Η εποχή των μήλων ξεκίνησε

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
0

Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως

Τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μήλα πήραν το όνομά τους από τον δημιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά. Μετανάστης στην Αµερική, ο Πιλαφάς, επιστρέφοντας στη πατρίδα, έφερε σπόρους µιας σπάνιας µηλιάς από τις βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης, της Golden Russet, και τη διασταύρωσε με την ντόπια ποικιλία. Ο φλοιός του καρπού είναι κιτρινοπράσινος με επίχρωμα κεραμιδί και η σάρκα κρεμ, γλυκιά και αρωματική.

Granny Smith ή Ξινόμηλο

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Κατάγεται από την Αυστραλία, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Μεγάλου μεγέθους, πράσινο, με μικρά άσπρα στίγματα, το ξινόμηλο είναι τραγανό και διακρίνεται για την όξινη γεύση του. Χρησιμοποιείται σε γλυκά και φαγητά, καθώς η φλούδα του λιώνει εύκολα όταν μαγειρεύεται.

Φιρίκι

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα, έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και συναντάται σε μέγεθος μέτριο ή μικρό. Προτιμάται για την πολύ γλυκιά και αρωματική του σάρκα. Ο φλοιός του είναι κιτρινοπράσινος και κόκκινος από τη μεριά που βλέπει ο ήλιος.

Reinette du Canada

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Το χρώμα της είναι κιτρινοπράσινο (μερικές φορές με πορτοκαλί ή καφέ επίχρωμα), ενώ η σάρκα της χυμώδης και ελαφρώς ξινή.

Gala

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Πολύχρωμη και σχετικά καινούργια ποικιλία με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία. Το κατά βάση κίτρινο μήλο έχει έντονες ροζ και πορτοκαλί πινελιές, είναι τραγανό, γλυκό και χυμώδες.

Red Delicious

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Με χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα, η Red Delicious είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειμερινές ποικιλίες. Όταν το 1893 έκανε την πρεμιέρα της σε διαγωνισμό που διοργάνωνε το φυτώριο των Stark Brothers στο Mιζούρι, ο διευθυντής της εταιρείας δοκίμασε μια μπουκιά και αναφώνησε: «My, that's delicious!». Έκτοτε, όσο οι παραγωγοί βελτιστοποιούσαν το μήλο εμφανισιακά, η γεύση έμενε σε δεύτερη μοίρα. Η φλούδα του είναι σκληρή, πικρή και θέλεις να τη φτύσεις. Το εσωτερικό γλυκό, με υφή αφρολέξ.

Braeburn

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Ζουμερή ποικιλία με ανοιχτοπράσινη φλούδα που κοκκινίζει ελαφρά και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και στο όξινο. Τα Braeburn είναι ιδανικά για τάρτες, αφού τείνουν να διατηρούν το σχήμα τους και να μη βγάζουν πολλά υγρά όταν μαγειρεύονται.

Golden Delicious

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Γνωστά και ως μπανανόμηλα για τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, τα μήλα αυτής της ποικιλίας είναι πρασινοκίτρινα και χρυσαφίζουν όσο ωριμάζουν. Η σάρκα τους είναι κρεμ και γλυκιά. Κυκλοφορούν στην αγορά από το τέλος Μαρτίου έως και τον Νοέμβριο.

Jonagold

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Διασταύρωση των Jonathan και των Golden Delicious, τα Jonagold συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα μήλα για ζαχαροπλαστική. Είναι τραγανά, χυμώδη και υπόξινα με κοκκινο-πορτοκαλί στίγματα πάνω από το βασικό, κίτρινο χρώμα.

Fugi

Η εποχή των μήλων ξεκίνησε Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO

Μία από τις ωραιότερες αποχρώσεις του ροζ έχουν τα σκληρά και τραγανά Fugi. Η ποικιλία αυτή έχει πλούσιο και γλυκό χυμό, ενώ οι καρποί της συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ