Το κοκτέιλ της Κυριακής: αφιερωμένο στη μέρα της Γης

Facebook Twitter
0

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η επέτειος αυτού που πολλοί θεωρούν τη γέννηση του περιβαλλοντολογικού κινήματος που ξεκίνησε το 1970. Ήταν η εποχή του θανάτου του Τζίμι Χέντριξ, του τελευταίου άλμπουμ των Μπήτλς, και των Simon & Garfunkel. Οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Η μέρα της Γης δημιουργήθηκε μέσα από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση και διοχέτευσε την ενέργεια των διαμαρτυριών σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Αν θέλετε να γιορτάσετε αυτή τη μέρα τιμώντας τη Γη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υλικά που ξέρετε ότι δεν ήρθαν από μακριά και δεν είναι επεξεργασμένα. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες έχουν στο σπίτι τους κάποιο μπουκάλι με αλκοόλ «του κουμπάρου», του ξάδερφου, του φίλου από το χωριό. Ας ξεκινήσουμε από κει: χρειαζόμαστε αλκοόλ, αλλά όσο γίνεται χωρίς γεύση, οπότε όχι ούζο. Επίσης ελπίζω ότι έχετε γλάστρα με βασιλικό, αν όχι, να η αφορμή για να αποκτήσετε μία (κοκτέιλ! Σαλάτα ντομάτα!) Ίσως μπορείτε να βρείτε λεμόνια από τον κήπο κάποιου φίλου. Χρειαζόμαστε επίσης ζάχαρη και κόκκους πιπεριού – αυτά δεν συνάδουν καθόλου με την ημέρα, το ξέρω.

  • 2 σφηνάκια αλκοόλ (ρακή, τσίπουρο) με γεύση βασιλικού* (ακολουθεί συνταγή)
  • ½ σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • ½ σφηνάκι σιρόπι πιπεριού/μήλου** (ακολουθεί συνταγή)

Χτυπήστε τα υλικά στο σέικερ με πάγο.

(*) Τσίπουρο/Ρακή με γεύση βασιλικού

Σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, βάλτε 750 γρ αλκοόλ και ένα ματσάκι πλυμένο και στεγνό βασιλικό. Κλείστε καλά, βάλτε το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 24 ώρες. Αφαιρέστε το βασιλικό, βάλτε το υγρό σε μπουκάλι και αφήστε το να ωριμάσει σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για άλλη μια εβδομάδα.

(**) Σιρόπι πιπεριού/μήλου

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι ένα κουταλάκι κόκκους πιπεριού, τη φλούδα ενός μήλου, 2 φλιτζάνια ζάχαρης και 3 φλιτζάνια νερό. Ζεστάνετέ τα σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα ή όσο χρειάζεται για να γίνει το σιρόπι όσο πηχτό και έντονο θέλετε. Στραγγίξτε και βάλτε το σε ένα δοχείο και από κει στο ψυγείο. Ταιριάζει σε διάφορα ποτά που θέλουν ζάχαρη, όπως τζιν, βότκα ή λευκή τεκίλα, μαζί με λίγο χυμό λάιμ ή/και τόνικ ή/και ανθρακούχο νερό.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ