Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη

Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη Facebook Twitter
0

Το άρθρο είναι μετάφραση από το the Salt

Όταν Γάλλοι αγρότες εισέβαλαν στη Βαστίλη στις 14 Ιουλίου 1789, δεν ήταν μόνο εξοργισμένοι κατά της μοναρχίας. Ήταν επίσης πολύ πεινασμένοι.

Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Αραβική Άνοιξη, οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν αναφερθεί ως παράγοντες πίσω από κινήματα διαμαρτυρίας. Όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν οι τιμές των τροφίμων στην πρόβλεψη των κοινωνικών αναταραχών;

Ναι, ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα αναλύοντας τις τιμές των τροφίμων. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, το μαθηματικό μοντέλο είχε προβλέψει ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ θα ανεβάσει τις τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού τόσο ώστε να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Τώρα, βέβαια, το βλέπουμε και να συμβαίνει», λέει ο Yaneer Bar-Yam του New England Complex Systems Institute στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Κι αν αυτές οι τιμές δεν πέσουν, προειδοποίησαν οι ερευνητές την προηγούμενη εβδομάδα, έρχονται κι άλλα κύματα εξεγέρσεων.

Προφανώς, υπάρχουν σύνθετοι κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επαναστατούν. Οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν με ένα βίντεο. Χρόνια καταπίεσης και οικονομικής αστάθειας οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Αλλά πάντα οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη. Ο Bar-Yam και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι τιμές «δημιουργούν το φάσμα των συνθηκών υπό τις οποίες η παραμικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές.»

Τον τελευταίο χρόνο το ινστιτούτο συζητήθηκε πολύ για τις ακριβείς προβλέψεις της συμπεριφοράς των τιμών των τροφίμων. Το περασμένο Φθινόπωρο οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία έδειξε ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές τροφίμων συνέπεσε με εξεγέρσεις, κυρίως κατά την περίοδο 2007-2008 και το 2011, καθώς και με τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.

Αλλά το μοντέλο τους προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πρόβλεψης μελλοντικών κοινωνικών αναταραχών με τον προσδιορισμό «ενός πολύ καλά καθορισμένου ορίου [για τις τιμές των τροφίμων], πάνω από το οποίο ξεσπούν οι εξεγέρσεις, λέει ο Bar-Yam.

O Bar-Yam και οι συνάδελφοί του λένε ότι προειδοποίησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο πωλητής φρούτων και λαχανικών Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία – ένα γεγονός που θεωρείται ευρέως ως καταλύτης της Αραβικής Άνοιξης.

Οι ερευνητές προσδιορίζουν την επικίνδυνη ζώνη που οδηγεί σε ταραχές σε συσχετισμό με τον δείκτη FAO του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολουθεί τη μηνιαία μεταβολή των διεθνών τιμών για ένα καλάθι δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τη ζάχαρη και το λάδι / λίπος. Το μοντέλο δείχνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ταραχών όταν ο δείκτης ξεπερνάει το 210. Από τον περασμένο Ιούλιο ο δείκτης πλανάται πάνω από αυτό το όριο, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ