Η γεύση του ήχου

Facebook Twitter
0

Το παρακάτω πείραμα έγινε για να καθοριστεί αν γίνεται να χειραγωγηθεί η ευχαρίστηση που παίρνει κανείς από ένα φαγητό το οποίο χωρίς επεξεργασία, έχει δυσάρεστη όψη: ένα ωμό στρείδι.

Το πρώτο στρείδι του πειράματος παρουσιάστηκε μέσα στο μισό όστρακο, όπως το παρουσιάζουν τα περισσότερα εστιατόρια. Στο βάθος ακουγόταν ο ήχος κυμάτων που σκάνε στην ακρογιαλιά. Το δεύτερο στρείδι παρουσιάστηκε σε  ρηχό γυάλινο πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών, κάνοντας τη ζελατινώδη, γκρι μάζα να μοιάζει με όργανο που προορίζεται για μεταμόσχευση. Στο βάθος ακουγόταν κακαρίσματα. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι το πρώτο στρείδι ήταν πολύ πιο νόστιμο από το δεύτερο, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Ο αυτοδίδακτος σεφ που κατέκτησε την Αγγλία (και τον κόσμο) με την εντελώς προσωπική του ματιά για το τι σημαίνει φαγητό, δημιουργώντας μορφές, χρώματα και υφές με εντελώς αναπάντεχους τρόπους, όχι για απλό εντυπωσιασμό αλλά γιατί προσπαθεί να προσδιορίσει τι αντιλαμβανόμαστε ως νόστιμο, έχει ένα πιάτο με το οποίο κάνει αυτό το πείραμα καθημερινά. Στο εστιατόριό του The Fat Duck σερβίρει ένα πιάτο με θαλασσινά που ονομάζεται «ο ήχος της θάλασσας.» πρόκειται για ένα πιάτο με θαλασσινά, το οποίο σερβίρεται σε ένα γυάλινο πιάτο πάνω σε ένα κουτί με άμμο. Στους πελάτες δίνονται ακουστικά για να ακούσουν τον ήχο της θάλασσας πριν ξεκινήσουν να τρώνε.

Όπως φαίνεται, το αποτέλεσμα είναι ότι ο ήχος της θάλασσας πολλαπλασιάζει την ένταση της γεύσης των θαλασσινών.  Ο ήχος των κυμάτων μεταφέρει τους πελάτες στην ακρογιαλιά, σκέφτονται το άρωμα του ιωδίου και του αλατισμένου αέρα, και οι σκέψεις συνδυάζονται με την γεύση ενώ τα ακουστικά βοηθούν στη συγκέντρωση στο φαγητό.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο: Taste What You're Missing: The Passionate Eater's Guide to Why Good Food Tastes Good

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ