ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

H μύτη που αξίζει εκατομμύρια

Facebook Twitter
0


[via] Ο κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σήμερα είναι ένας κριτικός κρασιού. Δεν πρόκειται για κάποιον σνομπ όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά για έναν συνηθισμένο Αμερικάνο, έναν άντρα από το βόρειο Μέριλαντ, που ζει ακόμα σε μια φάρμα. Το όνομά του είναι Robert Parker Jr, Bob για τους φίλους του, και δεν έχει κλασική εκπαίδευση στο κρασί.  



Δεν δουλεύει μπροστά σε άλλους αλλά μόνος του, σε ένα γραφείο, το οποίο έχει έναν υπολογιστή, πολλά CD, (Bob Dylan, Neil Young), έναν πάγκο γεμάτο με μπουκάλια κρασί, μια σειρά με καθαρά ποτήρια κρασιού, και ένα νεροχύτη αρκετά βαθύ για να μπορεί να φτύνει χωρίς να λερώνεται. Εκεί γράφει το περιοδικό του με όνομα The Wine Advocate, με υπότιτλο “ανεξάρτητος διμηνιαίος οδηγός για καλό κρασί.» Το περιοδικό δεν έχει φωτογραφίες.


Το περιοδικό δεν δέχεται διαφημίσεις. Η συνδρομή κάνει 40 ευρώ το χρόνο. κάθε τεύχος έχει ένα εντιτόριαλ και περίπου πενήντα έξι σελίδες με σχόλια για κρασιά που έχει δοκιμάσει ο ίδιος. Τα σχόλια συνήθως είναι σύντομα, δύο ή τρεις προτάσεις, και η βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100.



Το περιοδικό έχει 40.000 συνδρομητές, σε όλη την Αμερική και σε 37 ξένες χώρες. Οι αναγνώστες έχουν επίσης επιρροή και οι γνώμες κυκλοφορούν, ανεβοκατεβάζοντας υπολήψεις και παραγωγούς στην Ασία, στις ΗΠΑ, τώρα ακόμα και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα φαίνονται στα ράφια, όπου οι πωλητές αναρτούν τα σχόλια του Parker και αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που φτάνουν ξανά πίσω, μέχρι τους παραγωγούς. Ήταν η πρώτη φορά που αυτός ο κλάδος απέκτησε μία τόσο ισχυρή φωνή.


Βέβαια από το 2008 και μετά οι φήμες σχετικά με την αμεροληψία του και την αντικειμενικότητά του έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν: ταξίδια πληρωμένα από εφημερίδες, συγγενείς που συμμετέχουν σε εταιρίες σχετικές με κρασί, υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν ευθέως για χρηματισμό, έχουν κλονίσει το όνομά του αλλά δεν τον έχουν εκθρονίσει. Πριν από μερικά χρόνια δήλωσε ότι αφήνει τις κριτικές για τα κρασιά της Καλιφόρνια σε συνεργάτη του, κάτι που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση απόσυρσης.


Tώρα ο Parke rέχει και Twitter. Ποιό περιοδικό κατέληξε σ’ αυτό το ποσοστό, αναρωτιέμαι, γιατί ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βγάλει άκρη ακόμα.

Γεύση
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ