Μακαρονάδα alle Vongole!

Μακαρονάδα alle Vongole! Facebook Twitter
0

Μακαρονάδα alle Vongole! Facebook Twitter

Η βόλτα στη ψαραγορά στην Αθηνάς είναι για μένα ότι μπορεί να είναι για κάποιον άλλον ένα απελευθερωτικό εβδομαδιαίο πενηντάλεπτο με τον ...ψυχαναλυτή τους.  Είναι μια "θεραπεία" , μιά εμπειρία που με γειώνει  και που έναντι μικρής -σχετικά- αμοιβής με ανταμείβει με ό,τι χρειάζομαι , ό,ποτε το χρειάζομαι. Με εμπνέει όσο λίγες άλλες καθημερινές βόλτες.

Μου αρέσουν τα χρώματα και το "οργανωμένο" μπάχαλο. Πιό πολύ απ' ότι μ 'αρέσει να οδηγώ μέχρι το Πόρτο Ράφτη και να περιμένω κατά τις 12 τη βαρκούλα στον Αγιο Σπυρίδωνα με τις φρέσκιες γόπες και την όποια έκπληξη. Στη ψαραγορά όλα τυλίγονται στο χαρτονένιο χωνί και ζυγίζονται πρώτα με το μάτι από τον αγοραστή , τον μάγειρο, το πελάτη και μετά από τον ψαρέμπορο στη ζυγαριά. "Φτάνουν άραγε για τέσσερις", αναρωτιέσαι  προσθέτοντας σκόρδα, τομάτες , πατάτες , σέλινο και ό,τι άλλο ζητάει η συνταγή για να καταλάβεις εσύ πρώτα άν θα χορτάσεις τη παρέα ή χρειάζεται να προσθέσεις ακόμα μισό κιλό γυαλιστερές , πέντ-έξι γαρίδες , ένα-δυό μπαρμπουνάκια...

 

Μακαρονάδα alle Vongole! Facebook Twitter

Αν έμενα Κέντρο θα περνούσα από κεί σχεδόν καθημερινά. Μου αρέσει να βλέπω τους ψαρέμπορους με τα μάλινα σκουφιά τους και τις βρεγμένες γαλότσες τους. Τα νερά να πετάγονται πάνω στα τελάρα, τον πάγο να ανακατεύεται , το μαρκαδόρο να ξαναγράφει τη μειωμένη τιμή εκεί κατά το κλείσιμο της αγοράς...

Χαζεύω τις γαρίδες και πιέζω τα μελανούρια, πειράζω λίγο τους αστακούς , χαμογελώ στα καβουράκια-δραπέτες, μυρίζω τη φρεσκάδα και εντυπωσιάζομαι με τους ξιφίες, τους βλάχους και τα στρείδια.

Αγοράζω ένα κιλό βόνγκολε. Σήμερα μαγειρεύω με τη παρέα, μήπως να βάλω και καμμιά γαρίδα?

TWO MINUTES ANGIE ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ALLE VONGOLE

Διαλέγω τα πιό φρέσκα βόνγκολε, ένα κιλό,  εμπιστεύομαι τον ψαρά μου.

Τα αφήνω όλη τη μέρα στο νερό που το αλλάζω κάθε δυό ώρες προσθέτοντας λίγο αλάτι . Τα σουρώνω.

Βράζω ένα πακέτο λινγκουίνι al dente. Κρατάω μιά κούπα από το νερό που έβρασαν.

Ζεσταίνω λίγο λάδι σε μια απλωτή και κοντή κατσαρόλα.

Προσθέτω όσο σκόρδο θέλω (2-3 σκελίδες τουλάχιστον) και μιά ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά τσίλι.

Γιαχνίζω τα βόνγκολε με σκεπαστό καπάκι για 5 λεπτά κουνώντας τη κατσαρόλα.

Προσθέτω λίγη ρετσίνα, ναι, ναι, ρετσίνα και τα αφήνω άλλα 5-10 λεπτά να ανοίξουν (Οσα δεν ανοίξουν δεν τα τρώμε).

Σουρώνω τα μακαρόνια και αμέσως τα βάζω μέσα στα βόνγκολε ανακατεύοντας καλά προσθέτοντας λίγο από το νερό που έχω σώσει.

Σερβίρω με πολύ μαιντανό και ελαιόλαδο. Ο τρίφτης του πιπεριού στο τραπέζι. 

____________

Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου διατηρεί και το μπλογκ http://twominutesangie.blogspot.com

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ