Η ελληνική κουζίνα κερδίζει!

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Κouzoulo Kolonaki
0

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του καινούργιου bar-restaurant «Kouzoulo» στο Κολωνάκι είναι σαν να κάνεις κατάδυση στην κεφάτη διασκέδαση. Στην κουζίνα, ο σεφ Βαγγέλης Μωραΐτης με καταγωγή από τη Μήλο δοκίμασε τις δυνάμεις του στο «Master Chef 1» και έχοντας θητεύσει σε γνωστές κουζίνες (Βαρούλκο, Vezené) αναλαμβάνει με τις γεύσεις του να σε ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Μεσόγειου. Αρχή με σαλάτα ψητό παντζάρι και πράσινα φασολάκια λουσμένα σε βινεγκρέτ πορτοκαλιού και μια μπάλα ανθότυρο με ξινομυζήθρα, που στην καρδιά της έκρυβε φιστίκι Αιγίνης (€9). Από τα μικρά πιάτα δοκιμάσαμε την πολύ νόστιμη αρνιόπιτα (€12), που πάνω σε μια τορτίγια έχει κομμάτια αρνί μαγειρεμένο με κρασί, λίγο τζίντζερ και κύμινο και ψήνεται ανάλαφρα με τυρί καπνιστό και κύβους ντομάτας. Οι γαρίδες, σαν ποπ κορν, φτιαγμένες με σάλτσα μελιού, γλυκό τσίλι και χειροποίητα καλοφτιαγμένα τσιπς πατάτας (€11) θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν τις γλυκές γεύσεις. Σταρ του τραπεζιού ήταν το κουνέλι σιγομαγειρεμένο στον φούρνο με κρασί Μοσχοφίλερο, δεντρολίβανο, μια ιδέα κανέλα που συνοδευόταν με σιουφιχτά και τριμμένη ξινομυζήθρα (€13). Το Kouzoulo συνδυάζει φαγητό, καλό σέρβις και ελληνική μουσική που φτιάχνει το κέφι.

☛ Κouzoulo Kolonaki, Φιλικής Εταιρείας 4 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3633372

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Βόλτα


Πολλά τα φαγάδικα στην Αθήνα που αλλάζουν χέρια, φιλοσοφία κουζίνας, μαγείρους, συνεταιριλίκια που τσάκισαν, με δυο λόγια υπάρχει ένας διαρκής οργασμός. Εστιατόρια που ξέραμε έκλεισαν και καινούργια μπαίνουν στο παιχνίδι της εστίασης. Καταιγιστικός ο ρυθμός. Η συνταγή, όμως, που επιμένει να κερδίζει πόντους είναι ότι το αυθεντικό γοητεύει. Η ανασφάλεια της εποχής πυροδοτεί τη διάθεση για μαμαδίστικη αίσθηση στο φαγητό που το καθιστά οικείο, ασφαλές ή και επιθυμητό σε χώρους ζεστούς, όπου μια μερίδα σουτζουκάκια θα σε χαλαρώσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι μιας καινούργιας ταβέρνας στα Κάτω Πετράλωνα, που στην πινακίδα πάνω από την πόρτα γράφει «Βόλτα». Ο χώρος δεν είναι καινούργιος ούτε μου είναι άγνωστος. Λειτουργούσε και παλιά και τον θυμάμαι ως «Μονοπώλιο», με την κυρία Αγγελική να μαγειρεύει στην κουζίνα. Τα χέρια στο τιμόνι της επιχείρησης άλλαξαν .Οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι νέοι, δεν είναι της δουλειάς, όμως έχουν διάθεση να ακούσουν, να μάθουν και να προσφέρουν το καλύτερο. Στην κουζίνα έχει μπει πάλι η παλιά μαγείρισσα, η κυρία Αγγελική Ξυκομνηνού, μαζί με το νέο αίμα, την Ελισάβετ Ανδρικοπούλου, που δοκιμάζει το ταλέντο της στη μαγειρική. Το πετρόχτιστο κτίριο του 1952, που ήταν το παλιό «Μονοπώλιο του Κράτους», διατηρεί την αύρα του. Τραπέζια ντυμένα με πλαστικούς μουσαμάδες από την αγορά φερμένους, σε χαρούμενα χρώματα, δάπεδο τσιμεντοκονία, παλιές αφίσες στους τοίχους και τα σιδερένια ρολά της εποχής τυλιγμένα πάνω από τις μεγάλες πόρτες. Λιτά και απλά. Το μενού είναι μικρό, με στόχο να αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την εποχικότητα. Ξεκινήσαμε με μια πολίτικη σαλάτα με λάχανο, σέλινο, καρότο και μήλο, στολισμένη με κρίταμο (€5), ωραία αρτυμένη και με καλή γευστική ισορροπία, που τρώγεται ευχάριστα. Ακολούθησε μια τυρόπιτα με σπιτική προσέγγιση, που ήταν φτιαγμένη με φύλλο κανταΐφι (5,40) και γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά. Νόστιμο ήρθε το μοσχαρίσιο συκώτι με σοταρισμένα κρεμμύδια και μια πινελιά κάρδαμο (€7,80), που άφηνε μια σπιρτόζικη γλύκα. Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια (€8,50) ήταν αφράτα με ανάλαφρη ντοματένια σάλτσα, αλλά με μετριασμένη την ένταση από το κύμινο. Οι μπουκιές από το προζυμένιο ψωμί βουτήχτηκαν στη σάλτσα χωρίς ενοχές. Τα φιλετάκια κοτόπουλου συνδυάστηκαν με μια σάλτσα με μαστίχα, λεμόνι και λευκό κρασί (€9) που χαρίζει λεμονάτες πινελιές στην ήπια γεύση του κρέατος. Αξιοζήλευτο είναι το πιάτο με τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες κομμένες σε κύβους, φίνα αρωματισμένους με φύλλα φασκόμηλου. Δύσκολο να σταματήσεις από τη στιγμή που θα κάνεις την αρχή. Κρατήσαμε για το τέλος χώρο για την πληθωρική κρητική γραβιέρα Ανωγείων που συνόδευσε το κρασί μας. Το μαγαζί κάνει τα πρώτα του βήματα και σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να βρει τις ισορροπίες του. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες σε κερδίζουν με την καλή τους διάθεση και είναι πρόθυμοι να μαγειρέψουν το φαγητό που έχει πεθυμήσει μια παρέα οκτώ ατόμων , αρκεί να ενημερωθούν από την προηγούμενη μέρα.
☛ Βόλτα, Ιπποθοντιδών 10. Κάτω Πετράλωνα, 210 3459172

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Παπαδάκης


Το «Παπαδάκης» είναι διαχρονικό εστιατόριο που επιβεβαιώνει την αξία του. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σερβίρει την εθνική μας κουζίνα. Και μην περιμένετε το έμβλημά μας, έναν πιθανά γευστικό, πλην μονότονο μουσακά και χωριάτικη. Το κολωνακιώτικο εστιατόριο με τις παριανές καταβολές διατηρεί μια κουζίνα αξιώσεων που αναδεικνύει τη γευστική μας παράδοση και μοσχοβολά ρίγανη, δυόσμο, ελαιόλαδο, ελληνική θάλασσα και φρεσκάδα – αυτές είναι οι ρίζες μας. Για τους μερακλήδες, παθιασμένους κι έξυπνους επιχειρηματίες η εντιμότητα έχει προφανώς ζωή απεριόριστη. Το επιβεβαιώνει η σταθερή ποιότητα και το πολυπληθές πιστό κοινό στα δέκα χρόνια παρουσίας του εστιατορίου στο Κολωνάκι. Όταν θελήσεις να δείξεις σε έναν ξένο επισκέπτη τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, τότε η πυξίδα δείχνει τον Παπαδάκη γιατί η φιλοξενία και η ποιότητα του φαγητού θα σε κάνουν να καμαρώνεις για τον τόπο σου. Πιστεύω ότι πολλοί ξένοι που τον έχουν επισκεφθεί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στoν τόπο μας πριν φτάσουν να δοκιμάσουν τη ζεστή μπουγάτσα της Αργυρώς. Αυτές ήταν οι σκέψεις που με οδήγησαν στο κατώφλι του εστιατόριου με φίλους που ζουν στον Καναδά και είχαν επιθυμήσει αληθινό ελληνικό φαγητό. Στο τραπέζι, μαζί με το λαχταριστό ψωμί που ζυμώνει η Αργυρώ με ξινό προζύμι, ήρθε και μια ωραιότατη, βελούδινη ταραμοσαλάτα που έκανε δυνατό το ξεκίνημα. Ακολούθησε η σαλάτα με τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα και την ξινομυζήθρα Πάρου λουσμένη διακριτικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (€10), που η νοστιμιά της σε ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι. Απολαυστική και με ωραίο κάπνισμα η μελιτζανοσαλάτα που είχε καπνιστεί στο κάρβουνο, σερβιρισμένη με ελαιόλαδο και τριμμένο ξερό ανθότυρο Πάρου (€7) – τόσο απλά αλλά και τόσο νόστιμα. Να βουτάς το ψωμί σου και να αισθάνεσαι την ειλικρίνεια της καλής πρώτης ύλης. Τα μοσχομυριστά και τέλεια ψημένα ντολμαδάκια συνόδευε δροσερό γιαούρτι (€8) και σε έστελναν στα ουράνια. Τι να πω για τη ρεβιθάδα (€10) που σιγομαγειρεύεται στα κάρβουνα για 15 ώρες και έρχεται χυλωμένη και μεστή, με απόλυτα ταιριαστή την πινελιά από ταραμοσαλάτα στην άκρη του πιάτου. Οικείες γεύσεις, χωρίς φιοριτούρες. Οι λάτρεις του πικάντικου θα ευχαριστηθούν τις γαρίδες που έρχονται καθαρισμένες με καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και κύβους φέτας (€22). Μεζές πρώτης γραμμής, που δεν θέλεις να τελειώσει. Υποκλίνεσαι στη σφυρίδα με μανιτάρια, πατάτες και σάλτσα λευκού κρασιού που τη στεφανώνει τρούφα (€28) – κορυφαίο πιάτο. Το ψάρι κρατάει τους χυμούς του και εκφράζει τη φρεσκάδα και από δίπλα αυτή η φίνα σάλτσα και η τρούφα ανεβάζουν πολλά σκαλοπάτια τη γευστική ένταση. Φαγητό ηδονικό, που μιλάει στο είναι σου. Εύγε!

☛ Παπαδάκης, Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ