίκιο -αυτή δεν με είχε πει να μαζεύουμε αγριόχορτα και να τα πουλάμε, τον είδες τον άλλον που έβαλε προχθές ο Mhulοt. Αυτόν που μαζεύει χόρτα και τα πουλάει μια χαρά την έφτιαξε την δουλειά ο χαμουτζής... Αμ, την άλλη την ιδέα που είχε η θεία μου η Συμέλα με τα σαλιγκάρια; Τώρα άμα την άκουγα και είχα και ένα κεφάλαιο 80.000 ευρώ(που να τα βρω ρε θεία?) ή είχα ενταχθεί σ αυτά τα ΕΣΠΑ-ΜΕΣΠΑ πως τα λένε, που δίνουν κοινοτικά κονδύλια, δεν θα είχα ανάγκη κανέναν, θα ήμουν ο άρχων των σαλιγκαριών και δεν θα έτρεχα μεσημεριάτικα να μαγειρεύω σε καυτές κουζίνες με 40 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον κινούμενος  με τα πόδια περνάω από ωραίες γειτονιές», σκέφτηκε ο Τσέλιος βλέποντας σε έναν τοίχο το γκράφιτι της Bjork.

Μελιτζάνες ξεροψητές Facebook Twitter

Μεσημέρι, η ώρα μία στην κουζίνα του Estrella στην Παύλου Μελά 48 επικρατεί αναβρασμός. Ξεκινάει η προετοιμασία για μία δύσκολη Παρασκευή, όπως όλες άλλωστε. Όλοι κυλούν ομαλά, μόνος μέσα στην κουζίνα με μοναδική παρέα τα μαχαίρια μου και διάφορα νεκρά ζώα, όπως κοτόπουλα σε κομμάτια και τα μέρη ενός χοιρινού που αν ήταν ζωντανό όχι -δεν θα έτρεχε σε ένα όμορφο λιβάδι.

Κάπου ανάμεσα στις 3 με 5 το μεσημέρι έρχονται οι πρώτες παραγγελίες που σε βγάζουν από την νωχελική σου ηρεμία, να τεμαχίζεις διάφορα πράγματα, και σου υπενθυμίζουν ό,τι και εσύ μπορείς να γίνεις για λίγο «δημιουργός» κάτι σαν μικρός θεός αλλά σε έναν χώρο με τηγάνια, κατσαρόλες και υψηλές θερμοκρασίες.

Μελιτζάνες ξεροψητές Facebook Twitter

Στις πεντέμιση έρχονται μερικοί φίλοι και κάθονται στο μπαρ. Α! ξέχασα να σας πω ότι η κουζίνα είναι ανοικτή και έχω επαφή με τους πελάτες- τους ετοιμάζω λοιπόν κάτι για να συνοδεύσουν την μπύρα τους, βγαίνω να τους χαιρετήσω και να κάνω μαζί τους ένα τσιγάρο.


Μπαίνω πάλι στην κουζίνα για να κάνω την προετοιμασία μου για το βράδυ. Τελευταία μου δουλειά είναι να φτιάξω μια περίπλοκη παραδοσιακή συνταγή από τα Σέρρας τις ξεροψητές μελιτζάνες που ο αστικός μύθος λέει ότι έδειξε η γιαγιά του στον Κοπαράνη, αλλά ο Κοπαράνης λείπει σήμερα και δεν μου έχει αφήσει το τηλέφωνο της γιαγιάς του τώρα που το σκέφτομαι δεν ξέρω αν ζει καν η γυναίκα.


Μία μπελαλίδικη συνταγή αλλά με εξαίσιο γευστικό αποτέλεσμα. Ξεκινάω κόβοντας τις μελιτζάνες σε μπαστουνάκια, σα δάχτυλα χοντρά. για να τις ζεματίσω, να τις αλευρώσω και να τις βάλω στο φούρνο. Η ώρα περνάει ευχάριστα και παράλληλα ετοιμάζω εκείνο τον μυστικό πολτό από καρύδια, σκόρδο, ξύδι και μυρωδικά για να λούσω τις μελιτζάνες πριν μπουν στο φούρνο, συμμετέχω στην κουβέντα με τους φίλους στο μπαρ, μετά από ώρα το φαγητό είναι έτοιμο για δοκιμή. Τα σχόλια στο μπαρ δίνουν και παίρνουν για την έκβαση του φαγητού με σκοπό όπως θα έλεγαν και οι γιαγιάδες να το ματιάσουν, η γεύση και η παρουσίαση του πιάτου, έχοντας ακολουθήσει κατά γράμμα την συνταγή δεν με καλύπτουν, η πίεση μου αρχίζει να ανεβαίνει και τα σχόλια στο μπαρ με εκνευρίζουν, απομονώνομαι στον επάνω όροφο με μια μπύρα και τα τσιγάρα μου. Ύστερα από δέκα λεπτά κατεβαίνω στην κουζίνα. «Μη μου μιλήσει κανείς για την επόμενη μισή ώρα», δηλώνω. Και δεν ξέρω αν ήταν το μάτι μου που γυάλιζε μου όμως κατευθείαν σταμάτησαν τα γελάκια και τα ειρωνικά σχόλια από την ομήγυρη. Μισή ώρα και μία επανεκτέλεση συνταγής μετά, το φαγητό ήταν όπως θα έπρεπε να είναι. Ρουστίκ.


Σε αυτό συμφώνησαν και οι φίλοι στο μπαρ. Δεν ξέρω αν το έκαναν από φόβο ή ευγένεια, αλλά δήλωσαν πως το φαγητό είναι πραγματικά υπέροχο.

Μελιτζάνες ξεροψητές Facebook Twitter

Οι τελευταίες δικές μου σκέψεις επικεντρώθηκαν στο ότι αν κάνεις κάτι που σου αρέσει πολύ ειδικά όταν μαγειρεύεις πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να μην κοιτάς τα κορίτσια στο μπαρ
Αυτό το τελευταίο δεν είναι συμβουλή της θείας της Συμέλας αλλά του Γιώργου Μίνου που τον είχα δει μια φορά τυχαία στην λαϊκή και όταν συναντήθηκαν τα βλέμματα μας μου πέταξε ένα Θεσσαλονικιώτικο χαϊκού «Να ζεις,να αγαπάς και να μαθαίνεις ότι σαν την Χαλκιδική δεν έχει».

Μελιτζάνες ξεροψητές Facebook Twitter

Υστερόγραφο

Με τα παιδιά στο μπαρ είμαι ακόμα φίλος

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ