Η αγία ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Ο Φλοίσβος είναι μια ακόμη οικογενειακή ταβέρνα της ελληνικής επαρχίας. Από αυτές που θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν για να απολαμβάνουμε τις πραγματικές γεύσεις του τόπου μας.
0

Βρίσκονται στο ίδιο μέρος για χρόνια, αλλάζουν γενιές και χέρια, μεγαλώνουν οικογένειες, παρακολουθούν ατελείωτες ιστορίες να εξελίσσονται στα τραπέζια τους και γερνούν μαζί με τα μαυρισμένα από το γκάζι τσουκάλια τους. Οι ταβέρνες δεν είναι μαγαζιά, είναι μικρές κοινωνίες, κομμάτια αληθινής ζωής και ποτέ δεν θα χορτάσω να τις ανακαλύπτω. 

Τα δυο τελευταία καλοκαίρια τα περνώ στον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί υπάρχει το Blue Bay, ένα camping όπου έχουμε στήσει ένα τροχόσπιτο και έτσι κάνω πράξη το όνειρο ζωής, τη ζωή στη φύση όπως παλιά, τις οικογενειακές διακοπές όπως συνέβαιναν στα '80s. Η όλη περιοχή, που κάποτε ήκμαζε και ήταν θέρετρο για πολλούς Αθηναίους, διατηρεί ακόμη κάποιους επίμονους επισκέπτες που έχουν αναπτύξει μαζί της ένα όμορφο δέσιμο. Το ίδιο συμβαίνει και με το camping, που δεν έχει αλλάξει καθόλου από παλιά και, έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα του φυσικού κάλους και της θάλασσας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, καταφέρνει και γεμίζει κόσμο τον Αύγουστο. Μόνιμα τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα από όλη την Ευρώπη, τυχαίοι παραθεριστές και εφήμεροι επισκέπτες κάνουν το Blue Bay έναν ζωντανό και πολύβουο παραθεριστικό τόπο.

Η ταβέρνα είναι ένα σπίτι που αφήνεις και θέλεις όταν ξαναγυρίσεις να το βρεις. Δεν περιμένεις να έχει αλλάξει κάτι στο μενού της. Επιθυμείς με όλη την καρδιά σου να έχουν μείνει τα πάντα ίδια και απαράλλακτα. 

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά πράγματα για εξερεύνηση, ενώ τον περισσότερο κόσμο συγκεντρώνουν τα Καμένα Βούρλα, όπου υπάρχουν διάφορα παραλιακά μαγαζιά που ποτέ δεν με συγκίνησαν. Αντίθετα, από τις πρώτες επισκέψεις μου, το ενδιαφέρον μου κέρδισε μια ταβέρνα στην παραλία του Καινούριου που είναι αποκομμένη από τον τουρισμό, η θάλασσά της δεν είναι για κολύμπι, τα σπίτια της είναι μετρημένα και το τοπίο της σε κάνει ελαφρώς να μελαγχολείς και να αναπολείς παλιότερα χρόνια.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Παρόλο που το μαγαζί είναι μπροστά στη θάλασσα, η ταβέρνα φημίζεται τόσο για το φρέσκο ψάρι της όσο και για τα νόστιμα κρέατά της.

Η ταβέρνα λέγεται Φλοίσβος, τα τραπέζια της είναι τετράγωνα με καρό τραπεζομάντιλα, οι καρέκλες της ψάθινες και στα παρτέρια της υπάρχουν βασιλικοί και μπιγκόνιες. Είναι από εκείνα τα μαγαζιά που όταν περνάς την πόρτα τους σε κοιτούν και σε μετρούν από κάτω έως πάνω, όχι για να σε κουτσομπολέψουν αλλά για να καταλάβουν αν είσαι γνωστός από κάποιο κοντινό χωριό και να σε χαιρετήσουν όπως πρέπει. Έτσι έκαναν και με εμάς και όταν κατάλαβαν πως ήμασταν απλώς παραθεριστές η χαρά τους ήταν διπλή και η φιλοξενία τους ξεχωριστή από την πρώτη στιγμή. Πάντα χαίρονται με τους τουρίστες, γιατί έχουν να θυμούνται χρυσές εποχές.

Ο Θανάσης Μελάκος άνοιξε το μαγαζί το 1983. Τότε, το μέρος έσφυζε από τουρισμό. Το camping του ΕΟΤ, λίγο πιο δίπλα, λειτουργούσε και ήταν ένα μικρό θαύμα με εκατοντάδες επισκέπτες, η εθνική οδός περνούσε από τον Μαλλιακό, τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και όλο και ξεπηδούσε κάποια ντίσκο ή ένα μπαρ που γινόντουσαν διάσημα και μάζευαν κόσμο ακόμη και από τη Λαμία. 

Ο Θανάσης με τη γυναίκα του Ειρήνη έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Είχε κάνει και άλλες δουλειές ο Θανάσης, στη Γερμανία και την Αθήνα, αλλά η ταβέρνα ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του. Εκεί ήθελε να δώσει την ψυχή του και αυτό έκανε. Πώς είναι να έχεις μια μικρή ταβέρνα στην επαρχία των '80s; Είναι σαν να βρίσκεσαι κάπου που δεν μπορείς και δεν προλαβαίνεις να σηκώσεις κεφάλι. Για όλα φρόντιζε ο Θανάσης. Διάλεγε τα κρέατα ένα-ένα, έψαχνε για τα καλύτερα ζαρζαβατικά, κανονιζόταν με τον ψαρά, επόπτευε κουζίνα και σάλα. Στο μαγείρεμα, η Ειρήνη από το πρωί έως το βράδυ, ακούραστη και ασταμάτητη. Όχι γιατί το ήθελε, αλλά γιατί έτσι έπρεπε να κάνει για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Θέλω να υπάρχει πάντα στο τραπέζι ένα τυροπιτάρι, η τηγανιτή τυρόπιτα της περιοχής, με το τραγανό φύλλο, την πλούσια γέμιση και το μυρωδάτο μέλι.

Οι κόρες τους, η Λένα και η Μαρία, ανάμεσα στα τραπέζια και τα γκάζια μεγάλωσαν. Θυμούνται ακόμη να στέκονται με τις μύτες των ποδιών τους στα τραπέζια για να τα καθαρίσουν και να βοηθήσουν την κατάσταση. Η ταβέρνα δεν ήταν μόνο ο τόπος εργασίας των γονιών τους αλλά και το σπίτι τους. Για έξι μήνες ζούσαν ολοκληρωτικά εκεί, και τον χειμώνα επέστρεφαν στις ελιές και στο σχολείο. Όσο και να φαίνεται περίεργο, δεν είχαν περιθώρια για άλλον τρόπο ζωής, γι’ αυτό και η ταβέρνα έγινε κομμάτι του εαυτού τους.

Ο όρος «οικογενειακή ταβέρνα» στην περίπτωσή τους, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δεν αφορούσε την κατάσταση των επισκεπτών τους αλλά τη δική τους κατάσταση. Ήταν πάντα μια ταβέρνα που τη δούλευε όλη η οικογένεια και έτσι ακριβώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα. Μπορεί η Λένα και η Μαρία να έχουν μεγαλώσει πια και να έχουν και οι ίδιες δικές τους οικογένειες και παιδιά, αλλά ποτέ δεν έχουν αφήσει το μαγαζί. Ο Θανάσης και η Ειρήνη πια δεν έχουν τα ίδια κουράγια. Δεν εγκαταλείπουν, βέβαια, τα πόστα τους, αλλά έχουν καταλάβει πως ήρθε ο καιρός να περάσει το μαγαζί στα χέρια των κοριτσιών. 

Έτσι, ο Φλοίσβος συνεχίζει να λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία εδώ και σαράντα χρόνια. Η προετοιμασία γίνεται νωρίς το πρωί. Καθαρίζονται τα λαχανικά, μαρινάρονται τα κρέατα, καθαρίζονται τα ψάρια, κόβονται τα βλίτα από το μποστάνι, ανοίγεται το φύλλο και φτιάχνονται τα τυροπιτάρια.  Η Ειρήνη πήζει κατσικίσιο τυρί μόνη της για το τυροπιτάρι και το σαγανάκι και έτσι υπάρχει πάντα φρέσκο στο μαγαζί. Η πρώτη κατσαρόλα μπαίνει από νωρίς. Ένας από τους γνωστούς μεζέδες του μαγαζιού, που προσφέρεται με το πρώτο τσιπουράκι της μέρας, είναι η προβατίνα κοκκινιστή. Μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, η κατσαρόλα έχει αδειάσει. Ο κόσμος εναλλάσσεται για καφέ και τσίπουρο μέχρι να μεσημεριάσει περισσότερο και να αρχίσουν να καταφτάνουν οι επισκέπτες του φαγητού.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Δεν αλλάζω με τίποτα την ψητή στα κάρβουνα σαρδέλα.

Παρόλο που το μαγαζί είναι μπροστά στη θάλασσα, η ταβέρνα φημίζεται τόσο για το φρέσκο ψάρι της όσο και για τα νόστιμα κρέατά της. Ο Θανάσης δεν επιτρέπει να μπει τίποτα στο μαγαζί του που δεν είναι άριστης ποιότητας. Τα κάρβουνα στην ψησταριά δεν ησυχάζουν μέχρι αργά το βράδυ. Στο ψήσιμο και το τηγάνι η Λένα, στις παραγγελίες και τα τραπέζια η Μαρία. Βοηθοί στο service ο κουνιάδος της Λένας, Θανάσης, αλλά και τα παιδιά τους, που έχουν μεγαλώσει και αυτά μέσα στην ταβέρνα.

«Δουλεύαμε και μεγαλώναμε ταυτόχρονα έξι παιδιά. Είχαμε τριγύρω τα πάρκα τους, τις περπατούρες και τα παιχνίδια τους. Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά, όπως ξέρουν πως, αν θέλουν να αποκτήσουν κάποια αγαθά, πρέπει να δουλέψουν. Έτσι, έρχονται και βοηθούν. Δεν θέλουμε, όμως, να συνεχίσουν αυτό το επάγγελμα. Εμείς ζήσαμε όλη τη ζωή μας εδώ μέσα, δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο στα παιδιά μας», μου λέει η Μαρία βιαστικά, ενώ τρέχει συνεχώς ανάμεσα στα τραπέζια και την κουζίνα. 

Ξέρω τι λέει. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την ταβέρνα και πολλές φορές δεν έχω καταφέρει να χαιρετήσω τα κορίτσια. Πάντα είναι χαμένες στη δουλειά. Όλα περνάνε από τα χέρια τους, πάνω από τα βαθιά τηγάνια με το λάδι να κοχλάζει και την ψησταριά να ανεβάζει τη θερμοκρασία της κουζίνας στα ύψη. Η αγία ελληνική ταβέρνα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν σε λυπάται, ούτε ακούει την κούρασή σου. Απαιτεί το 100% του εαυτού σου. Γι’ αυτό και ανέκαθεν πίστευα ότι οι άνθρωποι της ταβέρνας είναι ξεχωριστοί και άξιοι. Ειδικά εκείνοι που θέλουν ό,τι προσφέρουν να είναι φτιαγμένο από τα χέρια τους. Γι’ αυτό στον Φλοίσβο δεν χορταίνω να τρώω τις καλοτηγανισμένες μελιτζάνες και τα κολοκύθια με το απαλό κουρκούτι και το χρυσαφένιο χρώμα, σερβιρισμένο με σκορδαλιά που σε κερδίζει και σε ζαλίζει με την αψάδα της. Θέλω, επίσης, να υπάρχει πάντα στο τραπέζι ένα τυροπιτάρι, η τηγανιτή τυρόπιτα της περιοχής, με το τραγανό φύλλο, την πλούσια γέμιση και το μυρωδάτο μέλι.

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Ο Θανάσης δεν επιτρέπει να μπει τίποτα στο μαγαζί του που δεν είναι άριστης ποιότητας.

Ξέρω πως η παρέα μου αγαπάει τα παϊδάκια της προβατίνας, αλλά εγώ δεν αλλάζω με τίποτα την ψητή στα κάρβουνα σαρδέλα και τις καλοτηγανισμένες κουτσομούρες. Μπορώ να ορκιστώ για τη νοστιμιά της μοσχαρίσιας μπριζόλας γάλακτος και χαίρομαι τον κυρ-Θανάση που μαρινάρει όλα τα κρέατά του με λαχανικά και μπαχάρια για να είναι τρυφερά και μοσχοβολιστά. Βέβαια, το ίδιο καλά θα περνούσα αν είχα στο τραπέζι μια χωριάτικη με αληθινή τομάτα και μια μερίδα πατάτες τηγανητές με ένα τζατζίκι δίπλα. Αν το καλοκαιρινό τραπέζι δεν είναι απλό και γνήσιο, τι να το κάνεις;

Ο Φλοίσβος είναι μια ακόμη οικογενειακή ταβέρνα της ελληνικής επαρχίας. Από αυτές που θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν για να απολαμβάνουμε τις πραγματικές γεύσεις του τόπου μας. Είναι το τραπέζι που στρώνεται για εμάς, όχι από χέρια συγγενικά σε ένα χωριό, αλλά από χέρια που έχουν μάθει να φροντίζουν με αγάπη τους επισκέπτες τους. Ο κύριος Θανάσης, η μάνα Ειρήνη και οι κόρες Λένα και Μαρία δεν είναι οι συγγενείς που περιμένουμε να δούμε στο χωριό αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν όλο το καλοκαίρι για να περνάμε καλά και να φεύγουμε χορτάτοι στο σώμα και την ψυχή. Ξέρω πως φέτος, όταν θα αποχωριστούμε, θα αγκαλιαστούμε. Γιατί η ταβέρνα είναι ένα σπίτι που αφήνεις και θέλεις όταν ξαναγυρίσεις να το βρεις. Δεν περιμένεις να έχει αλλάξει κάτι στο μενού της. Επιθυμείς με όλη την καρδιά σου να έχουν μείνει τα πάντα ίδια και απαράλλακτα. 

Η Αγία Ελληνική (οικογενειακή) ταβέρνα Facebook Twitter
Ήταν πάντα μια ταβέρνα που τη δούλευε όλη η οικογένεια και έτσι ακριβώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.

Φλοίσβος, Παραλία Καινούριο, Αγ. Αικατερίνη 350 09, τηλ: 2235 042204

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυλή στρωμένη με χαλίκι και πιατέλες με παϊδάκια στον Κορομηλά

Γεύση / Αυλή στρωμένη με χαλίκι και πιατέλες με παϊδάκια στον Κορομηλά

Μία από τις παλιές ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τις πιο αγαπημένες αυλές της περιοχής, που έχει παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, μας περιμένει να απολαύσουμε τίμιες, αγνές γεύσεις και χορταστικές μερίδες.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Γεύση / Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Έχει συνδέσει το όνομά της με τα αχνιστά μύδια, με μια σαλάτα «ποικιλία», με τις γαρίδες που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Από τη δεκαετία του ’80 μια οικογενειακή ταβέρνα που διαχειρίζεται απλά την καλή πρώτη ύλη της έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλη την Αττική, και ας μην έχει θέα τη θάλασσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ