ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα!

Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα! Facebook Twitter
0
Αυτό το γλυκό πλάσμα , η Διαμάντω Μπάρκουλα είναι ο άνθρωπός σου: αν δεν ξέρεις πώς να ανοίγεις σπιτικό φύλλο βέργας για πίτες και μπακλαβάδες , μπουρέκια και πίτσες δεν έχεις παρά να πας στην οδο Αναξαγόρα 4 , πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο και να της το ζητήσεις! Στο μικρό της μαγαζί θα βρείς φύλλο βέργας λεπτό και φίνο, ακριβώς όπως αυτό που για πλάκα ανοίγουν με περισσή χάρη και ταχύτητα οι φοβερές νοικοκυρές της …τηλεόρασης και οι γιαγιάδες στα  γραφικά χωριουδάκια ή που γεύεσαι σε παραδοσιακά ουζερί, ελληνικά ταβερνάκια και αξιόλογα μεζεδοπωλεία. 
Εσύ όμως , σαν παιδί της πόλης που τρέχεις και δεν φτάνεις, έχεις το διαμάντι σου τη Διαμάντω που η οικογένειά της παρασκευάζει φύλλο βέργας, κρούστας , σφολιάτα και καταίφι εδώ και τρείς τουλάχιστον δεκαετίες για όλους εμάς που λατρεύουμε το σπιτικό φύλλο αλλά δεν προλαβαίνουμε πάντοτε να το ανοίξουμε. Εκεί θα βρείς επίσης ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη (στα 3.30 ευρώ/κιλό) και εξαιρετικά γλυκά καρύδια Καλαβρύτων (18 ευρώ/κιλό) για το μπακλαβά που έλεγες να κάνεις φέτος τις γιορτές, μαγιά για το ψωμί σου, παξιμάδια ελαιόλαδου Κυθήρων, μέλι Αχαίας και λίγους ακόμα εκλεκτούς θησαυρούς της ελληνικής γης. Και μιά Διαμάντω όλο γλύκα , υπομονή και επιμονή σε μιά γειτονιά που δοκιμάστηκε επαρκώς και τώρα κάπως παλεύεται. 
Εργαστήριο σφολιάτας Η Μαργαρίτα, Αναξαγόρα 4 , Αθήνα (πίσω απο το Δημαρχείο).
 
 
Σουφλέ Μπρόκολο
Αν λατρεύεις το μπρόκολο και το περιμένεις πώς και πώς κάθε χειμώνα για να το φάς ζεστό, σαλάτα με ελαιόλαδο , αλάτι και λεμόνι , τότε σίγουρα -αν σε ξέρω καλά πιά- αγοράζεις ΚΑΙ βράζεις συνήθως παραπάνω απ' ό,τι τελικά θα φας. Δεν πειράζει : Ετσι σου μένει και λίγο για ...ένα γρήγορο σουφλέ την επομένη!

Είναι μιά πανεύκολη συνταγή ιδίως όταν τό έχεις βρασμένο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μπρόκολο θεωρείται η νούμερο 1 σούπερ τροφή γεμάτο Κάλσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, Βιταμίνη Β3, Β5, C , καροτίνη και φολικό οξύ. Επίσης , είναι αντιοξειδωτικό, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυσικό αντιβιοτικό και αναζωογονητικό για το συκώτι.

Τώρα, αν ακούς σουφλέ και τρομάζεις, άσε με να σου εξηγήσω ότι το μόνο που χρειάζεσαι εκτός από το βρασμένο μπρόκολο είναι να κάνεις είναι μιά ελαφριά μπεσαμέλ. Αν και όταν ακούς μπεσαμέλ λιγάκι τρομάζεις επίσης, άσε με να σου πώ ότι η μπεσαμέλ είναι πανεύκολη και γρήγορη, εντελώς twominutes! Λίγο το χέρι σου βγαίνει με το σύρμα που ανακατεύεις αλλά, ο.κ...
 
Πάρε αυτά τα χαριτωμένα κεραμικά "σουφλεδάκια" και λάδωσέ τα τοιχώματά τους και τον πάτο με ελάχιστο λάδι.
Μοίρασε μέσα τους το ελαφρά βρασμένο μπρόκολο (κοτσάνια ψιλοκομμένα και ολόκληρα τα "λουλουδάκια" τους).
Ρίξε από πάνω τους τη μπεσαμέλ ώστε να καλύψεις το μπρόκολο.
Ειλικρινά. Τέλος. Αυτή είναι η συνταγή!
 
 
Η πιο εύκολη συνταγή για μπεσαμέλ!

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 ατομικά σουφλεδάκια :
1/2 λίτρο γάλα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλέυρι
αλάτι, λευκό πιπέρι, 
1 φλυτζάνι νόστιμο τριμμένο τυρί (Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, Πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
(προεραιτικά -αν σου αρέσει- λίγο μοσχοκάρυδο)


Βάλε κρύο το φρέσκο βούτυρο , το αλεύρι, το γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο σε μία κατσαρόλα και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να πήξει τόσο ώστε να μένει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού χωρίς να γλυστράει.
Βγάλε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
Ρίξε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε. (Ετσι κρυώνεις λίγο τη μπεσαμέλ για να προσθέσεις τα αυγά με ασφάλεια, χωρίς να μαγειρευτούν).
Χτύπα δύο αυγά σε ένα μπολάκι με λίγο αλάτι.
Ρίξε τα αυγά μέσα στη μπεσαμέλ και ανακάτεψε γρήγορα με σύρμα κουζίνας.
Πρόσθεσε το λευκό τριμμένο πιπέρι και ανακάτεψε.
Τέλος! Οβερ! 
 
Από το http://twominutesangie.blogspot.gr
Γεύση
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ