Σεισμός

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης.

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
4

Πίσω από την Πέτρου Ράλλη βρίσκεται ο Λελούδας, ένα οινομαγειρείο για νταλικιέρηδες και για όσους αγαπούν να τρώνε οικονομικά και καλά, χωρίς γευστικές στραβοτιμονιές. Είναι η περίπτωση που πας φίλο σου Βορειοευρωπαίο να φάει και του λες «μύρισε παλιά Ελλάδα» και τον ποτίζεις φίνο καθαρό κρασί από τα βαρέλια του Λελούδα που δεν είναι μόνο διακοσμητικά, και τρώει γεύσεις, καθαρές, ελληνικές, και, έστω, για λίγο νιώθεις ότι σε αυτό τον τόπο όλα είναι σωστά (αν έχει και λιακάδα). Ο Λελούδας είναι από τα πιο παλιά οινομαγειρεία της πόλης. Με τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως «στάση μασάς» για διερχόμενους φορτηγατζήδες και όχι μόνο, αφού στους μυημένους ουρανίσκους έχει καταχωρισθεί ως η ψαγμένη επιλογή που κάνει τη διαφορά.

Στην Πέτρου Ράλλη έχει κίνηση, βενζινάδικα, μεταφορικές εταιρείες. Μετράω κάτι ξεκούδουνους φοίνικες που έχουν φυτρώσει παράδοξα στο τσιμέντο. Πίσω από τον δεύτερο φοίνικα που συναντάς στην όχι και τόσο εξωτική λεωφόρο βρίσκεται το σεμνό ταβερνάκι με την μπλε πόρτα και ιστορία χρόνων, τότε που ακόμα η περιοχή ήταν μια μεγάλη αλάνα με χώμα.

Ο Λελούδας είναι από τα πιο παλιά οινομαγειρεία της πόλης. Με τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως «στάση μασάς» για διερχόμενους φορτηγατζήδες και όχι μόνο, αφού στους μυημένους ουρανίσκους έχει καταχωρισθεί ως η ψαγμένη επιλογή που κάνει τη διαφορά.

Ανοίγω την πόρτα δώδεκα το μεσημέρι και γίνεται ήδη το αδιαχώρητο – της τεστοστερόνης το ανάγνωσμα. Εδώ ξαποσταίνει ο σωστός ο φορτηγατζής με τα τατουάζ, εκείνα τα παλιά του Ποπάι, την αντρίλα, ενίοτε τα μούσια και τα χιλιόμετρά του. Πεινασμένα πιρούνια, τσουγκρίσματα μια εύθυμη χορογραφία. Κάθομαι και τα αγόρια σοβαρεύουν. «Τι καίει πιο πολύ από τη σκορδαλιά του Λελούδα;». «Ένα κορίτσι που σκάει στο μαγαζί». Αυτή την ατάκα μού λέει ο σερβιτόρος όταν έρχεται να πάρει την παραγγελία. Αυτά να διαβάζετε τα λεύτερα κορίτσια της πόλης... 

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Στου Λελούδα τρώνε στην πλειονότητά τους τιμόνια καλαματιανά και όχι μόνο. Ο κόσμος, όπως μαθαίνω, είναι ετερόκλητος. Δικηγόροι, γιατροί, παππάδες, καλλιτέχνες, όλοι συναντιούνται στην τίμια γεύση. Μασκότ του μαγαζιού ο Μήτσος ο Μουστάκιας, ένας ογκώδης μουστάκιας, με μουστάκες εντυπωσιακές και περίτεχνο στρίψιμο ανεπαίσθητης μπούκλας στην άκρη. Ξεκίνησε σαν πελάτης του μαγαζιού, στη συνέχεια έγινε φίλος και τώρα πίνει στην υγεία του Λελούδα. Η δουλειά για τον Μήτσο είναι, όπως λέει, η ζωή του. Σβέλτος, εργατικός και, κατά τα φαινόμενα, ντόμπρος όταν τον ρωτάω γιατί τραβάει το μαγαζί τους φορτηγατζήδες. Μου λέει ότι είναι δίπλα τα πρακτορεία τους, αλλά μου δείχνει από το παράθυρο την αλάνα και μου λέει αφοπλιστικά: «Πού να βρεις, ρε κοπελιά, να το παρκάρεις το τριαξονικό στο Κολωνάκι;».

Ο Μήτσος ποτέ δεν πίνει πριν από τις πέντε που κλείνει το μαγαζί. Και ο ίδιος ήταν παλιά οδηγός νταλίκας. Τη γούσταρε την ελευθερία του να ταξιδεύεις, αλλά η μοναξιά στο τιμόνι δεν παλεύεται, μου εξομολογείται και τσουγκρίζει το ποτήρι μου με το νερό του. Με ποτίζουν φίνο κρασί στις δώδεκα το μεσημέρι, αλλά το κρασί του Λελούδα δεν σε πειράζει ποτέ, όπως λέει κατηγορηματικά ο Μήτσος, που πίνει ο ίδιος τουλάχιστον 365 κιλά κρασί τον χρόνο. Γουρλώνω τα μάτια: «Και λίγο λέω. Τι είναι ένα κιλό κρασί τη μέρα; Αυτό εδώ είναι φάρμακο». Ο ιδιοκτήτης, ο Δημήτρης, που το επίθετό του είναι και η ταμπέλα του μαγαζιού, συμφωνεί. Φαίνεται ήσυχος άνθρωπος, από εκείνους που στο λεξικό τους βάζεις φωτογραφία δίπλα στο λήμμα «νοικοκύρης». Καλοσυνάτος, μιλάει με ηρεμία και ενώ γίνεται το αδιαχώρητο, είναι ψύχραιμος και εξυπηρετικός.

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το μαγαζί, μαθαίνω, ξεκίνησε το 1928 ως μπακάλικο. Ο παππούς του είναι Κυθνιός. Σιγά-σιγά, καθότι μερακλής, έβγαζε στους εργάτες στα κεραμοποιεία της περιοχής μια κονσέρβα και λίγο ψωμί στη λαδόκολλα, σαν κολατσιό. «Τα τσιγάρα εκείνη την εποχή τα αγόραζες χύμα. Έχω κρατήσει τα τεφτέρια του: πενήντα λεπτά το ψωμί, δύο ντομάτες και τρία τσιγάρα. Άλλες εποχές. Και σταδιακά το κολατσιό εμπλουτίστηκε, ζητούσαν κανέναν μεζέ, ο μεζές ήθελε κρασί, στην αρχή έβαλε ένα βαρέλι, μετά δεύτερο. Μετά το ’80, που έκλεισαν τα μπακάλικα, έμεινε η ταβέρνα».

Στον ίδιο αρέσει να τρώει φασολάδα με ρέγκα και γίγαντες. Το πιάτο που τραβάει πιο πολύ είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος, χρυσοκίτρινος και ελαφρά τραγανιστός Τον λένε «ρουφιάνο του κρασιού» γιατί είναι αλμυρός και το ζητάει μετά το αλκοόλ του. Στην κουζίνα, η μαγείρισσα, η κυρία Άννα, τηγανίζει με πολύ δεξιοτεχνία από λαβράκι μέχρι τηγανητή, μαστόρικη πατάτα. Το μεράκι της το πήρε από τη γιαγιά της που ήταν Σμυρνιά και παίζει στα δάχτυλα όχι μόνο τις συνταγές της Μικρασίας αλλά και τις παραδοσιακές. «Μαγειρεύω βλάχικα» μου λέει και κλείνει με νόημα το μάτι, σαν να πρέπει να πιάσω το υπονοούμενο.

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το μαγαζί σερβίρει και κρέατα και θαλασσινά. Έχουμε και λέμε: γλώσσα μόσχου, κοκκινιστό, κρέας λεμονάτο, γαύρος, μπακαλιάρος και ό,τι άλλο φρέσκο έχει η αγορά. Η δουλειά, όπως μαθαίνω, είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να πλακώσει κόσμος στις 10:30 το πρωί και να θέλουν τα τηγανητά και τις σκορδαλιές τους. Ο φορτηγατζής έχει άστατο ωράριο και άστατο στομάχι, οπότε το μαγαζί έχει κόσμο από το πρωί.

«Υπάρχουν πελάτες που έρχονται από το ’48. Έρχονταν νέοι και τώρα τρώνε στο ίδιο μέρος με τους εγγονούς τους» μου λέει καμαρωτά για τη σταθερή του πελατεία και για τους αγώνες να κρατήσει το μαγαζί κόντρα σε όποια αντιξοότητα. Το μαγαζί είναι γεμάτο ξύλινα βαρέλια που τα προσέχουν ευλαβικά. Τα ανοίγουν, τα γεμίζουν με τον μούστο και τα κλείνουν με φροντίδα. Τα βλέπεις τακτοποιημένα σε κάθε γωνιά του μαγαζιού αλλά και στοιβαγμένα στο κλειστό κελάρι με τις οικογενειακές φωτογραφίες που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Κάθομαι και τα αγόρια σοβαρεύουν. «Τι καίει πιο πολύ από τη σκορδαλιά του Λελούδα;». «Ένα κορίτσι που σκάει στο μαγαζί». Αυτή την ατάκα μού λέει ο σερβιτόρος όταν έρχεται να πάρει την παραγγελία. Αυτά να διαβάζετε τα λεύτερα κορίτσια της πόλης... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το κρασί εδώ έχει την τέχνη του και κρατάει τα ινία και τα μυστικά του επτασφράγιστα. Κάθε χρονιά το κρασί βγαίνει καλό και καθαρό, αλλά υπάρχουν και εξαιρετικές χρονιές. Το κρασί πάει με τη ζωή, ποτέ δεν είναι το ίδιο, κάθε χρονιά έχει τα τυχερά της και τα απρόβλεπτά της.

Όπου και αν πέσει το μάτι μου, νιώθω ότι ο χώρος, οι τιμές και οι γεύσεις έχουν μια τιμιότητα. Ο χαλβάς στο τέλος και από δίπλα το σπιτικό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι μοιάζουν με καθησυχαστικό χτύπημα στην πλάτη και με μια υπενθύμιση ότι στα απλά βρίσκεται όλη η μαγεία.

Σαλαμινίας 8, Βοτανικός. 210 3464167

Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Λελούδας: Εκεί που τρώει ο σωστός ο νταλικιέρης. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
 
Γεύση
4

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ