Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα!

Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα! Facebook Twitter
0
Αυτό το γλυκό πλάσμα , η Διαμάντω Μπάρκουλα είναι ο άνθρωπός σου: αν δεν ξέρεις πώς να ανοίγεις σπιτικό φύλλο βέργας για πίτες και μπακλαβάδες , μπουρέκια και πίτσες δεν έχεις παρά να πας στην οδο Αναξαγόρα 4 , πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο και να της το ζητήσεις! Στο μικρό της μαγαζί θα βρείς φύλλο βέργας λεπτό και φίνο, ακριβώς όπως αυτό που για πλάκα ανοίγουν με περισσή χάρη και ταχύτητα οι φοβερές νοικοκυρές της …τηλεόρασης και οι γιαγιάδες στα  γραφικά χωριουδάκια ή που γεύεσαι σε παραδοσιακά ουζερί, ελληνικά ταβερνάκια και αξιόλογα μεζεδοπωλεία. 
Εσύ όμως , σαν παιδί της πόλης που τρέχεις και δεν φτάνεις, έχεις το διαμάντι σου τη Διαμάντω που η οικογένειά της παρασκευάζει φύλλο βέργας, κρούστας , σφολιάτα και καταίφι εδώ και τρείς τουλάχιστον δεκαετίες για όλους εμάς που λατρεύουμε το σπιτικό φύλλο αλλά δεν προλαβαίνουμε πάντοτε να το ανοίξουμε. Εκεί θα βρείς επίσης ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη (στα 3.30 ευρώ/κιλό) και εξαιρετικά γλυκά καρύδια Καλαβρύτων (18 ευρώ/κιλό) για το μπακλαβά που έλεγες να κάνεις φέτος τις γιορτές, μαγιά για το ψωμί σου, παξιμάδια ελαιόλαδου Κυθήρων, μέλι Αχαίας και λίγους ακόμα εκλεκτούς θησαυρούς της ελληνικής γης. Και μιά Διαμάντω όλο γλύκα , υπομονή και επιμονή σε μιά γειτονιά που δοκιμάστηκε επαρκώς και τώρα κάπως παλεύεται. 
Εργαστήριο σφολιάτας Η Μαργαρίτα, Αναξαγόρα 4 , Αθήνα (πίσω απο το Δημαρχείο).
 
 
Σουφλέ Μπρόκολο
Αν λατρεύεις το μπρόκολο και το περιμένεις πώς και πώς κάθε χειμώνα για να το φάς ζεστό, σαλάτα με ελαιόλαδο , αλάτι και λεμόνι , τότε σίγουρα -αν σε ξέρω καλά πιά- αγοράζεις ΚΑΙ βράζεις συνήθως παραπάνω απ' ό,τι τελικά θα φας. Δεν πειράζει : Ετσι σου μένει και λίγο για ...ένα γρήγορο σουφλέ την επομένη!

Είναι μιά πανεύκολη συνταγή ιδίως όταν τό έχεις βρασμένο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μπρόκολο θεωρείται η νούμερο 1 σούπερ τροφή γεμάτο Κάλσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, Βιταμίνη Β3, Β5, C , καροτίνη και φολικό οξύ. Επίσης , είναι αντιοξειδωτικό, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυσικό αντιβιοτικό και αναζωογονητικό για το συκώτι.

Τώρα, αν ακούς σουφλέ και τρομάζεις, άσε με να σου εξηγήσω ότι το μόνο που χρειάζεσαι εκτός από το βρασμένο μπρόκολο είναι να κάνεις είναι μιά ελαφριά μπεσαμέλ. Αν και όταν ακούς μπεσαμέλ λιγάκι τρομάζεις επίσης, άσε με να σου πώ ότι η μπεσαμέλ είναι πανεύκολη και γρήγορη, εντελώς twominutes! Λίγο το χέρι σου βγαίνει με το σύρμα που ανακατεύεις αλλά, ο.κ...
 
Πάρε αυτά τα χαριτωμένα κεραμικά "σουφλεδάκια" και λάδωσέ τα τοιχώματά τους και τον πάτο με ελάχιστο λάδι.
Μοίρασε μέσα τους το ελαφρά βρασμένο μπρόκολο (κοτσάνια ψιλοκομμένα και ολόκληρα τα "λουλουδάκια" τους).
Ρίξε από πάνω τους τη μπεσαμέλ ώστε να καλύψεις το μπρόκολο.
Ειλικρινά. Τέλος. Αυτή είναι η συνταγή!
 
 
Η πιο εύκολη συνταγή για μπεσαμέλ!

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 ατομικά σουφλεδάκια :
1/2 λίτρο γάλα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλέυρι
αλάτι, λευκό πιπέρι, 
1 φλυτζάνι νόστιμο τριμμένο τυρί (Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, Πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
(προεραιτικά -αν σου αρέσει- λίγο μοσχοκάρυδο)


Βάλε κρύο το φρέσκο βούτυρο , το αλεύρι, το γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο σε μία κατσαρόλα και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να πήξει τόσο ώστε να μένει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού χωρίς να γλυστράει.
Βγάλε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
Ρίξε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε. (Ετσι κρυώνεις λίγο τη μπεσαμέλ για να προσθέσεις τα αυγά με ασφάλεια, χωρίς να μαγειρευτούν).
Χτύπα δύο αυγά σε ένα μπολάκι με λίγο αλάτι.
Ρίξε τα αυγά μέσα στη μπεσαμέλ και ανακάτεψε γρήγορα με σύρμα κουζίνας.
Πρόσθεσε το λευκό τριμμένο πιπέρι και ανακάτεψε.
Τέλος! Οβερ! 
 
Από το http://twominutesangie.blogspot.gr
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ