Γλυκιά Αθήνα: Ένα αφιέρωμα της LiFO στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γλυκιά Αθήνα Facebook Twitter
0

Σε αυτoν τον κoσμο υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, εκείνοι που αγαπούν τα γλυκά και εκείνοι που δεν ξέρουν τι χάνουν. Κι αν αυτός ο διαχωρισμός ακούγεται απόλυτος, είναι γιατί το γλυκό δεν αφορά μόνο τη γευστική απόλαυση αλλά και τη διάθεση να αφεθείς για λίγα λεπτά σε μια ευχαρίστηση που σε κάνει να νιώθεις και πάλι παιδί. Όπως τότε που επιθυμούσες διακαώς μια λιχουδιά, χωρίς να σκέφτεσαι τις θερμίδες, τα λιπαρά και τον γλυκαιμικό δείκτη. Άλλωστε, σήμερα τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία δημιουργούν μικρά αριστουργήματα με αγνά υλικά και βιολογικές πρώτες ύλες και διαθέτουν μια σειρά από vegan, low fat, gluten free και sugar free επιλογές που δεν υπολείπονται σε τίποτα σε γεύση και απόλαυση. 


Στο αφιέρωμα της LiFO θα βρεις τα πιο αξιόλογα μέρη για γλυκό, που το καθένα αναδεικνύει με τον δικό του τρόπο τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας μια εντελώς νέα οπτική στην κατηγορία «γλυκό». Με τη σπιτική φροντίδα να κυριαρχεί, οι συνταγές που εκτελούνται στα εργαστήρια των ζαχαροπλαστείων δεν περιλαμβάνουν τίποτα έτοιμο, τίποτα τεχνητό, τίποτα που δεν φτιάχνεται από την αρχή. 


Στους χώρους αυτούς η ζαχαροπλαστική είναι ένα ταξίδι που ξεκινά με τους συνδυασμούς των εκλεκτών υλικών και καταλήγει σε μικρά έργα τέχνης υψηλής αισθητικής και εξαιρετικής γεύσης. Στις βιτρίνες τους θα βρεις ό,τι επιθυμείς και θα αφεθείς στις προτάσεις των pastry-chefs, που, πάνω απ’ όλα, εμπνέονται από το πάθος τους και εκτελούν με σύγχρονες τεχνικές τις σύγχρονες ή παραδοσιακές συνταγές τους. 


Από κλασικό γαλακτομπούρεκο μέχρι τρισδιάστατες τούρτες και από χειροποίητο παγωτό μέχρι νηστίσιμες προτάσεις, τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας έχουν κάτι διαφορετικό για κάθε γούστο και διατροφική συνήθεια. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις αυτό που σου προκαλεί τη μεγαλύτερη λαχτάρα. Κι αυτή η επιλογή είναι ίσως το πιο ευχάριστο δίλημμα που έχεις να αντιμετωπίσεις…

Georgios Galifianakis

Η αναζήτηση της γεύσης μέσα από την αυθεντική ζαχαροπλαστική.

galifianakis Facebook Twitter

Λένε πως, όταν σκαλίζεις, μπορεί και να ανακαλύψεις τον κρυμμένο θησαυρό. Στο Georgios Galifianakis το σκάλισμα, η εξερεύνηση και η δημιουργική ανησυχία είναι μέρος μιας φιλοσοφίας που οδηγεί συνεχώς σε νέες γεύσεις, προκαλώντας τις αισθήσεις σου. Εδώ, το γλυκό δεν είναι μια εμπορική διεκπεραίωση αλλά μια υπόθεση ψυχής που ξεπερνά τα καθιερωμένα. Η πίστη στην αληθινή ζαχαροπλαστική, όπου όλα παρασκευάζονται από την αρχή, γίνεται καθημερινός οδηγός για την ομάδα που δημιουργεί στο παρασκευαστήριο του Georgios Galifianakis. Η αναζήτηση της αυθεντικής γεύσης είναι το καθημερινό ταξίδι που μέσα από την έμπνευση, τη γνώση και την αγάπη καταλήγει σε μοναδικές προτάσεις γλυκών που πραγματικά ξεχωρίζουν.


Γλυκά που κάνουν δύσκολη την επιλογή, αφού, πέρα από το γαλακτομπούρεκο, που αποτελεί σταθερή αξία, θα εκπλαγείς, δοκιμάζοντας το τιραμισού με το αυθεντικό τυρί μασκαρπόνε και το εκχύλισμα από espresso illy, το βελούδινο προφιτερόλ, το σαβαρέν με το παλαιωμένο ρούμι, το τραγανό μιλφέιγ, την αριστοτεχνική κρεμ μπριλέ, το βουτυράτο cheesecake, και η λίστα δεν έχει τέλος. Όπως τέλος δεν έχει ούτε η συνεχής αναζήτηση νέων συνταγών, οι δοκιμές και οι πειραματισμοί που καταλήγουν σε νέες προτάσεις γεύσης. 


Ανάμεσα σε αυτές θα βρεις μια σειρά από γλυκές απολαύσεις, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, που φτιάχνονται με σιρόπι από βιολογική μπλε αγαύη. Το σουφλέ με αγαύη (πλούσιο και σε φυτικές ίνες), από το εσωτερικό του οποίου ξεχειλίζει η λάβα σοκολάτας μόλις το ζεστάνεις, αλλά και το sugar-free προφιτερόλ, που θα σε κερδίσει με τη γεύση του, ακόμα κι αν δεν είσαι ο τύπος της υγιεινής διατροφής, είναι κάποιες από τις προτάσεις του Georgios Galifianakis που ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, προσφέροντας γεύση και θρεπτική αξία. 


Στα must-try και το σορμπέ μανταρίνι χωρίς ζάχαρη που δοκίμασες για πρώτη φορά, γυρνώντας από τη θάλασσα, στο κατάστημα στο Πόρτο Ράφτη και πλέον μπορείς να βρεις στο Georgios Galifianakis της Αγίας Παρασκευής, για να σου θυμίσει πως η ποιότητα παραμένει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αξία. Μια ποιότητα που σου προσφέρεται με την απλότητα και την οικειότητα της αυθεντικής ζαχαροπλαστικής. Γιατί μόνο έτσι η απόλαυση μπορεί να είναι εμπειρία και το γλυκό μια αληθινή απόδραση από την καθημερινότητα της γεύσης.

Αγία Παρασκευή: Λεωφ. Μεσογείων 398 & Αιγαίου Πελάγους, 210 6008669 / Πόρτο Ράφτη: Λεωφ. Αυλακίου, 22990 76692, www.georgios-galifianakis.gr 

Katamaya sweet & savory

Τα γλυκά που θα έφτιαχνες για να δώσεις στα παιδιά σου.

Katamaya sweet & savory Facebook Twitter

Στη δημιουργία μιας νέα επιχειρηματικής ιδέας υπάρχει μόνο ένας τρόπος που μπορεί να σε οδηγήσει στον στόχο σου. Η εμμονή στην ποιότητα, η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και η παρουσίαση μιας πρότασης υψηλής αισθητικής είναι εκείνα τα στοιχεία που ακολούθησαν ο Χρήστος και η Ειρήνη, κάνοντας το Katamaya μια ξεχωριστή εμπειρία για γλυκό και παγωτό. Εμπνευσμένο από το καταμάγειον, το εργαλείο με το οποίο σκούπιζαν τους ξυλόφουρνους από την εποχή του Ομήρου, τα katamaya sweet & savory επανασυστήνουν μια ολόκληρη κατηγορία με γλυκές δημιουργίες, όπου πρωταγωνιστούν οι άριστες πρώτες ύλες, και ανταποκρίνονται στη σύγχρονη υγιεινή διατροφή. Στο σικ αρχιτεκτονικό περιβάλλον θα βρεις ό,τι ακριβώς θα ήθελες να δώσεις στα παιδιά σου, γνωρίζοντας πως αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Το πολίτικο τσουρέκι είναι στα must-try, ενώ ανάμεσα στις νοστιμιές που παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο θα σε ενθουσιάσει η πάβλοβα με φράουλες, η τάρτα φρούτων, το προφιτερόλ με σοκολάτα υγείας αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως η πορτοκαλόπιτα, το ραβανί και η γαλατόπιτα, που δεν μοιάζει με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Περίοπτη θέση κατέχουν τα παγωτά με ιδιαίτερα χαμηλά λιπαρά και φρέσκο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα – artisanal δημιουργίες χωρίς χρωστικές, που θυμίζουν παλιά παραδοσιακά γαλακτοπωλεία. Θα ξεχωρίσεις το vegan παγωτό με γάλα καρύδας, χωρίς καθόλου ζάχαρη, όπως και το τριαντάφυλλο με τα blueberries! Οι εντυπωσιακές τούρτες που δημιουργεί η Ειρήνη και η ομάδα της σου θυμίζουν σελίδες από περιοδικά υψηλής ζαχαροπλαστικής, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως όλα δημιουργούνται από την αρχή με ολόφρεσκα υλικά, χωρίς έτοιμα μείγματα. Τα katamaya sweet & savory δικαιολογούν αυτό που γράφει η βραβευμένη συσκευασία τους: «Σε κάθε κουταλιά είναι σαν να δαγκώνεις τη λέξη χαρά, αγκαλιά, γιορτή».

Δημητρίου Βασιλείου, 20, Νέο Ψυχικό, 210 671 1115 / Λεωφ. Μαραθώνος 113, Γέρακας, 210 661 5303, Facebook: katamaya sweet & savory, Instagram: katamaya_sweet_savory 

Cake Love

Αγάπη, αγάπη, αγάπη… και αγνά υλικά!

cake love Facebook Twitter

Τελικά, η φράση «έκανα το χόμπι μου επάγγελμα» κρύβει μέσα της μια έκφραση ευτυχίας που δύσκολα συναντάς γύρω σου. Μιλώντας με τον Πάνο και την  Όλγα, που μαζί δημιούργησαν το Cake Love, αντιλαμβάνεσαι αυτήν τη χαρά των ανθρώπων που λατρεύουν αυτό που κάνουν όχι μόνο γιατί το επέλεξαν ως δουλειά αλλά και γιατί εκεί επενδύουν την αγάπη και τη φροντίδα τους. Το ξεχωριστό αυτό ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στο Πικέρμι σε καλωσορίζει με μια ανοιχτή κουζίνα όπου όλα γίνονται μπροστά στα μάτια σου, όπως ακριβώς στο σπίτι μιας καλής φίλης που για να σε περιποιηθεί ψήνει λαχταριστά μάφιν και στολίζει χρωματιστά καπ κέικ που θα συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σου. Το Cake Love είναι μια οικεία ατμόσφαιρα που ξυπνάει μέσα σου παιδικές μνήμες με τα πολύχρωμα σχέδια και τα μοσχομυριστές λιχουδιές που σε προσκαλούν να τις δοκιμάσεις. Η ομάδα που βρίσκεται στο ανοιχτό εργαστήριο –θα τους γνωρίσεις με τα ονόματά τους– δημιουργεί τα πάντα από την αρχή, χωρίς έτοιμα μείγματα και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα πιο αγνά υλικά, όπως βιολογικό αλεύρι, ζάχαρη και αυγά, για να παρουσιάσει καθημερινές νοστιμιές αλλά και εορταστικές τούρτες για κάθε περίσταση. Εδώ μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να είσαι σίγουρος πως οι ζαχαροτέχνες του Cake Love θα σου ετοιμάσουν την πιο εντυπωσιακή τούρτα για τον γάμο, τη βάφτιση ή το πάρτι σου, η οποία κλέβει τις εντυπώσεις όχι μόνο με την εμφάνιση αλλά και με τη γεύση της. Κι αυτός είναι ένας συνδυασμός σπάνιος. Τα λαχταριστά αυτά έργα τέχνης –που μοιάζουν με ζαχαρωτά γλυπτά από κάποιο παραμύθι– είναι τέλεια εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Και παρότι θέλεις να τα χαζεύεις ατελείωτα, η πρώτη κουταλιά σε κάνει να μην μπορείς να αντισταθείς στη γεύση τους. Γιατί όπως ακριβώς η μαμά δίνει στα παιδιά της ό,τι καλύτερο, έτσι και οι άνθρωποι του Cake Love έχουν να σου προσφέρουν το αληθινό τους πάθος για τη ζαχαροπλαστική και τη ζαχαροτεχνία, φροντίζοντας να ευχαριστήσουν με τις δημιουργίες τους το μικρό παιδί που κρύβουμε μέσα μας – και που πάντα λιγουρεύεται ένα γλυκάκι!

Λ. Μαραθώνος 38 & Αγ. Χριστοφόρου, Πικέρμι, 216 800 8935, www.cakelove.gr, Facebook: Cake Love, Instagram: cakelove.gr

Kokakias

Δεν χρειάζεται να αντισταθείς σε αυτή την εξάρτηση.

kokakias Facebook Twitter

Κάποιες φορές αρκεί μια λέξη για να γεννηθεί μια πραγματικά καλή ιδέα που θα κάνει τη διαφορά. Ο Kokakias είναι μια ξεχωριστή πρόταση που αναδεικνύει το αγαπημένο κοκ μέσα από εμπνευσμένες δημιουργίες που επιμελείται ο pastry-chef Μανόλης Στήθος (που γνωρίζεις από τη θητεία του στο Funky Gourmet). Είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα μικρά αριστουργήματα που φιγουράρουν στις βιτρίνες του Kokakias, χωρίς να νιώσεις την έντονη επιθυμία πως πρέπει να τα δοκιμάσεις όλα. Η τάρτα Choco Vanilla γεμιστή με κoκ, πραλίνα αμυγδάλου, crémeux bitter σοκολάτας και βανίλιας και το Choco & Mandarin limited κoκ-ναμελάκα με σοκολάτα γάλακτος, γλυκό του κουταλιού μανταρίνι και γλάσο λευκής σοκολάτας είναι ανάμεσα σε εκείνες τις προτάσεις που προσφέρουν μια νέα εμπειρία απόλαυσης. Εξάλλου, όλα τα γλυκά, είτε χρησιμοποιούν ως βάση το κoκ είτε σoυ το θυμίζουν ως μορφή, μέσα από μια εντελώς νέα προσέγγιση σε κλασικές συνταγές (χαρακτηριστική περίπτωση το American Style Cheesecake κοκ, που, αντί για ψωμάκι, στη βάση έχει μπισκότο βουτύρου, ψητή κρέμα cheesecake και χειροποίητη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα). Στα new entries θα βρεις το vegan και lactose-free νηστίσιμο κοκ από σιμιγδαλένιο χαλβά, κρέμα και χαλβά από ταχίνι και πραλίνα φουντουκιού, ενώ κάθε τόσο το μενού στον Kokakias εμπλουτίζεται με κάποια εποχική ή εορταστική συνταγή που δημιουργεί ο σεφ. Ο ιδιαίτερος χώρος, που θυμίζει σικ μπουτίκ, αναδεικνύει κάθε δημιουργία σε έναν μικρό, πολύτιμο θησαυρό που περιμένει να τον ανακαλύψεις, είτε στον χώρο του είτε μέσω των Wolt, efood και box. Μικρά αριστουργήματα γεύσης που προκαλούν εθισμό στην απόλαυση… 

Πατριάρχου Ιωακείμ 48-50, 210 7243000, Facebook: Kokakias, Instagram: kokakias_pastry

Eleesian chocolates

Τα Ηλύσια Πεδία της γεύσης.

Eleesian chocolates Facebook Twitter

Αν ανήκεις σ’ εκείνους που, απολαμβάνοντας ένα γλύκισμα, κλείνουν τα μάτια και προσπαθούν να φανταστούν τη διαδικασία μέχρι να φτάσει στα χέρια τους, τότε το όνομα Eleesian θα απαντήσει στις απορίες σου. Γιατί αυτό είναι το εργαστήριο που παρασκευάζει μια limited σειρά από ιδιαίτερες μπάρες σοκολάτας και cookies που δεν μοιάζουν με όσα έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Η χειροποίητη φροντίδα, φυσικά, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι πανταχού παρούσα, αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε όλες τις παρασκευές. Στα προϊόντα της Eleesian θα βρεις μόνο ανώτερο βούτυρο, εκλεκτές σοκολάτες, ξηρούς καρπούς που επιλέγονται προσεκτικά αλλά και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, έτσι ώστε η γεύση που απολαμβάνεις να έχει όλη την αυθεντικότητα των συστατικών και να μην κρύβεται πίσω από τεχνητά ενισχυτικά. Λαχταριστές μπάρες σοκολάτας, φυσικές μπάρες δημητριακών και δύο εξαιρετικά cookies, το σαμπλέ σοκολάτας και αυτό με φρούτα του δάσους αποτελούν τη συμβολή Eleesian στην καθημερινή μας απόλαυση. Δίπλα στα προϊόντα που θα συναντήσεις σε επιλεγμένα σημεία πώλησης –και θα τα καταλάβεις από την πρώτη ματιά– η Εleesian παρουσιάζει και μια branded σειρά από έξι origin σοκολάτες. Επιλέγοντας πρώτη ύλη από συγκεκριμένες χώρες προέλευσης, με διαφορετικό ποσοστό κακάο, η ομάδα της Εleesian δημιουργεί γλυκά που συνδυάζουν αγνά φυσικά υλικά σε αυθεντικές συνταγές που θα σε ενθουσιάσουν. Σύντομα θα λειτουργήσει σοκολατερί, ανοιχτή καθημερινά για τους λάτρεις του είδους, προσφέροντας ροφήματα αλλά και δημιουργίες της ομάδας που ξέρει να αναδεικνύει την ποιότητα των υλικών. Κάθε μπουκιά, μια εμπειρία που σε μεταφέρει σε έναν ειδυλλιακό κόσμο γεύσης.

www.eleesian.gr, Facebook: Eleesian, Instagram: eleesian_athens, 2111135000 

Μέλισσα fine pastry

Σχεδόν ένας αιώνας στην αναζήτηση της απόλυτης γεύσης.

Μέλισσα fine pastry Facebook Twitter

Ενενήντα έξι χρόνια. Αν ψάχνεις να θυμηθείς από πότε το όνομα Μέλισσα συνδέεται με το γλυκό, η απάντηση είναι εδώ και ενενήντα έξι χρόνια – κι αυτός ο αριθμός δεν είναι  τυχαίος. Γιατί σχεδόν ένας αιώνας γνώσης, εμπειρίας και κυρίως αγάπης για την αυθεντική γεύση μεταφράζεται σε δημιουργίες που ξεχωρίζουν και σε κάνουν να αναζητάς τα αγαπημένα σου γλυκά πίσω από το όνομα που συνδέεται με την απόλαυση. Η τέταρτη πλέον γενιά της Μέλισσας συνεχίζει να εξελίσσει τις συνταγές της με έμπνευση από την αυθεντική γαλλική ζαχαροπλαστική, βασίζοντάς τες αδιαπραγμάτευτα σε άριστες πρώτες ύλες, όπως βιολογικό γάλα και αλεύρι, μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και συστατικά που παρασκευάζονται εξαρχής, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χρώματα και αρωματικά. Η Μέλισσα σηκώνει τον πήχη στην κατηγορία «γλυκό», παρουσιάζοντας γαστρονομικές προτάσεις που δημιουργεί μετά από έρευνα, πειραματισμούς και τόλμη για καινοτομία. Στα must-try η ξεχωριστή τάρτα Yuzu με τσάι matcha και φυσική βανίλια Ταϊτής, η πραλίνα γάλακτος αλλά και τα new entries St Honoré και εκλέρ με καραμέλα. Η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, από τις άρτιες τεχνικές παρασκευής μέχρι την υψηλή αισθητική στην παρουσίαση των γλυκών, είναι εκείνο το στοιχείο που προκαλεί την απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Στη Μέλισσα η τέχνη της ζαχαροπλαστικής υπηρετείται με αφοσίωση και έναν στόχο πάντα, την αναζήτηση της υπέρτατης γεύσης, κι αυτό το ταξίδι σε οδηγεί σε έναν μαγικό κόσμο απόλαυσης. 

Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055, www.melisa.gr, Facebook: Μέλισσα Fine Pastry, Instagram: melissa.pastry

Ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν

Από το 1961 συνδέει το όνομά του με την αγάπη για γλυκό.

Ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν Facebook Twitter

Στη σκηνή της ζαχαροπλαστικής τέχνης υπάρχει μια συνταγή που πάντα θα ενώνει τους λάτρεις των γλυκών απολαύσεων και αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν του γαλακτομπούρεκου. Και όταν μιλάμε για γαλακτομπούρεκο, ο πρώτος συνειρμός είναι τα περίφημα Ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως εδώ μιλάμε για μια ιστορία εξήντα ετών που ξεκίνησε με το πρώτο κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο και σήμερα μετρά έξι καταστήματα, άπειρα αχνιστά ταψάκια, δεκάδες συνταγές που έχουν φανατικό κοινό και σύγχρονες δημιουργίες patisserie για κάθε περίσταση. Τα Ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν πολύ γρήγορα δημιούργησαν μια φήμη την οποία υπηρετούν πιστά μέχρι σήμερα. Μια φήμη που αφορά την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών (αξία αδιαπραγμάτευτη), τις παραδοσιακές συνταγές, καθεμιά από τις οποίες έχει το δικό της μυστικό, αλλά και την προσωπική φροντίδα των ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά στο εργαστήριο και στην εξυπηρέτηση των καταστημάτων. Το περίφημο γαλακτομπούρεκο –που από το 1961 αποτελεί κορυφαία επιλογή των απανταχού γλυκατζήδων και όχι μόνο– προσφέρεται κάθε μέρα ολόφρεσκο, φτιαγμένο με χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος, ενώ η εκδοχή του με κανταΐφι έχει γίνει πλέον κλασική και πολυαγαπημένη. Η εμπειρία που σου προσφέρουν τα Ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν είναι αξέχαστη και απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, με το λαχταριστό προφιτερόλ, που έχει αποκτήσει φανατικούς, το μιλφέιγ με το τραγανό φύλλο και τη βελούδινη κρέμα, το εξαιρετικό πολίτικο τσουρέκι, που αναδεικνύει την παράδοση της Ανατολής, και, φυσικά, τα παγωτά δικής τους παραγωγής με φρέσκο γάλα και αγνά υλικά, που γίνονται must μόλις ανοίξει ο καιρός. Μια ιστορία γλυκών απολαύσεων που θα βρεις μπροστά σου σε έξι σημεία σε όλη την Αθήνα.

Άγιος Νικόλαος, Άγιος Ελευθέριος, Π. Φάληρο, Αγ. Μαρίνα (Αιγάλεω), Γλυφάδα, Αγ. Παρασκευή, www.kosmikon.eu, Facebook: Κοσμικόν Ζαχαροπλαστεία, Instagram: kosmikon_zaxaroplasteia

La Ruche Patisserie Naturelle

Προορισμός για όσους αναζητούν γλυκές γεύσεις με αγνά υλικά.

la ruche Facebook Twitter

Tο La Ruche Patisserie Naturelle είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου ο τίτλος περιγράφει με ακρίβεια τη φιλοσοφία του χώρου, χωρίς καμία υπερβολή. Μια φιλοσοφία που έχει να κάνει με τα αγνά βιολογικά υλικά ως αδιαπραγμάτευτη αξία σε κάθε γλυκιά δημιουργία. Κι αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται να συνδυάζεται η λαχταριστή γεύση με την αγνότητα, το La Ruche θα σου δώσει την απάντηση μέσα από τις μοναδικές συνταγές του, που παρασκευάζονται με βιολογικές πρώτες ύλες όπως το organic βούτυρο Νορμανδίας, τα αμύγδαλα από τον Βόλο, η ζάχαρη καρύδας (που αποτελεί το βασικό γλυκαντικό) και η φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης, που αρωματίζει τις κρέμες. Στα must-try το τιραμισού με στέβια, το club-sandwich με βατόμουρο και το cheesecake με βιολογικά εσπεριδοειδή και βάση από αμύγδαλο, τα οποία θα λατρέψεις από την πρώτη μπουκιά αλλά και από την πρώτη ματιά, αφού μέσα από το minimal styling παρουσιάζουν μια νέα οπτική στην κατηγορία «γλυκό». Στα new entries του La Ruche θα βρεις γεύσεις παγωτού –δώδεκα στο σύνολο–, που βασίζονται στο βιολογικό γάλα και ακολουθούν πιστά την παράδοση της υψηλής ποιότητας. Θα δυσκολευτείς να διαλέξεις ανάμεσα στο ομώνυμο La Ruche με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού και μπισκότο σοκολάτας και το σορμπέ από βιολογικές φράουλες και το πολίτικο καϊμάκι με μαστίχα και σαλέπι που έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά, πάλι, αυτά τα διλήμματα είναι που κάνουν τη ζωή πιο γλυκιά. Το La Ruche Patisserie Naturelle είναι ιδανικός προορισμός για λάτρεις της vegan διατροφής αλλά και για όσους αναζητούν γλυκές γεύσεις ανώτερης ποιότητας.

Γεωργίου Παπανδρέου & πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 5, Μεταμόρφωση, 216 0709607, Facebook: LΑ RUCHE patisserie naturelle, Instagram: laruche_patisserie_naturelle 

Zillion's

Πίσω από τη γεύση της υψηλής ποιότητας βρίσκεται η σπιτική φροντίδα.

zillions Facebook Twitter

Το Zillion’s είναι ένα από εκείνα τα μέρη που οφείλεις να επισκεφθείς αν θέλεις να λες πως έχεις γευτεί την έννοια της ποιότητας. Το κλασικό στέκι της Κηφισιάς (ανακαινισμένο πλέον) σε έχει τραβήξει δεκάδες φορές στα βόρεια για να απολαύσεις τον εξαιρετικό του καφέ αλλά και τα προσεγμένα σνακ που φτιάχνονται με εκλεκτά υλικά σε μοναδικούς συνδυασμούς. Εκείνο που συνδέει το Zillion’s με τη γευστική σου μνήμη, όμως, είναι το παγωτό και τα σορμπέ του. Χειροποίητο, από φρέσκο γάλα και πρώτες ύλες που καταφθάνουν από διαφορετικά μέρη του κόσμου, το gelato που θα βρεις εδώ δεν συγκρίνεται με τίποτε απ’ ό,τι έχεις δοκιμάσει ως τώρα. Στις must-try γεύσεις είναι σίγουρα το Φιστίκι, με φιστίκι από το Bronte της Σικελίας, η σοκολάτα Fondente, με σοκολάτα 70%, η Πάβλοβα, με τραγανές σπιτικές μαρέγκες και φράουλες, αλλά και το Berry Mascarpone, με αυθεντικό μασκαρπόνε, μύρτιλα (blueberries) και φράουλες. Όποιο παγωτό κι αν επιλέξεις, μπορείς να είσαι σίγουρος πως φτιάχνεται στο εργαστήριο του Zillion’s μόνο από αγνές πρώτες ύλες και φρούτα, όχι από έτοιμα μείγματα με αρώματα και συντηρητικά. Περίφημα και τα γλυκά του Zillion’s που ετοιμάζονται καθημερινά, με τις βάφλες, τη μηλόπιτα, το gateau σοκολάτας και τα brownies να πρωταγωνιστούν δίπλα στα assortments από cakes, cookies και muffins, αλλά και τις μαντλέν που σε ταξιδεύουν στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική της Γαλλίας. Όλα τα γλυκά είναι επίσης χειροποίητα, χωρίς έτοιμα μείγματα, φτιαγμένα με αγάπη και υπομονή. Η σπιτική φροντίδα που ξεχωρίζει σε κάθε κουταλιά είναι εκείνη που έχει καθιερώσει το Zillion’s εδώ και δεκατρία χρόνια. Σύντομα ένα νέο μικρό Zillion’s θα βρίσκεται πίσω από το Καλλιμάρμαρο, για να μπορείς να απολαμβάνεις τις δημιουργίες του και στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό ίσως να είναι το νέο που μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση αυτή την περίοδο! 

Διονύσου 69, Κηφισιά, 210 6201211, Facebook: Zillion’s

Sweet Spoon by Dimitris Drakos

Η σύγχρονη ζαχαροπλαστική σε μια κουταλιά.

sweet spoon Facebook Twitter

Οι πιο γλυκιές κουταλιές είναι εκείνες που σε γεμίζουν απόλαυση, όχι μόνο γευστική αλλά και οπτική. Τα γλυκά του Sweet Spoon είναι μικρά αριστουργήματα που θα θέλεις να βγάλεις φωτογραφία πριν αφεθείς στη νοστιμιά τους, για να απαθανατίσεις αυτό το ακαταμάχητο συναίσθημα λαχτάρας που νιώθεις με την πρώτη ματιά. Ο pastry-chef Δημήτρης Δράκος βρίσκεται πίσω από τον ινσταγκραμικό χώρο που παραμένει μίνιμαλ μέσα από έναν συνδυασμό χρωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων, στον οποίο θέλεις να κάνεις check-in. Εδώ πρωταγωνιστούν «γνωστά ονόματα γλυκών» από τη ζαχαροπλαστική σκηνή, φτιαγμένα όμως με την ιδιαίτερη τέχνη του σεφ. Στην κατηγορία cake θα ενθουσιαστείς με το Red Velvet, το Devil’s, το Coconut αλλά και το Carrot Cake, που συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ του Sweet Spoon, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το λαχταριστό προφιτερόλ salted caramel, το τιραμισού και το Snickers, που σερβίρονται σε ατομικά βαζάκια. Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση πρέπει να συνδυάσεις το αγαπημένο σου γλυκό με το παγωτό του Sweet Spoon, που σερβίρεται με ένα αναποδογυρισμένο χωνάκι πάνω στο πιάτο και σου δημιουργεί το δίλημμα από πού να ξεκινήσεις! Στα must-try το κρουασάν γεμιστό με παγωτό και το XL Ice Cream Cookie Sandwich, που θα σε αφήσει να αναπολείς τη γεύση του με τα μάτια κλειστά για ώρες. Στις τούρτες που δημιουργεί ο Δημήτρης Δράκος η σύγχρονη ζαχαροπλαστική αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο και μπορείς να επιλέξεις αυτή που θέλεις κατόπιν παραγγελίας. Όλες οι δημιουργίες έρχονται στον χώρο σου μέσω efood και Wolt, αλλά η πιο ολοκληρωμένη εμπειρία είναι αυτή που θα νιώσεις όταν επισκεφτείς το κουκλίστικο Sweet Spoon για να πάρεις σε take-away το γλυκό που επιθυμείς. Και επειδή μάλλον θα τα επιθυμείς όλα, μην ανησυχήσεις, απλώς αφέσου στη γεύση τους.

Μαρίνου Γερουλάνου 59, Αργυρούπολη, 210 9948303, Facebook: sweetspoonathens, Instagram: sweetspoon_athens 

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Παρηγοριά στα σερμπέτια, που στάζει γλύκα.

Σερμπετόσπιτο Facebook Twitter

Το σερμπετόσπιτο από μόνο του, ως λέξη, σου φέρνει στο μυαλό την έννοια της παράδοσης που έρχεται από την Ανατολή και την εικόνα μιας νοικοκυράς που ετοιμάζει με μαεστρία γλυκά για τους αγαπημένους της. Γιατί τα πιο νόστιμα γλυκά είναι εκείνα που αναδίδουν το άρωμα της φροντίδας και της πληθωρικής γεύσης μέσα από υλικά που δεν τσιγκουνεύονται την άριστη ποιότητα. Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ είναι το κλασικό πια στέκι που εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια σε τραβάει μέχρι την πλατεία Ψυρρή για να βρεις το γλυκό που θα σε κάνει να νιώσεις φρεσκοερωτευμένος με τη γεύση του. Το κιουνεφέ, που ξεπερνά κάθε φαντασία, τα ανατολίτικα καζάν ντιπί, τα τσαχπίνικα σουφλεζί, οι λαχταριστές σοκολατόπιτες, το προφιτερόλ της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής αλλά και το μιλφέιγ με τα τραγανά φύλλα και τη βανίλια Μαγδασκάρης ή το «γλυκό της αγάπης» (που δεν περιγράφεται, πρέπει να το δοκιμάσεις) είναι κάποιες από τις δημιουργίες της Νάνσυ και του Σεραφείμ που θα απολαύσεις όσο λίγα πράγματα στη ζωή… Εξάλλου, τώρα μπορείς να γευτείς όλα τα γλυκά που ετοιμάζει το Σερμπετόσπιτο στον χώρο σου, μέσα από το Wolt και το efood. Kάποιο θα γίνει το δικό σου αγαπημένο και να ξέρεις πως οι ιδιοκτήτες θυμούνται τις προτιμήσεις σου, όπως ακριβώς η νοικοκυρά του σπιτιού γνωρίζει τι αρέσει στον καθένα και του το σερβίρει πριν καν της το ζητήσει. Γιατί εδώ τα σεκλέτια σου βρίσκουν παρηγοριά με τον πιο απολαυστικό τρόπο και αυτό δεν το λες και λίγο…

Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη, Ψυρρή, 210 3211323, www.nancysweethome.gr, Facebook: NancysSweetHome, Instagram: to_sermpetospito_ths_nancy 

Slim Bites

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα γλυκά στην πόλη.

Slim Bites Facebook Twitter

Εάν είστε λάτρεις του ποιοτικού γλυκού, αλλά ταυτόχρονα προσέχετε τη διατροφή σας και ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σίγουρα στα καταστήματα Slim Bites θα βρείτε τα γλυκά που επιθυμείτε. Η Slim Bites, το πρώτο patisserie με στέβια, έχει ως φιλοσοφία της τα χειροποίητα, ολιγοθερμιδικά γλυκά, οι συνταγές των οποίων βασίζονται στη γαλλική ζαχαροπλαστική, χωρίς να λείπουν οι επιρροές από τον υπόλοιπο κόσμο. 


Μοναδικά χάρη στην εξαιρετικά πλούσια γεύση τους, τρώγοντας τα γλυκά αυτά δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι έλαβες ελάχιστες θερμίδες. Το μότo «Γλυκό από την αρχή» συνοδεύει κάθε νέα δημιουργία και επιβεβαιώνει την αφοσίωση στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γλυκών, χωρίς τη χρήση έτοιμων μειγμάτων και συντηρητικών.


Σε όλα τα Slim Bites υπάρχει πλούσια ποικιλία γλυκισμάτων, στα οποία η λευκή ζάχαρη αντικαθίσταται από στέβια υψηλής ποιότητας, και οι πρώτες ύλες διαθέτουν χαμηλότερα λιπαρά σε σχέση με τα καθιερωμένα. Επιπλέον, εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία με επιλογές γλυκών χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη,vegan κ.λπ., ιδανικά για όσους ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Το μενού των Slim Bites περιλαμβάνει τούρτες, πάστες, σοκολατάκια, κέικ, μπισκότα, μπάρες, παγωτά και γλυκά ψυγείου, αλλά και προτάσεις για τις τούρτες γενεθλίων σας. Η παριζιάνικη vintage στυλ διακόσμηση των καταστημάτων σε ταξιδεύει στη Γαλλία, καθώς απολαμβάνεις το γλυκό σου χωρίς ενοχές! Βρες το δικό σου Slim Bites στα Βριλήσσια, στο Κολωνάκι, στη Νέα Ερυθραία, στο Νέο Ψυχικό και στη Γλυφάδα, για μια γλυκιά και υγιεινή διέξοδο με ελάχιστες θερμίδες. Καλή μας απόλαυση!

www.slimbites.gr, Facebook: SlimBites.Stevia, Instagram: @slim_bites, Βριλήσσια: Λ. Πεντέλης 59, 210 6646716 / Γλυφάδα: Λαοδίκης 33-35, 211 1196140 / Κολωνάκι: Πατριάρχου Ιωακείμ 37, 210 7224757 / Νέα Ερυθραία: Κηφισίας 373, 210 6254165 / Νέο Ψυχικό: Σολωμού 9, 210 6776764

Πορτατίφ Factory

Δημιουργίες της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής.

Πορτατίφ Facebook Twitter

Πίσω από τη βιτρίνα με τα λαχταριστά γλυκά υπάρχει πάντα ένας χώρος όπου δημιουργείται όλη η μαγεία. Το Πορτατίφ Factory είναι ένα τέτοιο εργαστήριο όπου ο pastry-chef Τάσος Λύτρας και η ομάδα του φτιάχνουν γευστικές απολαύσεις που θα λατρέψεις. Μόνο που, αντί για μαγεία, η τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι αυτή που ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο μέσα από μοντέρνες τεχνικές που επανασυστήνουν κλασικές συνταγές. Η τάρτα με σοκολάτα Valrhona, η τάρτα με φιστίκι φραμπουάζ, το ανάλαφρο προφιτερόλ και το αρωματικό τιραμισού αλλά και οι διαφορετικές εκδοχές του cheesecake με μπουένο και πραλίνα είναι κάποιες από τις γλυκές προτάσεις που θα σε κάνουν να θυμηθείς τι πάει να πει λαχτάρα για γλυκό… Δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις το American Carrot Cake, το Red Velvet αλλά και το πολίτικο τσουρέκι που μοσχοβολά αρώματα. Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα συνοδεύσει εξαιρετικά τον καφέ που σερβίρει το Πορτατίφ Factory, φτιάχνοντάς σου τη διάθεση, όπως ακριβώς οφείλει ένα καλό γλυκό. Άλλωστε, εδώ όλα γίνονται με βάση την άψογη ποιότητα των συστατικών και τα αγνά υλικά που επιλέγονται με προσοχή. Οι σύγχρονες τεχνικές και η δημιουργική ματιά του σεφ είναι από τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε κάθε γλυκό κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή. Ο χώρος του Πορτατίφ Factory, βιομηχανικός και ταυτόχρονα φιλόξενος, σε καλωσορίζει στη μαγεία της υψηλής ζαχαροπλαστικής και σε ταξιδεύει σε γευστικές εμπειρίες που σε κάνουν να νιώθεις σαν παιδί που μόλις ανακάλυψε το βάζο με το γλυκό!

Μαυρομιχάλη 81, Εξάρχεια, 210 3645264, Facebook: Πορτατίφ-Factory, Instagram: portatifcafe

Gusto Gelato

Φρέσκο χειροποίητο παγωτό που σε ταξιδεύει στην Ιταλία.

Gusto Gelato Facebook Twitter

Εδώ και χρόνια, το παγωτό έχει γίνει all year round απόλαυση που κερδίζει συνεχώς φανατικούς οπαδούς. Το Gusto Gelato είναι ένα new entry στο Περιστέρι, που πηγαίνει αυτή την απόλαυση ακόμα πιο πέρα, μέχρι την Ιταλία, απ’ όπου κατάγεται το αυθεντικό gelato. Φτιαγμένο εξαρχής –μη σου ακούγεται καθόλου δεδομένο– με φρέσκα υλικά, όπως γάλα, φρέσκα φρούτα και καρπούς, έχει ελάχιστα λιπαρά (μόλις 5%) και παρασκευάζεται σύμφωνα με τα πρότυπα του artigianale παγωτού. Συντηρητικά, προσμείξεις και ενισχυτικά γεύσης δεν έχουν λόγο ύπαρξης στις συνταγές, αφού οι άριστες πρώτες ύλες δημιουργούν συνδυασμούς που θα σε ενθουσιάσουν με την αυθεντικότητά τους. Βελούδινο και μεστό στη γεύση φιστίκι από το Bronte της Σικελίας, διαχρονικό καϊμάκι, amarenna με κεράσια και βύσσινα, φουντούκι από το Piemonte της Ιταλίας, φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης, αλατισμένη καραμέλα γάλακτος, είναι κάποιες από τις γεύσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Εννοείται πως στο Gusto Gelato θα βρεις προτάσεις χωρίς ζάχαρη (με στέβια και σιρόπι αγαύης) ή χωρίς γλουτένη – γιατί αυτό το παγωτό πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι! Στα must-try και τα φρουτένια σορμπέ –απίστευτο το αναζωογονητικό μάνγκο!–, τα οποία  φτιάχνονται από βιολογικά φρούτα, αλλά και τα υγιεινά smoothies, που σε γεμίζουν ενέργεια. Στο Gusto Gelato το παγωτό πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από επιλογές όπως τα τρομερά milkshakes, τα βαφλάκια, τα bubble waffle pancakes ή οι κρέπες, αλλά εκείνο που θα σε ενθουσιάσει είναι το μοναδικό Burger Gelato. Άλλωστε, το Gusto Gelato είναι από μόνο του μια δοκιμή που πέτυχε και έφερε το φρέσκο χειροποίητο παγωτό στα δυτικά προάστια.

Παναγή Τσαλδάρη 2 & Αισώπου, Περιστέρι, 210 5746674, Facebook: Gelatogusto20, Instagram: gelato_gusto20 

Θέμης εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και catering

Από τη Νέα Υόρκη στο Παλαιό Φάληρο, μια γλυκιά ιστορία μισού αιώνα.

Θέμης Facebook Twitter

Πενήντα χρόνια δεν τα λες και λίγα. Από την άλλη, ο χρόνος μετρά διαφορετικά όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει πολύ. Ο Θεμιστοκλής Παναγίδης ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική στη Νέα Υόρκη, όταν ήταν 16 ετών. Από τότε πέρασαν χρόνια, άπειρες συνταγές και μια διαδρομή από τη μια άκρη του Ατλαντικού στην άλλη. Το 1994 επέστρεψε στην Ελλάδα και, μετά από εννέα χρόνια στον χώρο της χονδρικής, δημιούργησε το πρώτο κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο, μεταφέροντας όλη την αγάπη, τη γνώση αλλά και το μεράκι του για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Στον Θέμη δεν γίνεται να πας μόνο μία φορά, γιατί κάθε δημιουργία που δοκιμάζεις έχει το άρωμα των εκλεκτών πρώτων υλών και τη μοναδική γεύση των οικογενειακών συνταγών που μετρούν πάνω από ογδόντα χρόνια. Κυρίως, όμως, δημιουργεί έντονη την αίσθηση ότι φτιάχτηκε με αυθεντική φροντίδα και προσφέρεται με χαρά, όπως ακριβώς ένα σπιτικό γλυκό που μόλις βγήκε από τον φούρνο για να ευχαριστήσει όλη την οικογένεια. Ολόφρεσκα και λαχταριστά, τα γλυκά του Θέμη περιλαμβάνουν παραδοσιακά γλυκίσματα αλλά και δημιουργίες της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το προφιτερόλ, το γνήσιο American Cheesecake, το Strawberry Short Cake, το Atomic Bomb Cake και το lemon meringue και, φυσικά, μην παραλείψεις τα μοναδικά βουτήματα, που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχεις γευτεί μέχρι σήμερα. Εκτός από τις εξαιρετικές γεύσεις, στον Θέμη θα βρεις μια οικογενειακή ατμόσφαιρα που θα σε κερδίσει και θα σε κάνει να νιώσεις πως πίσω από κάθε συνταγή κρύβεται η αληθινή αγάπη μιας ομάδας ανθρώπων που λατρεύουν να σου προσφέρουν γλυκές στιγμές! 

Λεωφόρος Αμφιθέας 10, Παλαιό Φάληρο, 210 9888420, 210 9410006, www.themiscatering.com, Facebook: ThemisCatering, Instagram: themis_catering 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ